Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačarju se nasmiha zmaga na dirki po ZAE

Slovenski kolesarski as je v 5. etapi zasedel 2. mesto in se še utrdil v rdeči majici vodilnega.
Tadeja Pogačarja še dve ravninski etapi ločita od zmage na dirki po ZAE. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Tadeja Pogačarja še dve ravninski etapi ločita od zmage na dirki po ZAE. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
25. 2. 2021 | 13:33
25. 2. 2021 | 14:20
2:35
Tadeju Pogačarju se nasmiha zmaga na dirki po Združenih arabskih emiratih, saj je tudi v 5., zadnji gorski etapi brez težav odgovoril na vse napade tekmecev. Na vzponu na Džebel Džajs, na katerem je zmago slavil Danec Jonas Vinegaard (Jumbo Visma), je zasedel 2. mesto in se še utrdil v rdeči majici vodilnega.

Že pred 21,1 km dolgim ciljnim vzponom s 5,4 odstotni povprečnim naklonom je Pogačarjeva ekipa UAE delo na čelu glavnine prepustila tekmecem iz Ineosa, ki jim ni preostalo drugega kot da poskušajo ujeti deveterico ubežnikov in nato napadejo rdečo majico.  Na ne pretirano strmem klancu niso imeli veliko manevrskega prostora, skok najbližjega Pogačarjevega zasledovalca Adama Yatesa (pred etapo je na 2. mestu zaostajal 43 sekund) je bilo pričakovati v nekoliko zahtevnejših zadnjih 3 km, v katerih se cesta vzpenja s povprečnim naklonom 7,1 odstotka in najbolj strmim naklonom 9 odstotkov.

Jonas Vingegaard je slavil svojo največjo zmago med profesionalci. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Jonas Vingegaard je slavil svojo največjo zmago med profesionalci. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP


Do odločilnega odseka kolesarji Ineosa niso ujeli le najbolj vztrajnega med ubežniki Alekseja Lucenka (Astana), za katerim se je v boju za etapno zmago prvi pognal Vincenzo Nibali (Trek Segafredo). Pogačar ni odgovarjal na skoke tistih, ki ga niso ogrožali v skupnem seštevku, sledil pa je skoku tretjeuvrščenega Joãa Almeide (Deceuninck Quick Step), ki pa se Komendčana, tako kot drugi tekmeci ni mogel otresti. Taktiziranje favoritov je najbolje unovčil Vinegaard, ki je slavil največjo zmago v karieri, Pogačar pa je pospešil v zadnjih metrih, si prikolesaril 2. mesto v etapi in prednost v boju za rdečo majico povečal na 45 sekund. Njegov pomočnik pri ekipi UAE Jan Polanc je končal na 35. mestu (1:22), Luka Mezgec (Bike Exchange) pa je bil 82. (13:52).

»Tokrat sem se bolj osredotočil na tekmece v skupnem seštevku kot na etapno zmago. V klanec smo vozili v nasprotni veter, zato je bilo zelo težko slediti vsakemu napadu. Jonas Vinegaard je uprizoril izjemno predstavo. Zadovoljen sem, da sem obdržal rdečo majico, vendar bom v preostalih dveh dneh ostal osredotočen. Pred nami ni več vzponov, vendar kljub temu še nisem dobil dirke po ZAE,« dogodkov ne želi prehitevati Pogačar, ki bo moral biti skupaj s svojimi pomočniki v preostalih ravninskih etapah na preži predvsem v vožnji na veter.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine