Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Po zmagi je nov dan za dokazovanje

Tadej Valjavec je predstavil pogled na kolesarsko sezono in na dvoboj najboljših Slovencev, kolesarjev v svetovni karavani.
Tadej Valjavec je iskreno spregovoril o zvezdniškem dvoboju najboljših slovenskih kolesarjev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Tadej Valjavec je iskreno spregovoril o zvezdniškem dvoboju najboljših slovenskih kolesarjev. FOTO: Leon Vidic/Delo
G. N., STA
10. 11. 2020 | 09:02
10. 11. 2020 | 10:31
6:32
Nekdanji slovenski kolesar Tadej Valjavec je dejal, da izjemno ceni, kar je uspelo kolesarskemu asu Primožu Rogliču, ki je bil najboljši skozi celotno sezono. Obenem meni, da bo v svetu kolesarstva, športa nasploh in v Sloveniji prevladala zmaga na dirki po Franciji ter da bo za športnika leta bržčas izbran Tadej Pogačar.

»Tadej Pogačar je zmagal na največji dirki v kolesarstvu na svetu, medtem ko je bil Primož Roglič skozi celotno sezono med najboljšimi. Če ni zmagal, je bil skoraj vedno na stopničkah. Meni osebno bi to pomenilo več, prepričan pa sem, da bo v svetu kolesarstva, športa nasploh in Slovenije prevladala zmaga na dirki po Franciji in bo po vsej verjetnosti Tadej Pogačar izbran za športnika leta,« je v pogovoru za STA dejal 43-letni Valjavec.


Poraz na dirki po Franciji Rolgiča ne bo potrl


Dotaknil se je tudi končane Vuelte in bil navdušen nad Rogličevo predstavo. »Glede na izjave, ki jih je dajal, se ni pripravljal tako, kot se ponavadi pripravlja za velike cilje, denimo letošnji Tour ali lanski Giro in Vuelto. Šel je tja, ne bom rekel naključno, ampak 'gremo pogledat, kaj se da narediti'. Želel je čim večkrat zmagati in izkoristiti priložnost, ki mu bo ponujena. Na koncu je prišel tako daleč, da lahko zmaga in je to izkoristil,« je ocenil Valjavec.

Kot nekdanji športnik je bil prepričan, da poraz na Touru v predzadnji etapi 31-letnega Kisovčana psihično ne bo potrl.

»Sta dve možnosti. Da zaključiš sezono in skušaš na tak način pozabiti, ali pa greš naprej in izkoristiš dobro formo, ki jo je Primož očitno imel. Z zmagami najlažje ližeš rane in se sebi dokazuješ. Šport je nasploh tak poklic, ko en dan zmagaš, naslednji dan pa se moraš ponovno dokazati.«

»Ni tako kot nekateri poklici, ko lahko na lovorikah živiš nekaj časa. Saj tudi v kolesarstvu lahko, ampak se ti na dolgi rok ne obrestuje. Obstajajo kolesarji, ki nekaj zmagajo, potem pa vlečejo denar, dokler imajo pogodbo. Ampak če potem ne narediš nič, preden se ti izteče pogodba, hitro ostaneš brez vsega. Poraz je sicer boleč, a treba se je ves čas dokazovati in tega so šampioni vajeni,« je razložil trikratni udeleženec Vuelte in podal oceno sezone slovenskega kolesarstva.

Primož Roglič je bil celotno sezono uspešen. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP
Primož Roglič je bil celotno sezono uspešen. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP


»Težko je reči kaj drugega kot fenomenalno. Toliko so nas razvadili vsi po vrsti, da lahko le upamo, da bo čim dlje tako in da tudi če kdaj ne bo zmag, če bodo recimo uvrstitve med deseterico, ne bo to takoj sprejeto kot slabo. Zaenkrat je res tako vrhunsko, da se kar malo bojim, kaj bo, če se bodo fantje borili 'le' za deseterico, predvsem v javnosti, ki ne spremlja toliko kolesarstva.«

Izpostavlja, da širša javnost prav tako ne vidi, koliko je potrebno za takšne uspehe, ki so jim v zadnjih letih priča.

»Zmeraj moraš imeti kolesarja vrhunskega kova, da dosegaš takšne rezultate. Ni to samo dobro delo v Sloveniji in dobro delo z mladimi. To je seveda prvi pogoj, drugi pa je, da dobiš človeka, ki ima nadpovprečne zmožnosti. Ne rodijo se vsakih deset let. Zdaj sta se dva, ki sta izvenserijska, nekaj pa jih je še med najboljšimi. Kdaj se bo takšna generacija ponovila, ne more vedeti nihče,« je dodal in odločno pripomnil, da slovensko kolesarstvo zna delati s takšnimi talenti.


Manjše ekipe je zajela kriza


Seveda pa v tem trenutku ni moč zanemariti krize, ki je posledica pandemije novega koronavirusa. Sogovornik sicer ne vidi težav v svetovni seriji, saj so organizatorji uspeli izpeljati večino najpomembnejših dirk, kar prinaša sponzorska sredstva. Tudi izstop sponzorja ali dveh iz ekip svetovne turneje je reden pojav ne glede na pandemijo.

Opozoril pa je na težave nižjega ranga kolesarstva in posebej mlajših generacij.

»V teh manjših ekipah, med katerimi so tudi slovenske, je kriza občutna. Dirk praktično ni bilo, oziroma zelo malo. Ti kolesarji se ne morejo dokazovati zgolj na treningu, da najdejo motiv za trening, da napredujejo. To so fantje, ki potrebujejo dirke in rezultate, česar pa letos ni bilo. Upamo lahko, da se bo stvar kmalu zaključila in da bo, četudi virus zagotovo še ne bo uničen, življenje steklo čim bolj normalno naprej, da se bodo ti fantje lahko dokazovali.«

»Zlasti tisti, ki so bili zadnje leto v kategoriji do 23 let in so računali na dobre rezultate ter posledično odskočno desko za med profesionalce. Zdaj pa tega ni bilo, ali je bilo tega za dve, tri dirke in če takrat nisi imel dobrega dne, je šla sezona mimo. Veliko je fantov, ki ne vedo, kako bodo šli naprej,« izpostavlja Valjavec.

Dodaja, da ni nujno, da so vsi bodoči šampioni do 23 leta tako prepoznavi in tako dobri, da lahko avtomatsko pridejo v profesionalne ekipe.

Tadej Pogačar je osvojil najprestižnejšo večtedensko dirko na svetu. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Tadej Pogačar je osvojil najprestižnejšo večtedensko dirko na svetu. FOTO: Benoit Tessier/Reuters


Na zunaj blišč, znotraj beda


»Na vrhu mednarodne lestvice je Slovenija velesila le na papirju, kar nam omogoča nekaj kolesarjev, ki prispevajo izid. Da bi se to kaj poznalo slovenskim klubom in da bi imel kdo več denarja ali sponzorjev, tega ni. Na zunaj blišč, znotraj beda v slovenskem kolesarstvu,« je opozoril 43-letnik.

Ne verjame, da lahko denimo Rogličevi in Pogačarjevi uspehi na tem področju karkoli spremenijo. Veliko je bilo doslej dobrih rezultatov, ampak se nič ni premaknilo. Pravi, da lahko mlajše kategorije dobijo upanje, da bodo uspeli, a hkrati dvomi, da bo denarja za razvoj več, kvečjemu manj zaradi krize.

»Nekdo, ki bo verjel vase, bo pripravljen vlagati svoj denar in dirkati zastonj, da pride do točke, na kateri lahko prestopi na višjo raven. Že tako je štipendij in plač vse manj, v klubih se dela vse bolj prostovoljno, ker jih naprej bolj vodi želja, da to ne bi propadlo, kot da bi kaj zaslužili. Ves čas vidijo luč na koncu tunela, ki pa je zelo dolg in mu kar ni videti konca,« ni ravno najbolj optimističen Valjavec.

Verjame pa, da bodo zdaj slovenski kolesarji na dirkah bolj na očeh tujih klubov, ki vidijo, da se v Sloveniji dela dobro in da so temelji dobri. Nenazadnje sta dokaz tega tudi Roglič in Pogačar.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine