Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Zavrnitev bi jo lahko še »tepla«

Na diamantni ligi v Šanghaju danes tudi Martina Ratej
Martina Ratej začenja poletni del sezone. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Martina Ratej začenja poletni del sezone. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Saša Verčič
12. 5. 2018 | 06:00
4:16
Ljubljana – Nova sezona diamantne lige se je pred tednom dni v Dohi začela na izjemno visoki ravni, saj so atleti dosegli številne osebne in državne rekorde ter tudi rekorde mitinga in celotnega tekmovanja, danes se bodo tekmovalci ustavili na drugi postaji, v Šanghaju. Potem ko v Katarju ni bilo nobenega slovenskega atleta, bo tokrat v metu kopja nastopila Martina Ratej.

V Dohi bi sicer lahko tekmoval Luka Janežič, a se je odločil, da ne bo zavoljo tega prekinjal predvidenega pripravljalnega programa, drugače je bilo z Ratejevo. Tudi naša najboljša atletinja v zadnjem obdobju sprva ni načrtovala nastopa v Šanghaju, češ da je pot predolga in prenaporna – sploh če upoštevamo še njeno starost (36) –, želela je v popolnosti opraviti priprave na sezono z vrhuncem na EP v Berlinu, ne nazadnje pa je naslednji miting z njeno disciplino nato šele 7. junija v Oslu, tako da je hotela štartati v Evropi. A ko je prišlo vabilo v Šanghaj, so v ekipi spoznali, da ga ne morejo zavrniti.

»Da, res sem najprej rekla, da Šanghaja ni v mojem načrtu, in vse do zadnjega smo tako razmišljali. A potem mi je zastopnik pojasnil, da mi ob zavrnitvi ne bo mogel zagotoviti nastopa na naslednji tekmi, sploh ker bodo te v Evropi in bo velik naval, vsaka si bo želela tekmovati, sama pa trenutno nimam takšnega rezultata, da bi mi omogočil mesto med izbrankami. Zato smo se odločili, da bom nastopila, sem si pa zavoljo lažje poti kupila vsaj letalsko karto v poslovnem razredu,« je pojasnila Ratejeva, ki se je na začetek poletnega dela pripravljala v Medulinu.
 

Za nastop na naslednjih tekmah


Njena daljava 59,28 metra, kolikor je kopje vrgla na evropskem zimskem pokalu v metih v Leirii, je ta čas šele 34. na svetu, a razmere na Portugalskem so bile zelo zahtevne (dež in veter), za nameček je tedaj tekmovalce na treningih doma motil tudi sneg. To se na daljavah pozna še zdaj, s tega vidika je prišla diamantna liga nekoliko prezgodaj. »Ne pričakujem ekstremnih daljav, si pa želim takšen rezultat, da bi si z njim zagotovila nastope tudi na naslednjih tekmah. Glede na to, da sem še sredi priprav in da je vse podrejeno osrednjemu cilju sezone, evropskemu prvenstvu, bi bila zadovoljna z 62, 63 metri, kolikor sem dosegala tudi lani v tem obdobju. Mislim, da bi bilo to lahko dovolj za preboj do 5. mesta,« pravi Ratejeva, ki se bo po tekmi v Šanghaju lahko pripravljala naprej, saj ima ta mesec predviden le še en nastop, in sicer na evropskem klubskem tekmovanju v Birminghamu.

»Zares« se bo njena sezona začela nato junija, v diamantni ligi pa bodo v rednem delu le še trije mitingi z ženskim metom kopja, poleg Osla še v Lozani (5. julij) in Londonu (21. julij). Naša atletinja upa, da bo dobila na teh vsaj dve priložnosti in da si bo zagotovila nastop na finalu v Zürichu (30. avgust). Ratejeve sicer v Šanghaju ne čaka nič kaj lahka naloga, saj ima med prijavljenimi letos drugi najslabši rezultat. Kathryn Mitchell, ki je vodilna na letošnji lestvici (68,92), resda ni, a 22-letna Poljakinja Marcelina Witek je pred kratkim dosegla 66,53 m in je na seznamu, prav tako Lyu Huihui (65,66), Eda Tugsuz (65,20) itd. Na Kitajskem bo sicer nastopilo kar 20 aktualnih olimpijskih in svetovnih prvakov, ki obetajo še eno zelo zanimivo tekmovanje.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine