Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

V ZDA živečega Slovenca bo neuvrstitev na OI še dolgo bolela

Rokoborca Dava Habata na kvalifikacijskem turnirju v Sofiji le ena zmaga ločila od nastopa v Tokiu. Po porazu končal uspešno športno pot.
Dave Habat (desno) je v četrtfinalu odpravil Francoza Ilmana Mukhtarova, nato pa v odločilnem dvoboju za olimpijsko vstopnico izgubil z Grkom<strong> </strong>Georgiosom Pilidisom in končal svojo športno pot. FOTO: Facebook D. H.
Dave Habat (desno) je v četrtfinalu odpravil Francoza Ilmana Mukhtarova, nato pa v odločilnem dvoboju za olimpijsko vstopnico izgubil z Grkom<strong> </strong>Georgiosom Pilidisom in končal svojo športno pot. FOTO: Facebook D. H.
7. 5. 2021 | 21:58
2:48
Vrhunski slovenski rokoborec prostega sloga Dave Habat, ki že od rojstva živi v ZDA, se je ustavil na zadnji stopnici pred poletnimi olimpijskimi igrami v Tokiu. Na kvalifikacijskem turnirju v Sofiji je po dveh zmagah in enem porazu v kategoriji do 65 kilogramov obstal v polfinalu, za izpolnitev mednarodne norme za nastop na največji športni prireditvi na Japonskem pa bi se moral prebiti v zaključni dvoboj.

Habat je tekmovanje v glavnem mestu Bolgarije začel odlično. Potem ko je bil v uvodnem krogu prost, je v osmini finala s 7:5 premagal Moldavca Nicolaija Grahmeza. V četrtfinalu je nato z 10:0 odpravil Francoza Ilmana Mukhtarova (10:0), v polfinalu pa je moral po hudem boju s 7:9 priznati premoč Grku Georgiosu Pilidisu (7:9). Od tako želene olimpijske vozovnice ga je ločila le ena zmaga.

Po porazu 29-letni borec iz Clevelanda ni skrival velikega razočaranja, tako da je brez boja predal dvoboj za tretje mesto s Kolumbijcem Uberjem Cuerom. Enako je – mimogrede – storil tudi Pilidis v finalu proti Poljaku Magomedmuradu Gadzhievu. »Izgubil sem v polfinalu. Če bi zmagal, bi bil olimpijec. To me bo bolelo zelo dolgo. S tem porazom končujem tudi svojo športno pot, to je bil moj zadnji dvoboj v karieri. Komaj čakam, da se vrnem domov in objamem svojo družino,« je sporočil Habat, ki se je pred štirimi leti v zgodovino vpisal kot prvi slovenski rokoborec z žlahtno kovino na velikem tekmovanju, potem ko je na evropskem prvenstvu v Novem Sadu zablestel z bronasto kolajno.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine