Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Turk po preobratu zmagovalec v Novi Gorici

Rok Turk je zmagovalec relija Nova Gorica, pete postaje letošnjega državnega prvenstva, ki je štel tudi za točke evropskega pokala Fia.
Rok Turk je dobil 14. HP in po 15. ostal na prvem mestu, na koncu pa je imel kar 46 sekund naskoka pred Čehom Ericom Caisom, ki je po sobotnih preizkušnjah držal vodilni položaj. FOTO: Miloš Ferfolja
Rok Turk je dobil 14. HP in po 15. ostal na prvem mestu, na koncu pa je imel kar 46 sekund naskoka pred Čehom Ericom Caisom, ki je po sobotnih preizkušnjah držal vodilni položaj. FOTO: Miloš Ferfolja
Š. R., STA
25. 9. 2022 | 15:22
25. 9. 2022 | 17:15
4:11

Letošnji reli v Novi Gorici in okolici je postregel z dvema jubilejema, saj so prireditev, jubilejni deseti reli Mahle Nova Gorica, izpeljali ob 75. obletnici domačega kluba AMD Gorica. Za piko na i pa je zmagal še Rok Turk (Hyundai i20 rally2), član novogoriškega kluba. Prireditelji so dirko izpeljali po klasičnem formatu, v dveh dneh oziroma celo v treh, saj je bil uvod v pestro dogajanje petkov superspecial v središču mesta. Skupno pa so nato dirkači morali prevoziti še 14 hitrostnih preizkušenj v goriški občini, trasa pa jih je popeljala še po cestah v Goriških Brdih, Kanalu, po občini Renče-Vogrsko in na Trnovsko-Banjško planoto. Skupno je bilo na sporedu 155 kilometrov hitrostnih preizkušenj.

V letošnji izvedbi je reli štel tudi za mednarodni evropski reli pokal Fia ter za pokale Mitropa, Fia CEZ in prvenstvo starodobnih vozil. V petek in soboto se je med 88 posadkami na startu hitro pokazalo, da bodo favoriti na papirju tudi v praksi razred zase. Čeh Erik Cais (Ford Fiesta R5), Avstrijec Simon Wagner (Škoda Fabia rally2) – tekmoval je s slovensko sovoznico Pio Šumer ter serijski slovenski prvak Turk so bili na prvih treh mestih, vsi drugi tekmeci pa so hitro nabirali zaostanek.

Wagner je najbolje začel v petek, potem je vodstvo prevzel Cais, ki pa je soboto končal z minimalnim zaostankom, manj kot tremi sekundami za Avstrijcem. Na tretjem mestu je bil vseskozi Turk, ki je imel za vodilnim med 11 in 16 sekundami zaostanka. Nedelja pa je nato stvari postavila na glavo. Slabo vreme in močan dež sta močno vplivala na predstave dirkačev, nenazadnje pa tudi pomešala vrstni red povsem na vrhu.

Do 13. od skupno 15 hitrostnih preizkušenj je še kazalo, da bo zmagal Cais, ki je danes dopoldne spet prevzel vodstvo pred Wagnerjem in videti je bilo, da bosta za zmago obračunala med seboj. Turk pa je nato v predzadnjem »brzincu«, ko sta dirkače močno ovirala naliv in velika količina vode na cestah, poskrbel za preobrat. Dobil je 14. HP in tudi po 15. ostal na prvem mestu, na koncu pa je imel 46 sekund naskoka pred Caisom. Wagner je na predzadnji HP odstopil, tako da je na tretje mesto v skupni razvrstitvi napredoval drugi slovenski dirkač Marko Grossi (Hyundai i20 R5), ki pa je za Turkom zaostal več kot pet minut.

Med deseterico skupnega seštevka goriškega relija so bili še štirje slovenski dirkači: veteran Darko Peljhan (Volkswagen Polo RN4) je bil na koncu šesti, Jernej Fakin (Ford Fiesta rally3) mesto za njim, na deveto se je prebil Jan Medved (Ford Fiesta rally4), deseti pa je bil Nik Prunk (Peugeot 208 rally4).

Naslednja postaja DP bo reli Soča v Tolminu sredi oktobra.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine