Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

»Šibkejši« spol precej močnejši del ekipe

Danes in jutri v Varaždinu atletsko ekipno evropsko prvenstvo druge lige
Slovenska atletska reprezentanca optimistično pričakuje ekipno evropsko prvenstvo druge lige. FOTO: Peter Kastelic/AZS
Slovenska atletska reprezentanca optimistično pričakuje ekipno evropsko prvenstvo druge lige. FOTO: Peter Kastelic/AZS
10. 8. 2019 | 06:01
4:43
Varaždin – Zgolj za 2,5 točke je slovenska atletska reprezentanca na ekipnem evropskem prvenstvu druge lige pred dvema letoma zgrešila 3. mesto in s tem napredovanje na višjo raven, danes in jutri bo v Varaždinu spet lovila prvo ligo, od katere je nato kakovostnejša le še superliga. Čeprav tokrat zaradi reorganizacije tekmovanja v prvo ligo pelje le zmaga med 12 reprezentancami, so v naši ekipi odločeni, da izpolnijo zastavljeni cilj.


Na atletskem štadionu Sloboda se bo danes in jutri borilo 12 reprezentanc, Bolgarija, Danska in Estonija, ki so pred dvema letoma izpadle iz prve lige, Gruzija, Luksemburg in Malta, ki so napredovale iz tretje, ter Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Latvija, Ciper in Izrael, ki so bile članice druge lige tudi v sezoni 2017. Ker bo leta 2021 v superligi tekmovalo le še osem reprezentanc, in ne več 12 kot doslej, je tokratni sistem nekoliko drugačen, poleg tega, da bo napredovala zgolj ena ekipa, jih bo kar pet izpadlo … Za slednje se Sloveniji ni treba bati, izračuni na osnovi letošnjih rezultatov kažejo, da je favoritinja, ima pa zelo dobro reprezentanco tudi Bolgarija, zato gre pričakovati dvoboj med tema dvema ekipama za končno zmago. Če bo slovenskim atletom uspelo, jih bo zveza nagradila z 10.000 evri.

»Ne glede na to, da v prvo ligo vodi zgolj 1. mesto, je naš cilj vsekakor napredovanje. Ekipa je kakovostna in lahko to doseže, bo pa potrebno tudi nekaj sreče,« je poudaril predsednik strokovnega sveta pri AZS Vladimir Kevo, ki je kot posebej šibki disciplini izpostavil moški tek na 3000 m z zaprekami in moški skok v višino, a če bodo najboljši prinašali po maksimalnih 12 točk ali 10, to na končno razvrstitev ne bi smelo imeti vpliva. Najmočnejše točke so naši atleti iz vrhunske selekcije (a Martina Ratej bo denimo imela v metu kopja za tekmico olimpijsko prvakinjo Saro Kolak), skupno gledano pa je ženski del precej bolj kakovosten.


​Tudi Horvatova trikrat


»Ženski del je na visoki ravni, izstopa po kakovosti. Če bi bili prvenstvi ločeni, bi si brez dvoma zagotovile napredovanje na višjo raven,« je prepričan Kevo. Pri ženskah je sicer zaradi zdravstvenih težav prišlo do nekaj rokad med disciplinami, saj Maruša Mišmaš iz preventivnih razlogov ne bo tekmovala v svoji paradni, 3000 m z zaprekami, prav tako ne na 5000, kot je bilo sprva predvideno, ampak le na 3000 m, prav tako Joni Tomičič Prezelj ne bo nastopila v štafeti 4 x 100 metrov. Zamenjala jo bo Anita Horvat, ki bo, kot Maja Mihalinec in Luka Janežič, tako nastopila trikrat. Prva posamična zmaga se sicer zdi že vpisana, namreč v ženskem skoku s palico. »Prave konkurence nimam, tako da bom zmagala že s prvim skokom,« je zbrane nasmejala Tina Šutej, ki pa ima vendarle veliko željo – da bi izpolnila normo za OI (470 cm). Enako kot Ratejeva, kar nekaj drugih pa je še osredotočenih na norme za SP v Dohi.

Reprezentanca za ekipno EP, moški – 100 m: Ovniček, 200 m: Janežič, 400 m: Janežič, 800 m: Rudolf, 1500 m: Petrač, 3000 m: Kokalj, 5000 m: Brešan, 110 m ovire: Demšar, 400 m ovire: Hribaršek, 3000 m zapreke: Mali, daljina: Viher, troskok: Vrščaj, višina: Smole, palica: Tičar, krogla: Zupančič, disk: Čeh, kladivo: Pleško, kopje: Kranjc, 4 x 100 m: Ovniček, Grkman, Šuštaršič, Grahovec, 4 x 400 m: Janežič, Grkman, Mesec Košir, Ferlan, rezerve: Brulc, Kocina, Šubašić; ženske – 100 m: Mihalinec, 200 m: Mihalinec, 400 m: Horvat, 800 m: Smonkar, 1500 m: Lukan, 3000 m: Mišmaš, 5000 m: Kršinar, 100 m ovire: Tomičič Prezelj, 400 m ovire: Zupin, 3000 m ovire: Lukan, daljina: Filipič, troskok: Filipič, višina: Černjul, palica: Šutej, krogla: Domjan, disk: Domjan, kladivo: Špiler, kopje: Ratej, 4 x 100 m: Mihalinec, Horvat, Sitar, Istenič, 4 x 400 m: Horvat, Zupin, Smonkar, Simončič, rezervi: Babšek, Ocvirk.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine