Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Na voljo prvi sveženj vozovnic za Tokio

Na strelskem svetovnem prvenstvu v Južni Koreji 12 Slovencev, Rajmond Debevec kar v petih disciplinah.
Rajmond Debevec na SP ne bo najstarejši. Med njegovimi tekmeci bo tudi 71-letni Kanadčan. Foto Jože Suhadolnik/Delo
Rajmond Debevec na SP ne bo najstarejši. Med njegovimi tekmeci bo tudi 71-letni Kanadčan. Foto Jože Suhadolnik/Delo
Mojca Finc
30. 8. 2018 | 13:11
4:07
Ljubljana – V soboto se z uradnim treningom v Changwonu začenja svetovno prvenstvo z zračnim, malo- in velikokalibrskim orožjem ter puško šibrenico. Na vrhuncu sezone bo tekmovalo 12 slovenskih strelcev. Prvi so v Azijo v začetku tedna prispeli tekmovalci v trapu z evropskim prvakom Boštjanom Mačkom na čelu. Največ disciplin čaka Rajmonda Debevca, ki se bo meril kar v petih.

Na SP v Južni Koreji se bo dokazovalo več kot 1800 strelcev iz 90 držav. Spomladi so na tem prizorišču nastopili na preizkušnji za svetovni pokal, od ponedeljka pa vse do 14. septembra se bodo potegovali za prvi sveženj olimpijskih vozovnic za Tokio 2020. Prejeli jih bodo najboljši štirje v posamezni disciplini. V slovenski odpravi so poleg Debevca še Živa Dvoršak, Urška Kuharič, Klavdija Jerovšek, Robert Markoja in Dušan Ziško, vsi s puško, z zračno pištolo se bosta merila Kevin Venta in mladinka Anja Prezelj, v trapu pa bodo poleg Mačka tekmovali še Matjaž Lepen, Denis Vatovec in Jasmina Maček.

»Imeli bomo tudi dve ekipi. Ženske se bodo skupinsko merile z zračno puško, moški z velikokalibrsko. Reprezentančne priprave smo imeli v Ljubljani, pet intenzivnih dni, trenirali smo na 10 in 50 m, z Rajmondom pa sva bila v Zagrebu še na treningu na 300 m. Rezultati so bili zadovoljivi,« je povzela vodja reprezentance (puška in pištola) Andreja Vlah.

Odprava je aprila spoznala tekmovališče, na katerega ima najlepše spomine Dvoršakova, ki je tedaj osvojila premierne stopničke v svetovnem pokalu. »Od nje tudi največ pričakujemo. Pokazala je, da zmore. V trojnem položaju ima visoke rezultate,« je povedala Vlahova, a opozorila, da bo konkurenca zelo močna: »Pri zračni puški pa lahko majhna napaka odnese rezultat. Če jih je bilo na olimpijskih igrah 30 sposobnih za finale, jih je zdaj 60.«


Debevec ne bo najstarejši


Med slovenskimi strelci bo na SP najizkušenejši Debevec, ne pa tudi med vsemi nastopajočimi. »Od petih disciplin, v katerih bom tekmoval, bom najstarejši le z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Med tekmovalci v drugih disciplinah bo denimo tudi 71-letni Kanadčan,« je razkril 55-letnik, ki je prvič na SP v članski konkurenci nastopil leta 1982 v Venezueli.

Edina olimpijska disciplina, v kateri bo Debevec nastopil v Changwonu, je malokalibrska puška trojni položaj. V programu OI Tokio 2020 se namreč več ne bo streljalo s puško leže. »Zanimivo pa je, da je na tem SP prijavljenih več strelcev za puško leže kot za trojni položaj. Gre za disciplino, ki je najbolj razširjena na svetu. Ne favorizira mlajših, ni diskriminatorna, gre za princip šport za vse, a to dandanes ni več vodilo. Išče se namreč tisto, kar se bolje prodaja,« je o disciplini, ki so jo črtali iz olimpijskega programa, razmišljal lastnik treh olimpijskih kolajn.

Nastopil je na osmih OI, na zadnje v Riu se ni uvrstil. Pa je Tokio prisoten v mislih? »Seveda je. Vendar sem realen. Dokler obstaja vsaj pol odstotka možnosti, bom naredil vse, da bom najbolje pripravljen. V Koreji bi rad dosegel najboljše letošnje rezultate. To bi bilo sicer premalo za vidnejšo uvrstitev, bi pa bilo več od dosežka pred štirimi leti na SP v Granadi. Vsi bodo vrhunsko pripravljeni. Če ustrelim svoj najboljši rezultat treninga, ostali pa ne, se lahko uvrstim v finale. A to je teorija. Nikoli pa nisem hodil na izlete. Če nisem bil pripravljen, nisem šel na tekmovanje,« je opozoril.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine