Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Bodoča magistrica se najraje bori proti tistim, ki jo obletavajo

Evropska podprvakinja v karateju Tjaša Ristić na najboljši poti, da se uvrsti na olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu.
Tjaša Ristić je včeraj ponosno pokazala srebrno kolajno z nedavnega evropskega prvenstva v Guadalajari. FOTO: Miha Šimnovec
Tjaša Ristić je včeraj ponosno pokazala srebrno kolajno z nedavnega evropskega prvenstva v Guadalajari. FOTO: Miha Šimnovec
5. 4. 2019 | 08:00
5. 4. 2019 | 08:52
3:09
Ljubljana – Gorenjka Tjaša Ristić premika mejnike slovenskega (ženskega) karateja. Potem ko se je s tretjim mestom lani v Novem Sadu veselila zgodovinske prve kolajne našega nežnejšega zastopstva na članskih prvenstvih stare celine, je zadnji konec tedna v Guadalajari navdušila še z naslovom evropske podprvakinje v kategoriji do 61 kilogramov.

Tako visoko so se na tem tekmovanju zavihteli le še trije slovenski karateisti, od katerih sta dva po svojih močeh pomagala Tjaši do srebrnega odličja v Španiji. Matija Matijević (2. na EP v Bratislavi '07) ji je kot reprezentančni trener dajal nasvete po telefonu, selektor Damir Vrbanič (2. na EP v Beogradu '98) pa ji je napotke delil z roba blazin.

»Seveda sem se slišala tudi z mojima trenerjema pri KK Kranj, očetom Dragom Ristićem in Jako Šarabonom, z Damirjem pa sva nato postavila piko na i,« je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnila Ristićeva in večkrat podoživela svoj imenitni uspeh. Kakor je zaupala, je bila v četrtkovih kvalifikacijah tako zelo osredotočena na borbe, da sploh ni vedela, kako daleč se je že prebila.


Vesela, da je ob pravem času na pravem mestu


»Ko sem premagala Slovakinjo Ingrido Suchankovo, sem si rekla: 'Super, gremo naprej!' Šele kakšen trenutek pozneje sem dojela, da sem že v finalu, ki je bil na sporedu šele v soboto,« je v smehu razkrila najboljša slovenska karateistka, ki je slovaško prvakinjo odpravila s kar 9 : 1.

Borut Strojin, predsednik Karate zveze Slovenije, je pripomnil, da se ne spomni, da bi že kdaj katera tekmovalka v polfinalu evropskega prvenstva zmagala s tako veliko prednostjo, Tjaša pa se je namuznila, da ji pač zelo ustrezajo napadalne tekmice, kakršna je tudi Suchankova.

»Ingrida je zelo agresivna borka, ki mnogim siví lase. Toda sama, ki bolj prisegam na obrambni slog, se zelo rada borim s takšnimi tekmovalkami, ki te vseskozi obletavajo, saj s pridom izkoriščam njihove napake,« je poudarila 25-letna Gorenjka in v isti sapi pribila, da zna tudi napasti.

Z naslovom evropske podprvakinje je na kvalifikacijski lestvici za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu skočila na 12. mesto, tako da jo le še dve mesti ločita od deseterice, ki bo odpotovala na Japonsko. »Ne bo lahko, toda nič ni nemogoče,« je optimistična diplomirana ekonomistka, vesela, da je ob pravem času na pravem mestu, pri čemer je imela v mislih ognjeni krst karateja na največji športni prireditvi. Ali se bodo v tem športu za kolajne borili tudi na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu, je namreč še veliko vprašanje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine