Neomejen dostop | že od 9,99€
Ena od jedi, ki je na našem družinskem jedilniku zvezda stalnica, je slana sirova pita, ki ima že dolgoletno družinsko tradicijo. Je resnično okusen, vsem priljubljen pa tudi zelo hitro pripravljen obrok. V družino so jo pripeljali sorodniki iz Srbije, kjer je jed tradicionalna in vsesplošno poznana. Pita običajno krasi mizo skoraj vsakega druženja v Srbiji, lahko kot predjed ali pa samostojna večerja. Ima številne izpeljanke in oblike(tudi v drugih državah bivše Jugoslavije), v glavnem pa gre za podobno stvar. (ena od bolj poznanih oblik v Srbiji je tudi gibanica)Torej glavne sestavine, so listnato testo, ki ga lahko kupite ali pa naredite sami (v mojem primeru zaradi naglice običajno uporabim kupljenega, še slastnejša pa je seveda iz domačega), različni slani siri, skuta in jajca. Jed je resnično hitro pripravljen obrok. Sicer ne govorimo ravno o dietni hrani, je pa pita lahko bogato beljakovinski in ogljikovo hidratni zalogaj. Sama sirovo polnilo pripravim po svojem okusu, lahko pa si sestavite svoj nadev s siri po vašem okusu.
Za 4 osebe potrebujemo:
Zavoj čim tanjšega kupljenega listnatega testa(lahko pa tudi doma naredite svoje testo)
Nadev:
250 g skute
4 jedilne žlice kisle smetane
1 dl radenske
150 g slanega nezrelega sira (lahko uporabite tudi feta sir)
Nekaj žlic kajmaka (lahko uporabite maskarpone sir)
Sol
2 jajci
Olje
Jajce za premaz
Priprava:
Vse sestavine za nadev premešajte (lahko s paličnim mešalnikom). Pri soljenju nadeva bodite pazljivi, če so siri zelo slani. Vsak list testa nadevajte z nekaj žlicami sirovega nadeva, zavijte in zložite na pomaščen pekač. Testo nežno poškropite z nekaj kapljicami mrzle vode in premažite še z razžvrkljanim jajcem. Pito pecite približno 25 minut pri temperaturi 180 stopinj.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Berite Delo 3 mesece za ceno enega.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji