Neomejen dostop | že od 9,99€
Solata z mlado špinačo
V zgodnjespomladanskem času, ko nas pričenja pestiti spomladanska utrujenost in je naše telo velikokrat izčrpano in v pomanjkanju vitaminskih in mineralnih snovi, nam bo zagotovo dobro dela krepka solata iz mlade špinače. Že slavni junak Popaj je dobro vedel kaj potrebuje. Če pobrskam po spominu, globoko nazaj v otroštvo, se ljudje že skoraj od rojstva tako rekoč delimo na strastne in zaprisežene »ljubitelje in sovražnike« špinače. Ali če povem z drugimi besedami, lahko jo ljubiš ali sovražiš.
Zagotavljam vam, da solata iz mlade špinače preslepi še tako izostrene brbončice hudih nasprotnikov te zelenjave. Ko je obdana z vsemi ostalimi dobrotami, kot so jajca, slanina, mlad kozji sir, takorekoč postane povsem nova vrsta nadvse okusne čarobne zelenjave v povsem novih razsežnostih.
Recept za dve osebi:
200 g listov mlade špinače
2 -3 trdo kuhani jajci
4 rezine slanine (lahko zamenjamo tudi s piščancem)
80 -100g mladega kozjega sira
2 rezini polnozrnatega kruha
Večji strok česna
0,5 dl olivnega olja
Vinski kis
Jedilna žlica soka limone
Čajna žlička sladkorja
Kavna žlička dijonske gorčice
Sol, poper
Priprava:
Liste špinače dobro operemo in odcedimo. Jajca trdo skuhamo.
Med kuhanjem jajc pripravimo omako vinaigrette. Najlažje jo pripravimo tako, da v manjši kozarec od marmelade damo vse sestavine, ga trdo zapremo in dobro premešamo. Torej v kozarec damo olivno olje, kis, limonin sok, sladkor, gorčico, sol in poper. Dobro zaprt kozarec premešamo, da dobimo lepo omako. Vse te sestavine seveda poljubno spremenimo glede na naše želje.
Seda na ponvi hrustljavo popečemo še slanino . Še toplo slanino in jajca položimo na liste špinače.
Popečemo kruh na toasterju ali ponvi. Po pečenem kruhu postrgamo strok česna. Česnov kruh narežemo na manjše kocke in ga stresemo po špinači. Preostanek česna lahko sesekljamo na solato.
Na kocke narežemo ali natrgamo še mladi kozji sir.
Zdaj je jed že skoraj gotova. Prelijemo jo samo še z omako, ki smo jo že pripravili. Po želji in potrebi solato še poljubno začinimo.
V upanju, da ste spoznali novega zaveznika v vrstah zelenjave, vam želim dober tek!
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Berite Delo 3 mesece za ceno enega.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji