Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Hubble fotografiral medzvezdnega obiskovalca

Sredi prihodnjega leta bo komet Borisov zapustil osončje.
Teleskop Hubble je komet Borisov slikal 12. oktobra, ko je bil od Zemlje oddaljen 420 milijonov kilometrov. FOTO: NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA)
Teleskop Hubble je komet Borisov slikal 12. oktobra, ko je bil od Zemlje oddaljen 420 milijonov kilometrov. FOTO: NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA)
S. S.
17. 10. 2019 | 10:13
17. 10. 2019 | 10:50
2:48
Vesoljski teleskop Hubble je astronomom postregel z najboljšim posnetkom kometa 2l/Borisov, ki je v naše osončje zajadral iz nekega drugega planetarnega sistema v Galaksiji. Na posnetku je lepo razviden osrednji del ter rep prahu in ledu. Borisov je drugi medzvezdni objekt, ki so ga opazili v Osončju, po ‘Oumuamui, ki dvignil prah leta 2017.



»‘Oumuamua je bil videti kot gola skala, Borisov pa je zelo aktiven, celo bolj kot običajen komet. Vprašanje je, zakaj sta kamna tako zelo različna,« je poudaril David Jewitt z losangeleške univerze, vodja ekipe, ki je opazovala komet. Pri obiskovalcu zdaj raziskujejo kemično strukturo in druge značilnosti, saj kamen velja za ostanek gradnikov v nekem drugem sistemu pred davnim časom in zelo daleč stran. Za zdaj kaže, da se ne razlikuje bistveno od kometov, ki so nastali v našem osončju.

»Ker je lahko neki drug zvezdni sistem precej drugačen od našega, bi lahko komet doživel številne spremembe na dolgem medzvezdnem potovanju. A značilnosti so zelo podobne tistim pri gradnikih Osončja, kar je zelo zanimivo,« je pojasnila znanstvenica Amaya Moro-Martin.

Hubble je komet fotografiral, ko je bil ta okoli 420 milijonov kilometrov od Zemlje. Najbliže Soncu bo 7. decembra, ko bo od njega oddaljen za dve razdalji med Soncem in Zemljo. Po osončju drvi s hitrostjo 150.000 kilometrov na uro. Sredi prihodnjega leta bo tako odletel nazaj v medzvezdni prostor, po katerem bo lahko potoval še na milijone let.

Ilustracija poti Borisova po Osončju, po katerem potuje s hitrostjo 155.000 kilometrov na uro. FOTO: NASA, ESA, J. Olmsted, F. Summer<br />
 
Ilustracija poti Borisova po Osončju, po katerem potuje s hitrostjo 155.000 kilometrov na uro. FOTO: NASA, ESA, J. Olmsted, F. Summer
 


Do zdaj so poznali le komete, ki izvirajo iz ledenega kraljestva na obrobju osončja – iz Kuiperjevega pasu ali Oortovega oblaka.  

Borisov in ‘Oumuamua sta po mnenju znanstvenikov le začetek odkrivanja medzvezdnih objektov, ki obiskujejo Osončje. V kateremkoli trenutku je lahko v Osončju na tisoče podobnih medzvezdnih objektov, a so premajhni, da bi jih lahko opazili z današnjimi teleskopi.

Opazovanja so pokazala, da takšni ostanki obkrožajo zvezde, kjer se planeti šele rojevajo. Gravitacijske sile med temi objekti in drugimi masivnejšimi lahko ostanke izpljunejo iz sistema in nato odpotujejo v prostrano vesolje.



Hubble bo komet natančneje opazoval januarja 2020.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine