Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Gospa, ali ste google?

Ameriški spletni velikan Google resno napreduje na področju umetne inteligence in strojnega učenja.
Kamen, škarje in papir – kdo zmaga v priljubljeni igrici: človek ali računalniška roka? Reuters/Stephen Lam
Kamen, škarje in papir – kdo zmaga v priljubljeni igrici: človek ali računalniška roka? Reuters/Stephen Lam
Ti. L., STA
9. 5. 2018 | 13:32
9. 5. 2018 | 15:03
4:57
Ameriški spletni velikan Google se vse bolj posveča razvoju umetne inteligence, da bi njegove storitve postale še bolj uporabne. Tako naj bi bil priljubljen operacijski sistem za pametne telefone android v naslednji različici sposoben bolje napovedati, katere aplikacije ali funkcije namerava uporabnik uporabiti.

»Razburljivo je razvijati nove tehnologije. S tem še bolj kažemo svojo odgovornost,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij v torek na redni letni razvojni konferenci Google I/O dejal prvi mož družbe Sundar Pichai. Pojasnil je, da se med potrošniki po vsem svetu krepi zaskrbljenost glede tega, kako se na spletu delijo njihovi osebni podatki ali kako lahko umetna inteligenca vpliva na njihovo službo.

Prvi mož družbe Google Sundar Pichai med svojim predavanjem na konferenci Google I/O v Mountain View v Kaliforniji. FOTO: Jeff Chiu/AP
Prvi mož družbe Google Sundar Pichai med svojim predavanjem na konferenci Google I/O v Mountain View v Kaliforniji. FOTO: Jeff Chiu/AP


Google resno napreduje na področju umetne inteligence in strojnega učenja, je dejal Pichai in napovedal, da bo ta tehnologija v prihodnje izboljšala vse produkte iz Googlove družine. S strojnim učenjem bodo, denimo, podprli Googlove zemljevide in pred kratkim vzpostavljeno novičarsko platformo Google News. Poskrbeli bodo tudi za daljšo življenjsko dobo baterije.

Računalnik tajnica

Največ zanimanja je na začetku razvojne konference požel govoreči računalnik, ki ga je bilo v pogovoru komajda mogoče ločiti od človeka. Google si prizadeva za to, da bi njegov asistenčni program opravljal telefonske klice v imenu uporabnika. Pichai je predvajal posnetka dveh telefonskih pogovorov, ki ju je Googlov Assistant povsem avtomatično opravil s človekom. Pri tem se je dogovorila za termin pri frizerju in rezervirala mizo v restavraciji.

Medtem ko je pogovor s frizerskim salonom kljub nekoliko težavnejšemu iskanju primernega termina potekal dokaj gladko, je program v restavraciji naletel na nepričakovane težave. Ženska na drugi strani »žice« je najprej napačno razumela, za koliko gostov in kateri dan gre, nato pa se je pokazalo, da restavracija sprejema rezervacije miz šele za pet gostov ali več. Assistant je nato vprašal, kakšne so običajno čakalne dobe ob sredah.

»Zadeva se še razvija,« je poudaril Pichai. Kdaj bo na voljo uporabnikom, ni navedel. Google s svojim Assistantom konkurira podobnim programskim opremam, kot sta Amazonova Alexa in Applova Siri. Internetni koncern želi pri tem kovati dobičke s svojo močjo pri umetni inteligenci in poznavanjem strojnega učenja.

Največ zanimanja je na začetku razvojne konference požel govoreči računalnik, ki ga je bilo v pogovoru komajda mogoče ločiti od človeka. FOTO: Jeff Chiu/AP
Največ zanimanja je na začetku razvojne konference požel govoreči računalnik, ki ga je bilo v pogovoru komajda mogoče ločiti od človeka. FOTO: Jeff Chiu/AP


Že zdaj Googlov Assistant ne le govorno komunicira, temveč tudi prikazuje dodatne informacije na zaslonu. S tem namenom Google omenja tudi zvočnike, povezane z dodatnim zaslonom tehnologije smart displays. Takšne naprave znamk, kot so LG, Lenovo ali JBL, naj bi na trg prišle julija. Ena njihovih prednosti je, da si je mogoče na zaslonu zvočnikom neposredno ogledati videoposnetek na youtubu ali klepetati po videopovezavi, je povedala produktna menedžerka Lilian Rincon.

Hkrati želi Google z večjim vključevanjem zaslonov rešiti tudi problem, da pri zgolj govornem asistentu ni prostora za oglase, ki predstavljajo velik delež prihodkov koncerna. Tudi na pametnih telefonih naj bi Googlov Assistant prikazoval več vizualnih informacij, so povedali.

Zasvojljiva tehnologija

Pichai je predstavil več primerov, kako lahko umetna inteligenca izboljša življenje – od napovedovanja obolenj na podlagi branja iz zenice človeškega očesa pa vse do sposobnosti obarvanja črno-belih fotografij. Hkrati se Google loteva tudi danes zelo aktualnih pomislekov, da lahko tehnologija zasvoji ljudi. V naslednji različici operacijskega sistema android bo zato mogoče omejiti čas uporabe posameznih aplikacij. Poleg tega bo lahko telefon avtomatično preklopil v stanje, ko uporabnika ne sme nihče motiti, če bo telefon položen na mizo z zaslonom navzdol.

Virtualna resničnost FOTO: Stephen Lam/Reuters
Virtualna resničnost FOTO: Stephen Lam/Reuters


Googlovi zemljevidi bodo po novem bolj aktualni, saj bodo spremembe, kot so nove zgradbe, dodane avtomatično s satelitskih posnetkov. John Krafcik iz Googlovega sestrskega podjetja Waymo, ki razvija tehnologijo za samovozeče avtomobile, pa je tudi poudaril, da bo v Arizoni še letos začel voziti robotski taksi brez varnostnega voznika. »Razvijamo boljšega voznika,« je dejal.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine