Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zmagovalka volitev v mehiški prestolnici

Na čelo mehiških oblasti prihaja Claudia Sheinbaum.
Claudia Sheinbaum bo vodenje Ciudada de México prevzela decembra. FOTO: Bernardo Montoya/AFP
Claudia Sheinbaum bo vodenje Ciudada de México prevzela decembra. FOTO: Bernardo Montoya/AFP
Ka. M.
7. 7. 2018 | 08:00
2:02
Claudia Sheinbaum je prva ženska, ki je bila izvoljena na čelo vlade mehiške prestolnice Ciudad de México. Zmagala je prepričljivo – zaupala ji je približno polovica volivcev, zbrala je kar 15 odstotkov glasov več od drugouvrščene Alejandre Barrales iz Stranke demokratične revolucije (PRD), stranke, ki je Ciudadu de Méxicu vladala od leta 1997.

56-letna Claudia Sheinbaum, doktorica fizike in članica Medvladnega foruma Združenih narodov za podnebne spremembe, ki je leta 2007 prejel Nobelovo nagrado za mir, je v politiki prisotna že dalj časa. Nekdaj študentska aktivistka je od leta 2000 do 2006, v obdobju, ko je bil na čelu mehiške prestolnice novoizvoljeni mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador, vodila okoljski resor, po Obradorjevem prvem porazu na predsedniških volitvah 2006 pa je bila eden izmed vodilnih obrazov Gibanja za obrambo nafte (Movimiento de la defensa de Petróleo).

Četudi gre za prvo žensko, ki je bila za vodjo mehiškega glavnega mesta izvoljena, je to federalno območje pred njo enkrat že vodila ženska. Gre za Rosario Robles, ki jo je na čelo mestnih oblasti imenovala zakonodajna skupščina Ciudada de México leta 1999 po tem, ko se je v predsedniško tekmo podal Cuauhtémoc Cárdenas.

Claudia Sheinbaum bo na funkciji uradno nastopila decembra, skladno s politikami stranke Gibanje za nacionalne spremembe (MORENA) pa v prvi vrsti napoveduje preganjanje koruptivnega ravnanja. Pravi tudi, da bo še naprej vozila svoj avto in živela v stanovanju, ki ga je v času kampanje najela v mehiški prestolnici.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine