Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zlorabe so končno odnesle šefa agencije EPA

Vodja ameriške okoljske agencije Scott Pruitt je odstopil ob valu obtožb o korupciji.
Scott Pruitt je v poldrugem letu postal simbol korupcije, srečal se je z več kongresnimi preiskavami. FOTO: Reuters
Scott Pruitt je v poldrugem letu postal simbol korupcije, srečal se je z več kongresnimi preiskavami. FOTO: Reuters
5. 7. 2018 | 22:46
6. 7. 2018 | 06:07
4:27
Potrebni so bili meseci vedno novih škandalov zaradi neetičnega ravnanja, da je vodja agencija za zaščito okolja (EPA) Scott Pruitt vendarle odstopil s svojega položaja. Ameriški predsednik je na družbenem omrežju twitter potrdil, da je sprejel njegov odstop. Donald Trump je Pruitta izjemno dolgo branil kljub razkritjih o zlorabah tako javnega denarja kot sodelovanja z lobisti industrije, ki naj bi jo nadziral. Sodu je morda izbilo dno, da so pozivi, naj se znebi razvpitega uradnika, začeli prihajati tudi s konservativne televizijske postaje Fox News, ki velja za glavni informacijski vir predsednika.


 
Trump je v Washington prišel z obljubo, da bo »osušil močvirje«, Pruitt pa je v poldrugem letu postal simbol korupcije, srečeval se je z več kongresnimi preiskavami. Toda predsednik mu je doslej stal ob strani, saj je načrtno rušil dediščino prejšnjega predsednika Baracka Obama, kar je ena od obsesij Trumpa. Pruittovo ime je vzbujalo bes med okoljevarstveniki, še preden mu je predsednik zaupal varovanje okolja, saj kot državni tožilec Oklahome tesno sodeloval z industrijo fosilnih goriv in zanjo vlagal tožbe proti okoljski agenciji. Svoje umazano delo je večinoma že opravil, saj ga je Bela hiša pred kratkim pohvalila, da je »zelo dobro uresničil predsednikove politike, še posebno na področju odpravljanja okoljskih pravil«.
 

Smrtonosne laži

 
Pruitt spada med zanikovalce teorije, da je človeštvo z izpusti toplogrednih plinov odgovorno za podnebne spremembe, rad je ponavljal že večkrat zanikane netočnosti ali izmišljotine konservativnih krogov. »Ne gre za nedolžne laži, ampak za laži, ki ogrožajo civilizacijo, laži, ki bodo povzročile smrt in uničenje majhnih narodov, če ne tudi kakšnega velikega,« je opozoril kolumnist časnika New York Times Justin Gillis. Pripomogel je k Trumpovi odločitvi, da ZDA umakne iz pariškega podnebnega sporazuma.
 
Hkrati je na okoljski agenciji sprožil strokovni pogrom, ko je iz njenih svetovalnih odborov izganjal znanstvenike in na njihovo mesto postavlja ljudi, naklonjene industrijam, ki naj bi jih agencija nadzorovala. V imenu lažne transparentnosti je zahteval, naj agencija upošteva le tiste znanstvene študije, ki bodo dale na voljo vse podatke, iz katerih so izhajale. Kar je v resnici pomenilo, da bodo iz odločanje izločene številne zdravstvene študije, ki vsebujejo zaupne podatke o pacientih.


 

Val zlorab

 
Odnesli ga niso strokovni pomisleki, temveč poplava razkritij o njegovem neetičnem delovanju, od tega, da je v razkošni hiši znanega lobista energetske industrije spal za pičlih 50 dolarjev na noč, naročil si je posebno nepredušno kabino za telefonske pogovore, ki je stala 34.000 dolarjev, pa delovne hlače za 1500 dolarjev, vse do tega, da je kljub zavrnitvi Bele hiše z uporabo računovodskih trikov svojima pomočnikoma povišal letni plači za skupaj več kot 80.000 dolarjev. Na aprilskem zaslišanju v kongresu je večino napak preložil na ramena podrejenih.
 
Ta teden so se vrstile nove obtožbe na njegov račun, kar je očitno pripomoglo, da se ga je naveličal tudi zvezdnik resničnostne televizije v Ovalni pisarni. Trump se je od njega poslovil s hvalo, da je na čelu EPA »opravil izjemno delo, za kar mu bom vedno hvaležen«. Demokratski poslanec Gerry Connolly pa je sloves spornega uradnika pospremil z besedami, da je »Pruittova vladavina podkupljivosti končno pri koncu, stvori iz močvirja so zardevali ob njegovih brezsramnih pretiravanjih. Vsa pa so bila prezrta, ker je bila Trumpu všeč njegova zagrizenost. Sramota.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine