Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Za Ukrajino kvečjemu dolga pot v EU

Med državami članicami ni veliko naklonjenosti vnaprejšnjemu obljubljanju članstva.
Ursula von der Leyen je v evropskem parlamentu zatrjevala, da sta si EU in Ukrajina bliže kot kadarkoli prej. Foto John Thys/AFP
Ursula von der Leyen je v evropskem parlamentu zatrjevala, da sta si EU in Ukrajina bliže kot kadarkoli prej. Foto John Thys/AFP
1. 3. 2022 | 21:55
2. 3. 2022 | 11:32
5:37

V nadaljevanju preberite:

Kljub polni solidarnosti z Ukrajino in izjavam, denimo predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen, da si jo kot eno od nas želimo v EU, je prihodnost njene poti v smeri Bruslja negotova.

Rusko spodkopavanje Ukrajine je že več let povezano z njenimi evropskimi ambicijami in približevanjem Zahodu. Majdanska revolucija leta 2014 je izbruhnila, ker se je takratni predsednik Viktor Janukovič pod pritiskom Vladimirja Putina odločil, da ne bo podpisal asociacijskega sporazuma z EU.

Po padcu režima sta sledili aneksija Krima in vojna v Donbasu. EU ima asociacijske sporazume s številnimi državami. Z njimi ureja predvsem sodelovanje na gospodarskem področju, denimo dostop do trga. Tudi druge države, ki so v zadnjih desetletjih vstopale, so začele pot s takšnimi sporazumi.

Ukrajina je med šestimi deželami vzhodnega partnerstva (vanj so se vključila še Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Gruzija in Moldavija), ki nimajo evropske perspektive. To v žargonu EU pomeni, da cilj ni članstvo.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

PremiumPhoto
Reportaža z ukrajinsko-madžarske meje

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine