Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prehajanje državnih meja od jutri mogoče tudi izven kontrolnih točk

V članku spremljamo vse relevantne podatke o bolezni covid-19.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
Vojko Urbančič, Mirt Bezlaj, STA
7. 6. 2020 | 09:41
7. 6. 2020 | 21:59
9:48


21.30 Prehajanje mej bo zopet dovoljeno tudi izven kontrolnih točk

Z vladnim odlokom bo za državljane Slovenije, Avstrije in Madžarske od jutri naprej dovoljeno prehajanje državnih meja tudi izven kontrolnih točk in mejnih prehodov.Na seznam epidemiološko varnih držav je vlada umestila še Bolgarijo, Ciper, Češko, Estonijo, Finsko, Nemčijo, Grčijo, Islandijo, Latvijo, Litvo, Lihtenštajn, Norveško, Slovaško in Švico. Za vse, ki prihajajo iz Sverene Makedonije pa bo uvedena obvezna 14-dnevna karantena. 

20.30 Povpraševanje po spletnih vsebinah s spolno zlorabo otrok močno v porastu

Komisarka Evropske unije za notranje zadeve Ylva Johansson je dejala, da Evropska unija pripravlja sveženj ukrepov za boj proti spolnim zlorabam otrok poroča nemški Die Welt. V nekaterih članicah EU je, po njenih besedah, med epidemijo povpraševanje po spletnih vsebinah, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok naraslo tudi za 30 odstotkov. Le v zadnjem koncu tedna je policija v Nemčiji prijela enajst osumljencev spolne zlorabe otrok. Johansson napoveduje oblikovanje novega centra za iskanje in preprečevanje spolnih zlorab otrok na ravni unije, članice pa poziva k ostrejšim kaznim za obsojence. Poudarja, da je nujno večje sodelovanje organov pregona z internetnimi ponudniki, saj je splet »odločilni dejavnik,« ki omogoča iskanje žrtev in zlorabe, je opozorila. 

Med epidemijo je v Evropski uniji močno naraslo iskanje spletnih vsebin, ki pikazujejo spolne zlorabe otrok. FOTO: Maria Alejandra Cardona/Reuters
Med epidemijo je v Evropski uniji močno naraslo iskanje spletnih vsebin, ki pikazujejo spolne zlorabe otrok. FOTO: Maria Alejandra Cardona/Reuters


15.00 Število potrjenih okužb po svetu preseglo sedem milijonov

Glede na podatke zbrane na spletni strani Wordlometers je število primerov okužb z novim koronavirusom po vsem svetu danes preseglo sedem milijonov. Število okužb po svetu se še vedno zvišuje. Včeraj je bilo potrjenih nekaj več 128,600 novih primerov, že nekaj dni pa se število giblje okoli 130.000, za primer, še teden dni prej se je gibalo okoli 100.000 novih primerov dnevno. Daleč največ okužb je v ZDA, kjer se število počasi bliža dvema milijonoma, zadnje dni dnevno potrdijo 20 do 25 tisoč novih okužb. Sledi Brazilija s skoraj 676.500 okužbami. Število dnevno potrjenih okužb pa je zadnje dni še nekoliko višje kot v ZDA. Za obe državi je značilno, da skrajno desna predsednika nasprotujeta uvedbi varnostnih ukrepov in dajeta prednost nemotenemu delovanju gospodarstva pred človeškimi življenji. Po številu potrjenih okužb sledita še Rusija in Španija. Število smrtnih žrtev novega koronavirusa je včeraj na globalni ravni preseglo 400.000. 

V Braziliji število novookuženih narašča najhitreje na svetu. FOTO: Mauro Pimentel/Afp
V Braziliji število novookuženih narašča najhitreje na svetu. FOTO: Mauro Pimentel/Afp


14.03 V Rusiji najnižje dnevno število smrtnih žrtev covida-19 po tednih

V Rusiji so v zadnjem dnevu zabeležili 134 smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa, kar je najnižje dnevno število smrtnih žrtev te bolezni po 25. maju, ko so imeli 92 smrti. Skupno so doslej v Rusiji našteli 5859 smrtnih žrtev covida-19, so danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočile ruske oblasti. Večina najnovejših smrtnih žrtev je bila zabeležena v Moskvi (55), sledi Sankt Peterburg z 31 smrtnimi žrtvami. Deset ljudi je umrlo v širši moskovski regiji, pet v Dagestanu. V zadnjem dnevu so v Rusiji zabeležili 8984 novih okužb s covidom-19, skupno doslej 467.673. Dnevni porast okužb je dvoodstoten, kar je podobno kot v prejšnjih dneh. Tudi najnovejših okužb je bilo največ v Moskvi.

11.28 V Izraelu zaradi izbruhov okužb znova zapirajo vedno več šol

Zaradi novega porasta okužb z novim koronavirusom se v Izraelu znova zapira vedno več šol. Po odredbi ministrstva za izobraževanje tako danes, ko se v tej državi začenja nov delovni teden, ostaja zaprtih več kot sto šol in vrtcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Okužbo s covidom-19 so potrdili pri 330 šolarjih in učiteljih, od tega več kot polovico v Jeruzalemu. Več kot 16.000 šolarjev in učiteljev ostaja v domači karanteni. Zaključne slovesnosti ob koncu šolskega leta bodo le v omejenem obsegu, državne oblasti pa napovedujejo nov premislek o načrtovanem sproščanju ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa.

10.41 Na območju Slovenije ena nova okužba, umrl ni nihče

Vlada je objavila stanje glede razširjenosti okužb z novim koronavirusom na območju Slovenije do včeraj ob 24. uri. Evidentirali so eno novo okužbo, znova na območju občine Jesenice, umrl ni nihče. Opravili so 229 testiranj, v bolnišnicah je ostalo še pet hospitaliziranih bolnikov. Nihče med njimi ni na intenzivni negi.



V zadnjih dneh se je žarišče okužb pojavilo v povezavi z medicinsko sestro iz jeseniške bolnišnice in manjše žarišče v povezavi primerom okužbe v Ljubljani. Ker je bila hčerka medicinske sestre pozitivna na novi koronavirus, je moral njen razred na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice v 14-dnevno karanteno.

Testiranja v jeseniški bolnišnici doslej niso potrdila drugih okužb, bodo pa testiranje zaposlenih in bolnikov ponovili v sredo. Do takrat v veljavi ostajajo vsi sprejeti ukrepi za preprečevanje širitev okužbe. Bolnišnica ostaja zaprta za obiskovalce, dovoljena je le prisotnost zdravega starša ali skrbnika na pediatričnem oddelku in partnerja pri porodnicah. Spremenjeno ostaja tudi delo na gastroenterološkem oddelku, kjer je delala okužena sestra.

9.31 Koronavirus omejil naložbe nemških podjetij

Pandemija covida-19 vpliva tudi na naložbeno dejavnost nemških podjetij. Polovica jih je naložbene projekte prestavila v prihodnost, 28 odstotkov pa jih je povsem preklicalo, je pokazala raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. »To so zaskrbljujoči podatki za dolgoročni razvoj gospodarstva,« so opozorili v Ifu. Naložbe so najbolj omejila proizvodna podjetja. Da so projekte prestavili v prihodnost, je maja odgovorilo 64 odstotkov vprašanih, kar je osem odstotnih točk več kot aprila. Projekte je povsem preklicalo 32 odstotkov vprašanih (aprila 25 odstotkov), so ta teden sporočili iz Ifa. V storitvenih dejavnostih je naložbene projekte zamaknilo 45 odstotkov vprašanih (aprila 44 odstotkov), preklicalo pa jih je 28 odstotkov (aprila 22 odstotkov).

9.25 Odslej kvečjemu polovica plače za odsotnost z dela zaradi karantene

S preklicem epidemije covida-19 novi koronavirus ni izginil. Tiste, ki zbolijo, še naprej čaka izolacija, rizične stike, ki so sicer zdravi, pa karantena. A zaposleni v karanteni od 1. junija niso več upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače s strani države, temveč kvečjemu do 50-odstotnega nadomestila s strani delodajalca. Kot so za STA pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), za ureditev bolniškega staleža že ves čas velja pravilo: »Če je oseba bolna, ji pripada bolniški stalež, če pa ni bolna, pa ne«. Ko gre za covid-19, bodo do bolniške odsotnosti v breme ZZZS glede na usmeritev Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) po njihovih navedbah upravičeni zavarovanci, ki jim bo izbrani osebni zdravnik kot razlog začasne zadržanosti od dela opredelil izolacijo.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


7.30 Na prenovljen sevniški bazen spet od srede meseca

V Sevnici bo ob ugodnem vremenu in upoštevanju varnostnih priporočil zaradi novega koronavirusa sredi meseca začel delovati prenovljeni, leta 1985 zgrajeni krajevni kopališki bazen. Med zadnjimi deli so na bazenu letos namestili masažni sistem, sevniška občina je za celotno prenovo skupaj z davkom odštela nekaj manj kot 1,2 milijona evrov. Sevniški župan Srečko Ocvirk je za STA povedal, da je občina v omenjeno naložbo lani vložila dobro polovico navedenega zneska in letos njegov preostanek v znesku 560.000 evrov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine