Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Če bo poražen, Trump ne bo več kandidiral za predsednika ZDA

Ameriška zakonodaja predsednikom prepoveduje več kot dva mandata, zato niti ni pričakovati, da bo kandidiral leta 2028, tudi če letos zmaga.
Donald Trump. FOTO: AFP
Donald Trump. FOTO: AFP
Be. B., STA
23. 9. 2024 | 09:29
23. 9. 2024 | 10:09
3:56

Nekdanji predsednik ZDA in republikanski kandidat Donald Trump je pred novembrskimi volitvami v ZDA dejal, da verjetno ne bo znova kandidiral, če bo poražen na letošnjih, poročajo tuji mediji.

V intervjuju za Sinclair Media Group so 78-letnega Trumpa, ki se že tretjič poteguje za predsedniški položaj, vprašali, ali vidi možnost, da bi ponovno kandidiral, če bi izgubil proti demokratski podpredsednici Kamali Harris. »Ne, ne mislim tako. Mislim ... to bo to,« je dejal Trump. Kot je dodal, upa, da bo na teh volitvah zelo uspešen, njegove besede povzema BBC.

Ameriška zakonodaja predsednikom sicer prepoveduje več kot dva mandata, zato niti ni pričakovati, da bo Trump kandidiral leta 2028, tudi če zmaga na letošnjih volitvah. V preteklosti je nepremičninski mogotec redko priznal možnost poraza, pogosteje je navduševal svoje podpornike z govori in objavami na družbenih omrežjih, v katerih je obljubljal zmago na volitvah. Zdaj pa je že drugič v štirih dneh omenil možnost poraza.

Trumpova razmišljanja o morebitnem porazu morda odražajo spremembe v obetih demokratske stranke, odkar je Harrisova postala njena kandidatka po odločitvi predsednika Joeja Bidna, da se umakne iz predsedniške tekme. Njena kampanja je avgusta zbrala več kot 190 milijonov dolarjev, medtem ko so Trumpova kampanja in z njim povezane organizacije zbrale 130 milijonov.

Televizija NBC poroča, da ima kampanja demokratske kandidatke zelo dobro organizirano delo na terenu, kjer prostovoljci trkajo na vrata neodločenih volivcev in jih prepričujejo o podpori, Trump pa pri tem zaostaja oziroma kampanje s prostovoljci na terenu skoraj nima. FOTO: Marco Bello/Reuters
Televizija NBC poroča, da ima kampanja demokratske kandidatke zelo dobro organizirano delo na terenu, kjer prostovoljci trkajo na vrata neodločenih volivcev in jih prepričujejo o podpori, Trump pa pri tem zaostaja oziroma kampanje s prostovoljci na terenu skoraj nima. FOTO: Marco Bello/Reuters

Televizija NBC poroča, da ima kampanja demokratske kandidatke zelo dobro organizirano delo na terenu, kjer prostovoljci trkajo na vrata neodločenih volivcev in jih prepričujejo o podpori, Trump pa pri tem zaostaja oziroma kampanje s prostovoljci na terenu skoraj nima. Posveča se svojim zborovanjem, na katerih obljublja največje deportacije v zgodovini ZDA.

Kamal Harris z rahlo prednostjo

V nacionalnih povprečjih anket, ki jih spremlja BBC, je Kamala Harris v prednosti pred Trumpom, po anketi, ki jo je v nedeljo objavil CBS, pa Harrisova vodi z 52 odstotki proti 48 odstotkom na nacionalni ravni.

V ključnih zveznih državah, ki bodo verjetno odločilne za končni izid, ima Harrisova majhno prednost, 51 odstotkov proti 49, kar je manjša izboljšava v primerjavi s 50 odstotki na obeh straneh v podobni anketi, ki jo je prejšnji mesec izvedel CBS, partner BBC.

Druga anketa, ki jo je v nedeljo objavil NBC, kaže, da ima Harrisova pet odstotnih točk prednosti pred Trumpom po vseh ZDA.

Ugotovili so tudi, da 48 odstotkov registriranih volivcev na demokratsko kandidatko gleda pozitivno, medtem ko je julija tako izjavilo 32 odstotkov ljudi. Kot piše BBC, je to največji skok po tem, ko je nekdanjemu predsedniku Georgeu W. Bushu priljubljenost narasla po napadih 11. septembra 2001.

Vendar je anketa NBC, tako kot druge raziskave, pokazala, da ima Trump jasno prednost pri volivcih glede nekaterih najpomembnejših vprašanj, vključno z gospodarstvom, življenjskimi stroški in priseljevanjem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine