Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Twitter in druga družbena omrežja v strahu za posebno pravno zaščito

Prvega amandmaja o svobodi govora ne krši Twitter, ampak Trump, meni Washington Post.
Ameriški predsednik Donald Trump je pred podpisom izvršilnega ukaza razkazoval naslovnico časopisa New York Post. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je pred podpisom izvršilnega ukaza razkazoval naslovnico časopisa New York Post. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
29. 5. 2020 | 02:22
29. 5. 2020 | 08:26
2:34
New York – Še ne dva dni po tem, ko je Twitter  tvit o volitvah po pošti označil za zavajajočega, je ameriški predsednik Donald Trump vrnil žogico kalifornijskemu družbenemu omrežju. Zaradi predsedniškega izvršilnega ukaza se lahko Twitter in drugi ameriški spletni velikani bojijo izgube posebne zaščite pred tožbami.

»Danes branimo svobodo govora pred eno največjih nevarnosti,« je v navzočnosti pravosodnega ministra Williama Barra izjavil republikanski predsednik ZDA. Ocenil je, da sta cenzura in prostranost grožnja svobodi ter da imajo podjetja z družbenimi mediji v ZDA veliko večjo moč kot tista s tradicionalnimi oblikami komunikacije. »Predstavljajte si, da vam vaša telefonska družba prekine ali spremeni pogovor!« Podjetja, ki se bodo lotevala cenzure, ne bodo več zavarovana pred tožbami, zvezna trgovinska komisija FTC pa jim bo lahko v prihodnosti tudi prepovedala varljive prakse.



Nevarnost, da izgubijo posebno zaščito v skladu z 230. členom zakonodaje o etiki komunikacij, poleg Twitterja zdaj preti tudi Facebooku, Googlu s hčerinskim podjetjem Youtube in drugim spletnim velikanom. Ti bodo v primeru pritožb lahko pravno obravnavani kot založniki časopisov in drugih medijev ter zaradi zapisanega na svojih platformah izpostavljeni tožbam. Morda lahko pričakujejo tudi, da bo vlada ukinila svoje prispevke za oglase.

»To je velik dan za družbene medije in pravičnost!« je – kako drugače – tvitnil Trump. Predsednikova tiskovna predstavnica Kayleigh McEnany je navedla vrsto primerov nepravilnosti, povezanih z volitvami po pošti, zaradi česar je tudi izbruhnil spor. »Nekdo krši prvi amandma, a to ni Twitter – to je Trump,« so nasprotno zapisali pri časopisu Washington Post, ki so ga pri Twitterju skupaj s CNN navedli v obrazložitvi označitve, da so Trumpove izjave o velikih nepravilnostih glasovanja po pošti zavajajoče.


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine