Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump napovedal raketni napad na Sirijo

Ameriški predsednik je v torek že odpovedal načrtovano pot v Južno Ameriko, da bi se osredotočil na Sirijo.
Trump se je oglasil na twitterju s sporočilom za Rusijo. FOTO: Reuters
Trump se je oglasil na twitterju s sporočilom za Rusijo. FOTO: Reuters
Be. B., STA
11. 4. 2018 | 08:39
11. 4. 2018 | 14:16
5:41
Ameriški predsednik Donald Trump je danes na twitterju opozoril Rusijo, naj se pripravi na to, da bodo ZDA izvedle raketni napad na Sirijo.

»Rusija napoveduje, da bo sestrelila vsako raketo, ki bo usmerjena na Sirijo. Pripravi se, Rusija, ker rakete bodo prišle, prijazne in nove in 'pametne'. Ne bi smela biti partner z živaljo, ki s plinom ubija lasten narod in pri tem uživa,« je zjutraj po ameriškem času tvitnil Trump.

Ameriški predsednik želi z vojaško akcijo v Siriji kaznovati sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na Dumo, zadnji kraj pod nadzorom upornikov v enklavi Vzhodna Guta pri Damasku.

Trump je v torek odpovedal načrtovano pot v Južno Ameriko, da bi se osredotočil na Sirijo. Svoje načrte za konec tedna je odpovedal tudi ameriški obrambni minister James Mattis.

WHO zahteva neoviran dostop do žrtev


Rusija je danes posvarila pred dejanji, ki bi lahko še bolj destabilizirala regijo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je razmere označil za zelo napete.

Sirska vladna vojska v Doumi. FOTO: AFP
Sirska vladna vojska v Doumi. FOTO: AFP


Simptomi kakšnih 500 Sircev, ranjenih v sobotnem napadu v sirski Doumi, kažejo na uporabo kemičnega orožja, je danes v Ženevi sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki se sklicuje na podatke partnerskih organizacij v Siriji. Organizacija zato zahteva neomejen dostop do žrtev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih partnerskih organizacij WHO v Siriji je po napadu kakšnih 500 ranjenih razvilo simptome, značilne za izpostavljenost strupenim kemikalijam, kot so težave pri dihanju, motnje centralnega živčnega sistema in draženje sluznic.
»V napadu naj bi bili prizadeti tudi dve zdravstveni ustanovi,« še navaja WHO. »Nad temi strašnimi poročili in podobami iz Dume bi morali biti zgroženi,« je izpostavil predstavnik WHO Peter Salama. Dodal je, da organizacija zahteva takojšen neoviran dostop na območje, da bi zagotavljala pomoč prizadetim v napadu in preučila posledice napada za zdravje.

VS ZN brez odločitve o preiskavi napada v sirski Dumi


Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) v torek ni sprejel niti tretjega predloga resolucije o preiskavi nedavnega napada v sirski Doumi, v katerem je bilo po trditvah Zahoda uporabljeno kemično orožje. ZDA, Velika Britanija in Francija so dale veto na resolucijo o preiskavi pod vodstvom OPCW, ki jo je predlagala Rusija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Pred tem je najprej Rusija, zaveznica sirskega režima Bašarja al Asada, z vetom preprečila sprejetje ameriškega predloga resolucije, s katero bi uvedli mednarodno preiskavo dogodka, podoben ruski predlog resolucije prav tako ni dobil večinske podpore.

Drugi ruski predlog je predvideval napotitev misije Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Sirijo, ki bi preiskala navedbe o kemičnem napadu v Dumi, zadnji trdnjavi upornikov proti sirskemu režimu, ne bi pa ugotavljala krivcev zanjo.

Ruski veleposlanik Nebenzia. FOTO: Hector Retamal/AFP
Ruski veleposlanik Nebenzia. FOTO: Hector Retamal/AFP

Tretjo resolucijo je podprlo pet držav, štiri so bile proti, šest pa se jih je vzdržalo.

Po glasovanju o ameriški resoluciji je ameriška veleposlanica v ZN Nikki Haley dejala, da bi bila ta resolucija »goli minimum, ki ga VS ZN lahko stori kot odgovor na sobotni napad«.

A ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia je dejal, da bo resolucija le izgovor ZDA za upravičevanje nadaljnjih dejanj v Siriji. »Veto bomo uporabili, da zaščitimo mednarodno pravo, mir in varnost in da zagotovimo, da v svoje avanture ne potegnete tudi varnostnega sveta,« je dejal.

Ameriški predsednik Donald Trump je opozoril, da bo za napad v Dumi »treba plačati visoko ceno« in napovedal skorajšnje sprejetje ukrepov.

Varnostni svet ZN v torek ni sprejel niti tretjega predloga resolucije o preiskavi nedavnega napada v sirski Dumi, v katerem je bilo po trditvah Zahoda uporabljeno kemično orožje. FOTO: Bebeto Matthews/AP
Varnostni svet ZN v torek ni sprejel niti tretjega predloga resolucije o preiskavi nedavnega napada v sirski Dumi, v katerem je bilo po trditvah Zahoda uporabljeno kemično orožje. FOTO: Bebeto Matthews/AP

Nebenzia pozval k neukrepanju


Ruski veleposlanik Nebenzia je obtožil ZDA, da so »resolucijo podtaknile kot izgovor«, da bi lahko upravičile vojaško akcijo proti Siriji, in da so naredile »še en korak v smeri konfrontacije«.

Ameriško veleposlanico je kasneje neposredno pozval: »Še enkrat vas prosim, da se vzdržite načrtov, ki jih pripravljate za Sirijo.«

Haleyjeva pa je dejala, da se je »Rusija danes odločila za zaščito pošasti namesto življenj sirskega ljudstva«.
VS ZN je na koncu glasoval še o ruskem predlogu resolucije, ki bi prav tako uvedla preiskavo dogodka v Dumi. Vendar ruski predlog ni dobil zadostne podpore; podprlo ga je le šest držav, sedem jih je bilo proti.

Med ameriškim in ruskim predlogom je bila po besedah Halleyjeve pomembna razlika – Rusija naj bi imela vpliv na izbiro preiskovalcev in možnost ocene najdenih dokazov. »To ne bi bila neodvisna preiskava,« je poudarila
Za sprejetje resolucije v VS ZN je potrebnih najmanj devet glasov, nobena od petih stalnih članic (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija) pa ne sme biti proti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine