Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Srbske finance bo vodil »kompletni idiot«

Prvi finančnik Siniša Mali je prisegel, da se bo posvetil ohranitvi finančne discipline in Kosova v okviru Srbije.
Nekdanji beograjski župan Siniša Mali FOTO: AP
Nekdanji beograjski župan Siniša Mali FOTO: AP
31. 5. 2018 | 08:00
5:31
Naprednjaki so se zaradi prepričljive volilne zmage udobno namestili na oblasti. Ne razbijajo si glave z javno podobo, ker so ocenili, da imajo proste roke. Dokaz so politiki, kot je Siniša Mali, ki se kljub bremenom preteklosti selijo s funkcije na funkcijo.

Dosedanji beograjski župan Siniša Mali se je povzpel od »kompletnega idiota«, kot ga je med drugim označil predsednik Aleksandar Vučić, s kovčkom, polnim afer, do ministrskega fotelja. Premierka srbske vlade Ana Brnabić ga je priporočila za funkcijo finančnega ministra, ker je bil uspešen pri reševanju velikih finančnih in razvojnih problemov Beograda. Na tej funkciji je zamenjal Dušana Vujovića, ki je odstopil. Malega je podprla vladajoča koalicija, ki ima v parlamentu absolutno večino, tako da njegova izvolitev kljub nasprotovanju opozicije ni bila vprašljiva. Mali je prisegel, da se bo posvetil ohranitvi finančne discipline in Kosova v okviru Srbije.
 

Aroganca in bahatost oblasti


Glede na to, da Srbska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića nima opozicije, ki bi ji dihala za ovratnik, ne presenečajo nevsakdanje kadrovske rešitve oblasti. Srbski predsednik je razglasil vrh beograjske oblasti na čelu z Malijem za odgovornega za nočno rušenje v Savamali, ko je zamaskirana skupina porušila objekte na zemljišču, predvidenem za projekt Beograd na vodi. Doslej ni še nihče kazensko ali politično odgovarjal za ta nočni podvig, čeprav je Vučić takrat ocenil, da Mali ne more biti več beograjski župan. Mali ni le ostal na tej funkciji, temveč je prevzel še bolj odgovoren položaj. V tekmi za njegovega naslednika na stolčku za beograjskega župana naj bi imel največ možnosti sedanji mestni menedžer Goran Vesić, ki je deloval v senci in velja za človeka za umazane posle.



Čeprav je Vučić imenoval rušitelje »kompletni idioti«, politični kadroviki naprednjakov v tem ne vidijo ovire za njihovo politično napredovanje. Po mnenju političnih analitikov bi bilo v Srbiji brezpredmetno razpravljati, ali ima Mali dovolj znanja o financah. Če ima kdo toliko masla na glavi kot Mali, bi moralo biti samoumevno, da ne more biti nagrajen za svoje delo in da oblast ne bi smela ignorirati javnega mnenja. Mali je povezan s številnimi škandali, ne le z nočnim rušenjem v Savamali. Na prvih straneh srbskih medijev se je znašel tudi zaradi plagiata doktorata, sumljivih privatizacij, nasilja v družini in lažnega prikazovanja svojega premoženja. Kritiki arogance in bahatosti oblasti še menijo, da se bo Mali zapisal v srbsko zgodovino kot največji osebni simbol moralne gnilobe Vučićevega obdobja.
 

Kultura v deželi naprednjakov


Zamenjava prvega finančnika je obudila od mrtvih tudi ugibanja o širši rekonstrukciji vlade. Stolčki naj bi se majali ministrom za šport, kulturo, ekologijo in gospodarstvo: Vanji Udovičiću, Vladanu Vukosavljeviću, Goranu Trivanu in Goranu Kneževiću. Po napovedih srbskih medijev naj bi postala nova kulturna ministrica sedanja predsednica parlamenta Maja Gojković, ki je zamenjala že šest političnih strank in ima rada gledališče.

To bi lahko bila nagrada, kot menijo poznavalci, za dobro opravljeno delo v korist SNS in Vučića v skupščini, kjer je Maja Gojković onemogočila delo opoziciji. Po njihovem je prvak naprednjakov v ženski konkurenci, ker je uničila še zadnje ostanke parlamentarnega življenja v državi. Iz tega sklepajo, da je idealna oseba za kulturno ministrico, ker bo klinično mrtvi kulturi končno izključila aparate. Postavlja se relevantno vprašanje, kdo v deželi naprednjakov sploh še potrebuje kulturo.
 

Vučićev osebni računovodja


Naprednjaki izhajajo iz ocene, da številni škandali in afere niso vplivali na javno podobo Vučića in SNS, tako da nimajo razloga, da bi nestrokovnim in koruptivnim ljudem preprečili sprehajanje s funkcije na funkcijo. Številni primeri v regiji in zunaj nje kažejo, da večinske podpore volivcev ne zlorabljajo le Vučić in SNS. V drugačnih družbenih razmerah Mali in Maja Gojković ne bi bila več državna uslužbenca, verjetno pa tudi Vučić ne.

Po navedbah Ane Brnabić je bil Beograd, ko je Mali prevzel župansko funkcijo, zadolžen za 1,118 milijarde evrov. V svojem mandatu je zmanjšal dolg za polovico ter izplačal vse neplačane obveznosti in zmanjšal deficit za štirikrat. Kljub izmišljenim aferam in težkim odločitvam, ki jih je moral sprejeti v interesu Beograjčanov in državljanov Srbije, ni vrgel puške v koruzo. Po njegovi zaslugi je Beograd, ki se lahko pohvali tudi s konsolidacijo javnih podjetij, postal stabilna lokalna samouprava in največja investicijska destinacija v tem delu Evrope, zaradi česar je Mali najboljši kandidat za novega finančnega ministra, je sklenila Ana Brnabić. V opozicijskih vrstah so ocenili, da je to klofuta vsem državljanom Srbije in da bo Mali Vučićev osebni računovodja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine