Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Floridski guverner DeSantis kot novi republikanski vzor

Rdečega cunamija ni bilo, republikanci pa še vedno upajo na preiskave o Hunteerju Bidnu in dr.Anthonyju Fauciju v predstavniškem domu.
Bo floridski guverner Ron DeSantis prihodnji obraz republikanske stranke? FOTO: Eva Marie Uzcategui/AFP
Bo floridski guverner Ron DeSantis prihodnji obraz republikanske stranke? FOTO: Eva Marie Uzcategui/AFP
9. 11. 2022 | 14:32
9. 11. 2022 | 21:45
5:45

Ameriški republikanci so na tokratnih vmesnih volitvah za predstavniški dom, 35 senatnih sedežev in 36 guvernerskih dosegli nekaj lepih uspehov in še vedno se jim obeta večina v predstavniškem domu. Še vedno pa se kaže izenačena tekma za senat in v skupnem seštevku je šlo k republikancem precej manj kongresnih in guvernerskih sedežev od pričakovanih, kar krepi nezadovoljstvo zaradi vloge nekdanjega predsednika Donalda Trumpa v konservativni od obeh ameriških strank.

Nekdanji predsednik Donald Trump in njegova Melania med glasovanjem v Palm Beachu. FOTO: Eva Marie Uzcategui/AFP
Nekdanji predsednik Donald Trump in njegova Melania med glasovanjem v Palm Beachu. FOTO: Eva Marie Uzcategui/AFP

Analitiki že izpostavljajo vprašanje umetne prekinitve nosečnosti kot jeziček na tehtnici vmesnih volitev. Večina predvolilnih javnomnenjskih raziskav je prenos pristojnosti zakonskega uravnavanja splava na raven zveznih držav kot skrb volivcev navajala kmalu za gospodarskimi vprašanji, ki z inflacijo in splošno draginjo težijo Američane, in republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham je predlagal neomejeno pravico do splava do petnajstega tedna nosečnosti. To bi bilo precej manj od časovno zelo neomejenih sodnih odločitev Roe proti Wadu in Planned Parenthood proti Caseyu, s katerima je obračunalo vrhovno sodišče, a še vedno več od številnih evropskih držav. Številna republikanska vodstva zveznih držav so se raje odločila za veliko večje omejitve.

Republikanci, ki so verjeli, da bodo gospodarske napake demokratskega predsednika Joeja Bidna in demokratskega kongresa prevladale nad družbenimi vprašanji, so še vedno dosegli lepe volilne uspehe. Nasmiha se jim večina v predstavniškem domu, floridski guverner Ron DeSantis je dosegel prepričljivo ponovno izvolitev, prav tako senator »sončne države« Marco Rubio. V Ohiu bo njegov kolega republikanec J. D. Vance, tako imenovanega rdečega cunamija po značilni republikanski barvi pa ne bo in vse več ameriških konservativcev za to obtožuje Trumpa.

Gllasovanje v newyorški srednji šoli  Edward A. Reynolds West Side High School. FOTO: Timothy A. Clary/AFP
Gllasovanje v newyorški srednji šoli  Edward A. Reynolds West Side High School. FOTO: Timothy A. Clary/AFP

Še vedno najmogočnejši politik ameriških konservativcev je blagoslovil 300 kandidatov vmesnih volitev, nastopil na desetinah predvolilnih zborovanj ter pridobil milijone dolarjev, a se mu številne politične stave niso uresničile. V Pensilvaniji je nadobudni prvi muslimanski senator in upokojeni srčni kirurg Mehmet Oz izgubil proti demokratu Johnu Fettermanu, pa čeprav je ta pred kratkim doživel možgansko kap in tudi kazal njene posledice. V New Hampshiru je demokratka Maggie Hassan premagala Dona Bolduca, manj republikanskih kandidatov od pričakovanih je zmagalo tudi v številnih drugih tekmah. Nekatere še niso odločene, v republikanski stranki pa so se že začele razprave o slabi kvaliteti kandidatov, kot se je izrazil pogosta tarča Trumpovih napadov republikanski senatni voditelj Mitch McConnell.

Nova era Rona DeSantisa

S floridskim guvernerjem DeSantisom republikanci dobivajo novega idola in nihče se tega ne zaveda bolj kot Trump, ki je v minulih tednih večkrat ošvrknil voditelja svoje posvojene zvezne države. Nekdanji newyorški nepremičninski magnat in televizijska osebnost je za prihodnji teden napovedal pomembno sporočilo iz floridskega domovanja Mar-a-Lago, kar bo najverjetneje naznanitev predsedniške kandidature za volitve 2024, in republikancem se obetajo razkoli.

DeSantis se lahko pohvali z gospodarskimi uspehi, uspešnim odpravljanjem škode zaradi orkanov in še z načelnim stališčem proti spopadanju zvezne zdravstvene birokracije s covidom-19 s karantenami in prepovedmi. Florida med pandemijo ni zapirala šol ali ukazovala mask, kljub temu pa so bile žrtve in. obolenja primerljive z drugimi. Tudi zato in zaradi splošne blaginje se v sončno državo poleg upokojencev priseljujejo številni drugi  Newyorčani in Kaliforničani, tokratne volitve pa potrjujejo tudi pomik Američanov južnoameriškega rodu k republikancem.

O sumih volilnih poneverb in dr. Fauciju

Zaradi pomanjkanja »rdečega cunamija« pa je že slišati tudi sume ponarejanja volilnih rezultatov. Vaša vlada je ček za pomoč proti posledicam pandemije  poslala 1,1 milijona mrtvim, se sprašujete, koliko teh je volilo po pošti, je še pred volitvami tvitnil republikanski senator Rand Paul. Po ponovni zmagi v Kentuckyju je napovedal tudi preiskave pobega virusa covida-19 iz wuhanskega inštituta za virologijo, saj vrhovnega vladnega strokovnjaka za nalezljive bolezni dr. Anthonyja Faucija že dlje časa obtožuje prikrivanja dogajanja.

Republikanski voditelji predstavniškega doma, prepričani, da bodo pridobili vsaj majhno večino, še vedno napovedujejo preiskave proti demokratskemu predsedniku Joeju Bidnu in njegovemu sinu Hunterju zaradi poslov v Ukrajini in na Kitajskem. A bodo morali za razglasitev svojega zmagoslavja počakati, saj marsikje glasovnice še štejejo, demokrati pa upajo, da bodo lahko nadaljevali s svojo gospodarsko in socialno politiko.

Vladni strokovnjak za nalezljive bolezni dr. Anthony Fauci se bo kmalu upokojil, republikanski nasprotniki pa ga še naprej obtožujejo prikrivanja dejstev o začetku pandemije. Foto Jonathan Ernst/Reuters
Vladni strokovnjak za nalezljive bolezni dr. Anthony Fauci se bo kmalu upokojil, republikanski nasprotniki pa ga še naprej obtožujejo prikrivanja dejstev o začetku pandemije. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine