Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Severnokorejski voditelj na obisku pri kitajskem predsedniku

Kitajska je glavna zaveznica in trgovinska partnerica Severne Koreje.
Avtomobil, v katerem naj bi se Kim Džong Un pripeljal na obisk h kitajskemu predsedniku. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Avtomobil, v katerem naj bi se Kim Džong Un pripeljal na obisk h kitajskemu predsedniku. FOTO: Thomas Peter/Reuters
A. I., STA
19. 6. 2018 | 11:20
19. 6. 2018 | 15:56
2:27
Peking - Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je danes začel dvodnevni obisk na Kitajskem, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua, ki podrobnosti ne navaja. Po pričakovanjih bo Kim kitajskega predsednika Xi Jinpinga obvestil o svojem zgodovinskem srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom prejšnji teden v Singapurju.

Kim se je v Pekingu zahvalil Kitajski za njena prizadevanja pri denuklearizaciji Korejskega polotoka in za vlogo, ki jo je odigrala pri zagotavljanju miru in stabilnosti, je poročala kitajska televizija CCTV.

Severna Koreja »upa, da bo lahko sodelovala s Kitajsko in drugimi partnerji pri promociji in ustvarjanju trdnega, dolgotrajnega mirovnega mehanizma na Korejskem polotoku« in da se bo doseglo trajen mir, je sporočilo po srečanju povzela CCTV. Kitajski predsednik je severnokorejskemu kolegu izrazil željo, da bosta Severna Koreja in ZDA realizirali cilje skupnega vrha, pa povzema francoska tiskovna agencija AFP.

To je Kimov tretji obisk na Kitajskem. S Xijem se je v Pekingu sešel že marca, maja pa še v mestu Dalian na severovzhodu Kitajske. Kitajska je glavna zaveznica in trgovinska partnerica Severne Koreje, želi pa si tudi odigrati vlogo pri razvoju obubožane sosede in pri tem ponuja svoje diplomatske usluge.


ZN bi omilil sankcije, če bo Pjongjang izpolnil svoje obveznosti


Kim si po vrhu s Trumpom, na katerem sta sklenila dogovor o denuklearizaciji Korejskega polotoka, obeta rahljanje ekonomskih sankcij, pri tem pa si želi podpore Pekinga. Ta je dal prejšnji teden vedeti, da bi lahko ZN razmislili o omilitvi sankcij, če bo Pjongjang izpolnil svoje obveznosti.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer med četrtkovim obiskom na Kitajskem poudaril, da sankcij proti Pjongjangu ne bodo odpravili, dokler denuklearizacija ne bo popolnoma končana, in to na preverljiv in nepovraten način. Dejal je tudi, da je Peking ponovil zavezo resolucijam VS ZN, torej sankcijam, a hkrati dodal, da resolucije vsebujejo tudi »mehanizme rahljanja«, o katerih bi lahko razmislili v primernem trenutku.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine