Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Severna Koreja grozi z odpovedjo vrha z ZDA

Kim Džong Una motijo ameriško-južnokorejske vojaške vaje.
Se bosta Donald Trump in Kim Džong Un sestala ali ne? FOTO: AP
Se bosta Donald Trump in Kim Džong Un sestala ali ne? FOTO: AP
A. V., STA
15. 5. 2018 | 22:19
16. 5. 2018 | 06:08
2:24
Pjongjang – Severna Koreja je zaradi ameriško-južnokorejskih vojaških vaj danes zagrozila z odpovedjo vrha med severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Iz Washingtona so se odzvali s sporočilom, da nadaljujejo priprave na vrh.

Severna Koreja pa je že odpovedala pogovore na visoki ravni s Seulom, ki so bili predvideni za sredo, poroča južnokorejska tiskovna agencija Jonhap.


Temeljito bodo razmislili


ZDA »bodo morale temeljito razmisliti o usodi načrtovanega vrha Severne Koreje in ZDA zaradi tega provokativnega vojaškega kravala«, je poročala agencija Jonhap, ki navaja uradno severnokorejsko tiskovno agencijo KCNA. Ta prvi vrh držav je načrtovan za 12. junij.



Agencija KCNA dodaja, da pomenijo dvotedenske ameriško-južnokorejske vojaške vaje letalskih sil v Južni Koreji vajo za napad na Severno Korejo in provokacijo v času otoplitve odnosov med Korejama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli 100 vojaških letal ter več bombnikov B-52 in lovcev F-15K je v petek začelo vojaške vaje. ZDA in Južna Koreja trdita, da je njihov namen izključno obramben, poroča britanski BBC.
 

Nobenih obvestil o spremembi stališč


AFP navaja, da navedeno izrazje kaže na nenadno in dramatično vrnitev na staro retoriko Pjongjanga, ki je dolgo vztrajal, da potrebuje jedrsko orožje za obrambo pred ZDA.

Tiskovna predstavnica ministrstva za zunanje zadeve Heather Nauert se je odzvala s sporočilom, da ZDA nadaljujejo priprave na vrh med Trumpom in Kimom. Kot je dodala, niso dobili »nobenih obvestil« o morebitni spremembi stališča Severne Koreje.

Obenem je zanikala trditve, da bi vojaške vaje pomenile provokacijo. »Kim Džong Un je dejal, da razume pomen, ki ga ZDA pripisujejo izvedbi teh skupnih vaj. Te se nadaljujejo,« je še dodala po navedbah AFP.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine