Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Po Davidu Davisu odstopil še Boris Johnson

Odstop dveh ključnih ministrov v vladi Therese May britansko premierko postavlja v težak položaj.
Boris Johnson je bil eden od ključnih akterjev referendumske kampanje za izstop iz EU. FOTO: AFP/LEON NEAL
Boris Johnson je bil eden od ključnih akterjev referendumske kampanje za izstop iz EU. FOTO: AFP/LEON NEAL
9. 7. 2018 | 09:07
9. 7. 2018 | 16:22
2:39
Odstopa glavnega britanskega pogajalca v pogajanjih o brexitu Davida Davisa, nekaj ur za njim pa še zunanjega ministra in enega ključnih zagovornikov izstopa države iz EU Borisa Johnsona, sta pod vprašaj postavila ne le prihodnost britanske premierke Therese May, ampak tudi poldrugo leto dni starega pogajalskega procesa.

Britanski minister za brexit David Davis je med vzroki za svojo odločitev navedel nestrinjanje z novo pogajalsko pozicijo, ki jo je pretekli petek potrdil vladni kabinet. Ta predvideva mehkejši brexit, po katerem bi Združeno kraljestvo za nedoločen čas ohranjalo iste standarde na področju industrijske proizvodnje in kmetijstva kot v EU.

Po Davisovih besedah je zaradi nove pogajalske pozicije manj verjetno, da država po izstopu iz EU ne bo več del enotnega evropskega trga in carinske unije. Hkrati ne verjame, da bo nov vladni pristop prepričal Bruselj in da ta v nadaljevanju pogajanj od britanske strani ne bo zahteval novega popuščanja. Predvideva se, da je iz enakih razlogov odstopil tudi zunanji minister Boris Johnson, ki je svojo odločitev sporočil danes popoldan.

Z Downing Streeta 10 so že sporočili ime Davisovega naslednika. Vodenje ministrstva za brexit bo prevzel Dominic Raab, dosedanji minister za stanovanjsko politiko. Kdo bo zamenjal Johnsona, za zdaj še ni jasno.
 

Corbyn Mayevo pozval k odstopu


Odstop obeh politikov je vlado Therese May pahnil v njeno največjo krizo doslej. Vodja britanske opozicije Jeremy Corbyn je v zgodnjih jutrah prek twitterja opozoril, da je britanska premierka ostala brez kakršnekoli avtoritete in da ne more več izpeljati brexita ter jo efektivno pozval k odstopu.
»Njena vlada je kaosu, če bo vztrajala na položaju, bo postalo jasno, da to počne izključno zaradi sebe in ne zaradi britanskih državljanov.«
Skupaj z Davisom in Johnsonom je svoj odstop podal tudi Steve Baker, državni sekretar na istem ministrstvu. Novi odstopi članov britanske vlade v prihodnjih urah niso izključeni.

Izbruh politične krize v Združenem kraljestvu ne pomeni nič dobrega za pogajanja o brexitu, ki se že mesece premikajo po polžje. Rok za sklenitev ločitvenega dogovora in okvira prihodnjih odnosov se izteče jeseni, Britanija pa bo iz EU uradno izstopila 29. marca prihodnje leto.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine