Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Otroke bodo cepili pediatri

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Sedemletnica na cepljenju v Nemčiji. FOTO: Matthias Rietschel/ Reuters
Sedemletnica na cepljenju v Nemčiji. FOTO: Matthias Rietschel/ Reuters
Be. B., V. U., STA
13. 12. 2021 | 07:47
13. 12. 2021 | 21:14
18:10

21.10 Posvetovalna skupina in pediatrična stroka cepljenje proti covidu-19 posebej priporočata otrokom s kroničnimi boleznimi

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je danes sprejela predlog stališča pediatrične stroke, da se cepljenje proti covidu-19 posebej priporoča otrokom od pet do 11 let s kroničnimi boleznimi in tistim, ki so v stiku z osebami s tveganjem za večji potek covida-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem.

Kot je povedal pediater Denis Baš, je pediatrična stroka oblikovala tudi stališče, da je cepljenje proti covidu-19 smiselno in varno tudi za ostale otroke med petim in enajstim letom starosti, saj tudi pri njih učinkovito preprečuje okužbo in zmanjšuje možnost hujšega poteka bolezni in zapletov, s tem pa bodo tudi zmanjšali širjenje okužb in otrokom omogočili normalno šolanje. Tudi to je podprla posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Cepljenje otrok bi se po Baševih navedbah lahko začelo v torek, ko bo na cepilna mesta prispelo tudi cepivo za otroke. To je prilagojeno za otroke ter so tako manjši in manj koncentrirani odmerki. V eni viali cepiva za mlajše otroke je na voljo 10 odmerkov.

Otroke bodo cepili v cepilnih centrih, v večini katerih bo cepljenje izvajal pediater, je še povedal Baš.

Več informacij o cepljenju otrok je pričakovati na torkovi novinarski konferenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

16.24 Za cepljenje svojih najstnikov proti covidu-19 se je odločilo 85,6 odstotka pediatrov

Anketa Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu je pokazala, da se je za cepljenje svojih otrok proti covidu-19 odločilo 76,7 odstotka pediatrov, še 8,9 odstotka pa jih to načrtuje. Gre sicer za otroke, stare med 12 in 18 let, za katere je bilo cepivo v času izvedbe ankete že na voljo, so sporočili iz zdravniške zbornice.

16.05 Na Kitajskem potrdili prvi primer omikrona

Kitajska je sporočila, da so potrdili prvi primer različice novega koronavirusa omikron. Po poročanju kitajskih medijev, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, so prvi primer potrdili v mestu Tianjin na severovzhodu države. Gre za posameznika, ki je na Kitajsko prišel iz čezmorskega ozemlja, vendar podrobnosti niso znane.

Pri asimptomatskemu bolniku s covidom-19 so okužbo z novim koronavirusom potrdili v četrtek, nato pa so nadaljnji testi pokazali, da gre za različico omikron. Covidni bolnik je v bolnišnici v izolaciji.

14.49 Slovenske bolnišnice danes prejele molnupiravir

V štiri bolnišnice po Sloveniji je danes prispelo protivirusno zdravilo proti covidu-19 molnupiravir, namenjeno zdravljenju odraslih bolnikov z vsaj enim dejavnikom za težji potek bolezni. Pred izdajanjem pa bo glede na pojasnila iz UKC Ljubljana treba še uskladiti protokol. Na pojasnila ministrstva za zdravje STA še čaka. Protivirusno zdravilo molnupiravir, ki sicer še ni registrirano, je v uporabo 19. novembra priporočila Evropska agencija za zdravila. Na koronavirus deluje tako, da poveča mutacije v virusu in ga onesposobi tako, da se ta ne more več razmnoževati. Zdravilo je v Slovenijo prispelo minulo sredo in bo zadostovalo za preko 5700 bolnikov.

Po napovedih naj bi bilo zdravilo od danes na voljo v štirih covidnih bolnišnicah, to je v obeh univerzitetnih kliničnih centrih (UKC), v celjski bolnišnici in Kliniki Golnik. V ljubljanskem kliničnem centru so za STA danes navedli, da izdajanje zdravila danes še ne bo mogoče, ker je treba zanj uskladiti protokol. Režim izdajanja se bo namreč verjetno spremenil, dogovori pa še potekajo, so dodali.

Tudi v Splošni bolnišnici Celje, kjer so prejeli 240 škatel zdravila, kar zadostuje za zdravljenje 240 bolnikov, še pripravljajo protokol predpisovanja in izdaje tega zdravila. Na Kliniki Golnik so danes prejeli 120 škatel zdravila, ki je na voljo za zdravljenje. Predpisal ga bo družinski zdravnik ali zdravnik v urgentni covidni ambulanti, v bolnišnici pa bodo zdravilo izdali. Podobno so danes sporočili tudi iz UKC Maribor. Zdravilo bo predpisal osebni zdravnik ali drug zdravnik, s katerim ima bolnik prvi stik. Preden ga bo predpisal, pa se bo zdravnik posvetoval z infektologom v mariborskem UKC.

14.08 Južnoafriški predsednik v samoizolaciji

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je po pozitivnem testu na covid-19 v samoizolaciji. Uradne posle bo ta teden prevzel njegov namestnik David Mabuza, so v nedeljo sporočili iz njegovega predsedniškega urada. Predsednik se zdravi zaradi blagih simptomov covida-19. Prvi simptomi so se mu pojavili po državni spominski slovesnosti za nedavno preminulim predsednikom Frederikom Willemom de Klerkom v Cape Townu. Že na tej slovesnosti se je počutil slabo. Ramaphosa je sicer že polno cepljen proti covidu-19, poroča nemška tiskovna agencija. Država se trenutno spopada s četrtim valom okužb s koronavirusom, ki ga poganja predvsem nova različica omikron. Središče novega vala je provinca Gauteng, ki vključuje metropolo Johannesburg in glavno mesto Pretoria.

13.47 Prejšnji teden občutnejši padec števila hospitaliziranih covidnih bolnikov

Prejšnji teden so pri nas prvič po tretjem tednu v oktobru potrdili manj kot 10.000 primerov okužb z novim koronavirusom, skupaj 9754. Hospitaliziranih covidnih bolnikov je krepko manj kot tisoč, za dobrih 30 je upadlo tudi število tistih na intenzivni terapiji. Umrla sta 102 bolnika s covidom-19, sedem manj kot v tednu prej, skupaj pa že več kot 5700.  

13.44 Po Sloveniji zaradi ukrepov vse manj praznične gostinske ponudbe na ulicah

Božično-novoletni sejmi po državi te dni zaradi odloka vlade za preprečevanje naraščanja števila okužb obratujejo brez gostinske ponudbe. Ta je dovoljena zgolj gostincem, ki lahko hrano in pijačo strežejo le gostom, ki sedijo. Finančni inšpektorji so v zadnjih dneh zaprli stojnice na Pogačarjevem trgu v Ljubljani ter na Titovem trgu v Kopru. Za odprtje slednjih so se le dan prej odločili v podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice, a so inšpektorji Fursa štiri stojnice že v četrtek zvečer zapečatili. Javno podjetje bo tako skupaj z vsemi štirimi gostinci pravico iskalo s pomočjo odvetnice Nataše Pirc Musar.

Kot je Pirc Musarjeva povedala za petkovo oddajo 24ur, Furs nima pravnih argumentov za zaprtje, saj vlada ni prepovedala tržnične dejavnosti, prav tako se ji zdi sporno, da inšpekcija podobnih stojnic na drugih tržnicah ni zaprla. Konec tedna je bilo sicer na tisti strani Ljubljanice, kjer so le stojnice z darilnimi izdelki, zelo malo obiskovalcev, povsem drugačna pa je bila slika na drugi strani, kjer so bile terase gostinskih lokalov dodobra napolnjene.

13.36  V Veliki Britaniji potrdili prvo smrt zaradi omikrona

V Veliki Britaniji je najmanj ena oseba umrla po okužbi s koronavirusno različico omikron, je danes sporočil britanski premier Boris Johnson. V Londonu predstavlja omikron že okoli 40 odstotkov vseh okužb, je dodal premier. »Na žalost so potrdili smrt najmanj enega bolnika z omikronom,« je povedal Johnson. Ob obisku centra za cepljenje v bližini Londona je dodal, da morajo zaradi omikrona ljudje tudi na zdravljenje v bolnišnico. »Torej ideja, da je to milejša različica virusa, je nekaj, kar moramo odmisliti, in se zavedati hitrosti, s katero se širi v populaciji. Torej je najbolje, kar lahko naredimo, da se cepimo s poživitvenim odmerkom,« je poudaril britanski premier.

Omikron trenutno predstavlja že okoli 40 odstotkov vseh primerov okužb v Londonu, do torka pa bo ta delež velik predvidoma 50 odstotkov, je dodal Johnson. Nova različica se hitro širi tudi v drugih delih države, poroča britanski BBC. Britanski minister za zdravje Sajid Javid je danes sicer ocenil, da ne bodo dodatno zaostrovali ukrepov v državi, vendar Johnson kasneje ni želel zavrniti možnosti zaostritve ukrepov pred božičem.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

13.05  V Kopru ogorčeni nad zaprtjem hišk z gostinsko ponudbo

Hiške z gostinsko ponudbo na koprskem Titovem trgu so od sobote po obisku inšpekcije zaprte. Kot je poudarila direktorica koprskega zavoda za turizem Mojca Vojska, so gostinsko dejavnost izvajali v sedečem režimu med 5. in 22. uro, prav tako ne gre za sejemsko dejavnost, zato ne razumejo, zakaj je do zaprtja prišlo. Ponudniki so ogorčeni. Gostinske ponudnike v hiškah na Titovem trgu je obiskala inšpekcija, ki je izdala ustno odločbo o takojšnjem zaprtju, vključno s prevzemnim mestom. Kot je v današnji izjavi za medije opozorila direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper Mojca Vojska, iz samega zapisnika inšpekcije izhaja ugotovitev, da se je gostinska dejavnost izvajala v sedečem režimu med 5. in 22. uro, zato ne razumejo, zakaj je do zaprtja sploh prišlo.

Vojska je dodala, da ni šlo za izvajanje sejemske dejavnosti, iz zapisnika inšpekcije pa je prav tako razvidno, da so upoštevali vse varnostne ukrepe in še več. Tako je bil prostor zagrajen in se je ob samem vstopu na teraso preverjalo izpolnjevanje PCT-pogoja. Na uradno odločbo inšpekcije gostinci še čakajo, direktorico zavoda za turizem pa skrbijo predvsem pritožbeni roki, saj bi se kaj lahko zgodilo, da bodo šele sredi januarja izvedeli, ali je sedanje zaprtje upravičeno ali ne. Medtem je bilo minuli konec tedna v Kopru veliko obiskovalcev, gostinci pa so morali biti zaprti, je dodala.

image_alt
Poostreni nadzor daje konkretne rezultate, saj se število okužb znižuje

12.42  DZ o predlogu novele zakona o spodbujanju investicij in novem protikoronskem zakonu po nujnem postopku

DZ je na začetku današnje 28. redne seje sklenil, da bo predloga novele zakona o spodbujanju investicij in novega protikoronskega zakona obravnaval po nujnem postopku, prvega na seji v četrtek. Predlog novele zakona o fiskalnem pravilu pa je umaknil z dnevnega reda redne seje. Skupina 43 poslank in poslancev Levice, LMŠ, SD, SAB in nepovezanih poslancev s prvopodpisanim Matejem T. Vatovcem (Levica) je namreč zahtevala ponovno odločanje o odločitvi kolegija predsednika DZ s 1. decembra tako o obravnavi novele zakona o spodbujanju investicij kot predlogu novega protikoronskega zakona po nujnem postopku. DZ je danes s 44 glasovi za in 38 proti na ločenih glasovanjih odločil, da se omenjena zakonska predloga obravnavata tako, kot je sklenil kolegij DZ, po nujnem postopku. Po pojasnilih predsednika DZ Igorja Zorčiča bo predlog novele zakona o spodbujanju investicij obravnaval v četrtek.

10.51 Za negovalno bolnišnico v Novem mestu 3,8 milijona evrov nepovratnih sredstev

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila 3,8 milijona evrov evropskih sredstev za projekt ureditve prostorov za namen negovalne bolnišnice v Novem mestu. V okviru tega projekta bo Splošna bolnišnica Novo mesto pridobila 44 novih postelj za covidne bolnike, so sporočili iz vladne službe. Ministrstvo za zdravje bo v okviru projekta preuredilo stari interni oddelek v Splošni bolnišnici Novo mesto tako, da bo omogočal kakovostne pogoje za neakutno in paliativno bolnišnično obravnavo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Prenovljena stavba bo imela v pritličju predvsem skupne prostore oddelka za neakutno bolnišnično obravnavo, kot so prostori za izvajanje različnih terapij in delavnic, ter dnevni prostor za obiske svojcev. V prvem in drugem nadstropju bo oddelek za neakutno bolnišnično obravnavo, v tretjem nadstropju pa oddelka za neakutno bolnišnično obravnavo in paliativno oskrbo.

09.36 V nedeljo potrdili 677 novih okužb, delež pozitivnih 38,7-odstoten

Ob 1749 PCR-testih so včeraj potrdili 677 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 38,7-odstoten. Poleg tega so opravili še 27.225 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 22.129 primerov okužb, 14-dnevna incidenca znaša 1050, sedemdnevno povprečje pa 1386.

Po navedbah vlade se v bolnišnicah zdravi 874 covidnih bolnikov, od tega na intenzivni negi 236. V nedeljo je umrlo 16 bolnikov s covidom-19.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po navedbah vlade cepljenih 1.238.315 ljudi ali 59 odstotkov celotne populacije. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 69 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 79 odstotkov. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.170.267 ljudi ali 55 odstotkov celotne populacije. Med starejšimi od 18 let je takšnih 66 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 76 odstotkov.

Z dodatnim odmerkom je cepljenih 348.586 ljudi.

09.15 Proti gripi doslej cepljenih okoli 158.000 oseb

V aktualni sezoni so opravili 158.000 cepljenj proti gripi, kažejo podatki iz elektronskega registra cepljenih oseb, so za STA sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Cepljenje je tudi letos brezplačno za vse zavarovane osebe. V Sloveniji so sicer doslej potrdili en primer gripe, in sicer pri desetmesečnem dojenčku. Čeprav v lanskoletni sezoni ni bilo uradno zabeleženega nobenega primera gripe v Sloveniji, pa je cepljenje izjemno pomembno in smiselno tudi letos. Lanskoletne okoliščine so bile namreč specifične, saj so bile šole, fakultete in vrtci zaprti precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili ter upoštevali tudi preostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost covida-19 in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V Evropi se sezona kroženja gripe letos še ni začela, države pa poročajo večinoma o posamičnih okužbah, največ Slovaška, Rusija, Švedska, Češka in Kosovo. Gripa je zelo nalezljiva bolezen in predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje, saj se virus z lahkoto širi med prebivalci, opozarjajo na NIJZ. Za preprečevanje širjenja ob bolezenskih znakih ostanimo doma ter upoštevajmo higieno rok in kašlja. Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje, ki ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo.

07.45 Južna Koreja bo testirala prepoznavanje obrazov z umetno inteligenco za sledenje primerov okužb

Južna Koreja bo kmalu uvedla pilotni projekt za uporabo umetne inteligence, prepoznavanja obrazov in na tisoče kamer CCTV za sledenje gibanju ljudi, okuženih s koronavirusom, poročanje Reutersa povzema Guardian. Nacionalno financirani projekt v Bucheonu, enem najbolj gosto poseljenih mest v državi na obrobju Seula, naj bi začel delovati januarja, je za tiskovno agencijo povedal mestni uradnik. Sistem uporablja algoritme umetne inteligence in tehnologijo za prepoznavanje obrazov za analizo posnetkov, ki jih je zbralo več kot 10.820 CCTV kamer, in sledenje gibanju okužene osebe ter kogar koli, s katerim so imeli tesen stik, in ali so nosili masko. V skladu s poslovnim načrtom na 110 straneh so ga iz mesta Bucheon predložili ministrstvu za znanost in IKT (informacijske in komunikacijske tehnologije), Reutersu pa ga je posredoval parlamentarni poslanec, ki je kritičen do projekta.

Uradnik Bucheona je dejal, da bi moral sistem zmanjšati obremenitev preobremenjenih sledilnih ekip v mestu z več kot 800.000 prebivalci ter pomagati pri učinkovitejši in natančnejši uporabi ekip. Sistem lahko po poročanju izsledi do deset ljudi v petih do desetih minutah, s čimer se zmanjša čas, porabljen za ročno delo, ki traja približno pol ure do eno uro, da izsledi eno osebo.

FOTO: Anthony Wallace/AFP
FOTO: Anthony Wallace/AFP

07.30 Novozelandske oblasti preiskujejo trditve, da je moški prejel deset cepiv v enem dnevu

Zdravstvene oblasti Nove Zelandije preiskujejo trditve, da je moški v enem dnevu prejel do deset odmerkov cepiva proti covidu-19 v imenu drugih ljudi in na različnih klinikah ter za to dobil plačilo, in sicer v zadnjem prizadevanju državljanov, da bi se izognili strogim omejitvam za necepljene, poroča Guardian. Ministrstvo za zdravje je dejalo, da zadevo jemlje resno. »Zelo smo zaskrbljeni zaradi te situacije in sodelujemo z ustreznimi agencijami,« je dejala tiskovna predstavnica za cepljenje in imunizacijo covid-19 Astrid Koornneef. Stuff poroča, da je moški menda obiskal več centrov za cepljenje in bil plačan, da je dobil odmerke. Na Novi Zelandiji je cepiva mogoče rezervirati prek spletne strani, se cepiti pri zdravniku ali pa v mobilnih centrih za cepljenje. Za cepljenje mora oseba zdravstvenemu delavcu posredovati svoje ime, datum rojstva in fizični naslov, nadaljnja identifikacija pa ni potrebna.

FOTO: Hannah Beier/Reuters
FOTO: Hannah Beier/Reuters

07.00 Papua Nova Gvineja kot potencialno gojišče za nove različice

V Papui Novi Gvineji je cepljenih manj kot pet odstotkov odrasle populacije, to pa ustvarja možnost oziroma okolje ter priložnosti za širjenje in mutiranje virusa, opozarjajo epidemiologi, kot navaja Guardian. Strokovnjaki so opozorili, da bi se lahko naslednja različica covida-19, ki se bo razširila po svetu, pojavila na pragu Avstralije zaradi neverjetno nizke stopnje precepljenosti v Papui Novi Gvineji.

FOTO: Dado Ruvić/Reuters
FOTO: Dado Ruvić/Reuters

Papua Nova Gvineja je najbližja soseda Avstralije in je na njeni najbližji točki le štiri kilometre od avstralskega ozemlja v Torresovi ožini. Na različnih točkah pandemije so se pojavili strahovi, da bi lahko popotniki iz PNG prinesli virus v Avstralijo. Medicinska sestra, ki pripravlja postelje za nove paciente v improvizirani bolnišnici za covid-19 v Port Moresbyju, je dejala, da »je strah pred cepivom resničen in strategija cepljenja je šla tukaj narobe«. Tudi Adrian Prouse, vodja mednarodnih humanitarnih programov pri Rdečem križu Avstralije, je izpostavil strah, da NPG postane naslednji kraj, kjer se bo pojavila nova različica.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine