Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nove teorije ameriških zarot, tokrat s Trumpovim zetom Kushnerjem v ospredju

Je Erdoğan ameriški umik s severa Sirije izsilil z informacijami o umoru savdskega novinarja Hašodžija?
Zet in višji svetovalec ameriškega predsednika Jared Kushner s soprogo Ivanko. FOTO: Saul Loeb/AFP
Zet in višji svetovalec ameriškega predsednika Jared Kushner s soprogo Ivanko. FOTO: Saul Loeb/AFP
4. 11. 2019 | 12:43
4. 11. 2019 | 15:30
3:50
New York – Kongresni demokrati privijajo republikanskega predsednika Donalda Trumpa zaradi Ukrajine, ta pa ima na ramenih menda še veliko hujše obtožbe na račun politike do Savdske Arabije in najbolj vročih kriznih žarišč Bližnjega vzhoda. Po pisanju britanskega Spectatorja je žvižgač kongresnim demokratom menda poročal, kako je Trumpov zet Jared Kushner dal zeleno luč savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu za aretacijo novinarja Hašodžija. Turški predsednik Erdoğan naj bi s to informacijo pripravil ameriškega predsednika k umiku sil iz severne Sirije.

Slišati je kot prvovrstna teorija zarote, a kaj ni videti tako v ZDA za časa Donalda Trumpa? Kongresni demokrati obtožujejo republikanskega predsednika prisiljevanja Ukrajine v preiskovanje nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna z zadrževanjem vojaške pomoči, Biden pa je sam priznal zadrževanje še veliko večje pomoči tej državi, dokler niso v Kijevu odpustili državnega tožilca, ki je preiskoval podjetje z njegovim sinom Hunterjem v upravnem odboru. Kdo laže in kdo ima prav? Kdo izvaja večjo nepotizacijo ameriške zunanje politike?

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. FOTO: Charly Triballeau/AFP
Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. FOTO: Charly Triballeau/AFP


Po Ukrajini se zdaj širijo govorice o morda še resnejših prestopkih na Bližnjem vzhodu. Britanski tednik navaja neimenovane vire demokratskim preiskovalcem Trumpove razrešitve, da je predsednikov zet in višji svetovalec za zunanjo politiko Jared Kushner dal zeleno luč savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu za aretacijo Džamala Hašodžija. Pomembnega kritika savdske vladajoče dinastije in kolumnista časopisa Washington Post so oktobra lani ubili v savdskem konzulatu v Istanbulu ter uničili njegovo truplo, še neznani žvižgač pa je menda demokratskim preiskovalcem poročal, da so turške obveščevalne službe prej prestregle pogovor med Kushnerjem in Salmanom. Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je to informacijo domnevno izkoristil za prepričanje predsednika Trumpa v umik ameriških vojakov iz severne Sirije, ki mu je sledil turški napad na tamkajšnje Kurde, do tedaj ameriške zaveznike v boju proti teroristom Islamske države.



Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. FOTO: Adem Altan/AFP
Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. FOTO: Adem Altan/AFP


Trump je pred dobrim tednom dni ukazal napad na terorističnega voditelja Abu Bakra al Bagdadija in z uspešnim obračunom z njim ter več drugimi voditelji Islamske države pridobil zunanjepolitične točke v svetu in domači javnosti. Če držijo informacije virov, ki jih navaja Spectator, pa bo morda celo ta akcija sprožila nova vprašanja. Menda ne gre za istega žvižgača, ki je razkril Trumpov poletni telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ampak za enega od mnogih, ki so se javili kasneje. Menda jih je že sedem.

Savdski prestolonaslednik je prevzel odgovornost za uboj Hašodžija, a le zato, ker se je zgodil pod njegovo vladavino, zanikal je obtožbe, da je umor ukazal sam. Ameriški komentatorji poudarjajo, da Jared Kushner še ni jasno obsodil tega dejanja, kongresni demokrati pa od Bele hiše že zahtevajo podatke o njegovem elektronskem dopisovanju. Tudi pri Spectatorju priznavajo, da gre za govorice, a so tudi prepričani, da si jih bo preiskovalec Trumpove razrešitve Adam Schiff natančno ogledal.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine