Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nemški notranji minister zaradi begunske krize ponudil odstop

Ni še jasno, kaj bo ponujeni odstop Horsta Seehoferja pomenil za nemško vlado in unijo CDU/CSU.
Horst Seehofer ni zadovoljen s tem, kar je nemška kanclerka Angela Merkel dosegla glede migracij na petkovem vrhu Evropske unije. FOTO: Michaela Rehle/Reuters
Horst Seehofer ni zadovoljen s tem, kar je nemška kanclerka Angela Merkel dosegla glede migracij na petkovem vrhu Evropske unije. FOTO: Michaela Rehle/Reuters
1. 7. 2018 | 07:59
2. 7. 2018 | 11:29
4:52
Berlin – Po osmih urah zasedanja vodstva bavarske CSU o begunski politiki kanclerke Angele Merkel je notranji minister Horst Seehofer ponudil odstop s tega položaja in z mesta predsedujočega vladajoče bavarske stranke. Dolgoletni bavarski premier je pred tem kritiziral sklepe zadnjega vrha EU, ki so bili po prepričanju številnih iz kanclerkine CDU uspeh.

Zgodaj zjutraj je Seehofer svoj odstop prestavil, zdaj bo odvisen od pogajanj s sestrsko unijo CDU o nadzoru nad mejami in vračanju beguncev.

Seehofer rezultatov zadnjega vrha Evropske unije po učinkovitosti ni videl enakih ukrepom posameznih držav proti nezakonitim migracijam, v Bruslju dogovorjeni sklepi po njegovem prepričanju niso enakovredni nadzoru nad mejami posameznih držav. Še več, prinesli naj bi kvečjemu več, in ne manj priseljevanja. Nemški notranji minister je s seboj na münchensko zasedanje vodstva CSU prinesel svoj že razvpiti »masterplan«, ki je v celoti znan le redkim, a je jasno, da krščanskosocialni politik v njem zahteva zavračanje v drugih državah EU registriranih beguncev na nemških mejah.

Hkrati s CSU je v Berlinu potekalo zasedanje vodstva CDU in večina vodilnih krščanskodemokratskih politikov ni pokazala razumevanja za nameravano bavarsko samostojno ukrepanje, potem ko se je kanclerka v Bruslju spet zavzela za evropske dogovore.

Generalna sekretarka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je poudarila, da sta tudi njihov cilj boljši nadzor in omejevanje priseljevanja, še posebno ker je tudi za vse druge države EU to usodno vprašanje. Zanjo so sklepi vrha velik napredek, Seehofer pa je v nedeljo izjavljal, da se mu je krščanskodemokratska kanclerka Angela Merkel na sobotnem srečanju približala za »0,0«.



Nemška prvakinja je v intervjuju za ZDF zagotovila, da se je približala bavarskim stališčem, a je tudi ocenila, da je položaj resen, že prej pa je omenjala svojo pravico do postavljanja usmeritev vlade. Kaže, da Seehoferja niso podprli niti vsi v njegovi lastni stranki, vsaj evropski poslanec Manfred Weber je omenjal večje dosežke od pričakovanih. Pred samostojno nemško akcijo je že svaril tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz. »Če bo Nemčija ukrepala, bomo mi samoumevno enako ukrepali na naših mejah, da bomo odvrnili škodo za Republiko Avstrijo,« je Kurz po vrhu EU povedal časopisu Bild.

Številni krščanski demokrati tudi verjamejo, da se Evropa pomika naprej in da bi bilo treba izkoristiti kanclerkin dogovor z Grčijo in Španijo o vračanju tam registriranih beguncev.

Merklova si želi, da bi CDU in CSU še naprej delali skupaj. »Ker smo zgodba o uspehu za Nemčijo,« je dejala. FOTO: Axel Schmidt/Reuters
Merklova si želi, da bi CDU in CSU še naprej delali skupaj. »Ker smo zgodba o uspehu za Nemčijo,« je dejala. FOTO: Axel Schmidt/Reuters

 

Kaj bo s koalicijo?


Ni še jasno, kaj bi Seehoferjev odhod pomenil za nemško vlado in tudi za tradicionalno politično povezavo med CDU in CSU. Ta se že nekaj časa maje, saj Bavarsko oktobra čakajo deželne volitve, na katerih nacionalistična AfD grozi z odvzemom pomembnega dela glasov vladajoči CSU. Nemška kanclerka Angela Merkel je v nedeljo napovedala vsa možna prizadevanja za to, da bo njena unija prevzela odgovornost za Nemčijo. Pritisk sestrske CSU je spodbuda, a si bo sama prizadevala, da odločitve v Evropi ne bodo enostranske in sprejemane na račun tretjih.

Medtem je vrsta držav že zavrnila centre za obravnavo migrantov zunaj Evropske unije, med njimi Egipt, ki jih vidi nasprotju s svojimi zakoni in ustavo, pa tudi z zmogljivostmi. Visoki politik Ali Abdel Aal je v časopisu Welt am Sonntag povedal, da je v tej državi že zdaj okrog deset milijonov beguncev iz »Sirije, Iraka, Jemna, Palestine, Sudana, Somalije in drugih držav«, ki jim vsem zagotavljajo brezplačno zdravstveno oskrbo in šole. »Sprejemne centre« za begunce, ki so namenjeni v Evropo, so zavrnili tudi Albanija, Maroko, Tunizija in Alžirija.



Protestnik pred sedežem Krščanskosocialne unije v Berlinu zahteva odhod Angele Merkel. FOTO: Axel Schmidt/Reuters
Protestnik pred sedežem Krščanskosocialne unije v Berlinu zahteva odhod Angele Merkel. FOTO: Axel Schmidt/Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine