Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na mizi je ostal predlog Severna Makedonija

Zoran Zaev je danes dejal, da dokončni dogovor z Grčijo o imenu Makedonije še ni dosežen.
Makedonski premier Zoran Zaev in njegov grški kolega Aleksis Cipras na težki poti do rešitve spora. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters
Makedonski premier Zoran Zaev in njegov grški kolega Aleksis Cipras na težki poti do rešitve spora. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters
30. 5. 2018 | 16:00
30. 5. 2018 | 16:20
3:47
Spletni portal Telma navaja, da sta grški in makedonski vodja diplomacije, Nikos Kocjas in Nikola Dimitrov dogovorila končno rešitev spora o imenu. Po sporazumu naj bi bilo novo ime Severna Makedonija, ne glede na končni sporazum pa naj bi Makedonija dobila datum za začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.

Po navedbah portala, ki se sklicuje na diplomatske vire, bosta sporazum v 11 točkah, ki rešuje 27 let dolg grško-makedonski spor, grški premier Aleksis Cipras in njegov makedonski kolega Zoran Zaev verificira pred junijskim vrhom voditeljev EU, ki bo obravnaval širitvena vprašanja. Na njem bo Makedonija dobila datum za začetek pristopnih pogajanj z EU tudi v primeru, če z Grčijo še ne bo dosegla končnega sporazuma. Pogoj bo nadljevanje dialoga, ki se bo moral končati do decembra, referendum o novem imenu pa naj bi bil septembra, še poroča portal Telma.
 

Bodo Atene položile orožje?


Kocjas in Dimitrov naj bi se dogovorila za rešitev v Bruslju, medtem ko je po njunem srečanju v New Yorku posrednik ZN Matthew Nimetz sporočil, da še nista rešila spora. Na srečanju je bilo v igri tudi ime Ilindenska Makedonija, ki je naletelo na nasprotovanje v Atenah, medtem ko je Dimitrov zavrnil nekatere druge predloge Nimitza, tako da je ostal na mizi predlog Severna Makedonija.

Po navedbah grških strokovnjakov je predlog imena Ilindenska Makedonija padel v vodo, ker sta bila tako prva kot druga ilindenska vstaja ( v letih 1903 in 1944) povezani s težnjami k združitvi celotne makedonske regije, ki je trenutno razdeljena med Grčijo, Makedonijo in Bolgarijo. Iz tega zornega kota, naj bi bil to najslabši možni predlog novega imena Makedonije.
Grška konzervativna opozicijska stranka Nova demokracija je že pozvala Ciprasa, naj ne da Makedoniji vnaprej zelene luči za odprtje pristopnih pogajanj z EU in članstvo v Natu, ker je nesprejemljivo, da bi Grčija po uspešnih pogajanjih vnaprej položila orožje. Rezultati zadnjih anket kažejo, da je Ciprasovo Sirizo prehitel njegov konzervativni konkurent Kirijakos Micotakis na čelu Nove demokracije. Kljub temu je Cipras prepričan, da v Grčiji ne bo predčasnih volitev in da bo končal štiriletni mandat.
 

Dediščina grške Makedonije


Cipras je že pred tem poudaril, da Grčija ničesar ne daje Makedoniji, temveč si prizadeva vrniti, kar so ji dali drugi pred 70 leti. Po njegovih besedah imajo njihovi severni sosedje več kot 70 let državno entiteto, kot nekdanja jugoslovanska republika in kot neodvisna država z imenom Makedonija, ki se nanaša na antično Grčijo in kulturno dediščino grške Makedonije, kar ne bo lahko vrniti.

Po neuradni novici, da je Skopje blizu rešitve spora o imenu z Atenami, ja Zaev izjavil, da je Makedonija le še korak oddaljena od datuma za začetek pristopnih pogajanj z EU in vstopa v Nato. Po njegovi oceni bo z novim imenom države potrjena identiteta Makedoncev. Ni pa pojasnil, ali sporazum v 11 točkah predvideva tudi spremembo makedonske ustave, kar je doslej kategorično zavračal. Sklenil je z besedami, da dokončni dogovor še ni dosežen.

V Atenah in Solunu ter drugih grških mestih so za 6. junij napovedani novi protesti opozicije za zavarovanje "makedonske dediščine". Gre za opozicijske stranke in nevladne organizacije, ki odločno nasprotujejo imenu, ki bi vsebovalo pojem Makedonija.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine