Katedrala Notre Dame, najbolj obiskana znamenitost Pariza

Notre Dame je srednjeveška katoliška katedrala in velja za enega najboljših primerov gotske arhitekture.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

Katedrala Notre Dame de Paris, kar bi lahko prevedli v Naša gospa iz Pariza, danes tragično izginja v plamenih. Uradno so jo začeli graditi leta 1163, dokončana pa je bila leta 1345. Ima dva stolpa, visoka 69 metrov, ter deset zvonov, najtežji tehta 13 ton. Zvonik, ki je v višino meril 90 metrov, se je zrušil v požaru.

V devetdesetih letih sedemnajstega stoletja, med francosko revolucijo, je bila katedrala precej oskrunjena, saj je bilo veliko verskih podob poškodovanih ali uničenih.

Znamenita katedrala Notre Dame FOTO: AFP
Znamenita katedrala Notre Dame FOTO: AFP


Po objavi romana Notredamski zvonar, ki ga je leta 1831 napisal pisatelj Victor Hugo, se je zanimanje za katedralo znova prebudilo. Leta 1845 so se začela obnovitvena dela, ki so trajala 25 let. Leta 1963 je bila fasada katedrale Notre Dame po stoletjih očiščena in pobarvana v prvotno barvo. Drugi del čiščenja in obnove je trajal med letoma 1991 in 2000.



FOTO: AFP
FOTO: AFP


Stolpa, ki sta visoka 69 metrov, sta bila do dokončanja Eifflovega stolpa leta 1889 najvišja v Parizu. Najprej je bil zgrajen južni stolp, in sicer med letoma 1220 in 1240, severni pa med letoma 1235 in 1250. Severni stolp je bil obiskovalcem dostopen po stopnišču. Tisti, so se hoteli povzpeti na stolp, so morali prehoditi 387 stopnic. Med stolpoma se je nahajal tudi vodni zbiralnik, ki bi se lahko uporabljal za gašenje požara, a v današnjem obsežnem požaru gasilcem ne more biti v pomoč.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters




Zadnji konec tedna so s stolpa katedrale zaradi restavriranja odstranili 16 bronastih kipov, ki predstavljajo 12 apostolov in štiri evangeliste. To je čaroben trenutek za vse, je pred dnevi dejala vodja restavratorskih del Marie Helene Didier.

Francija je za projekt restavriranja namenila 11 milijonov evrov, škoda po današnjem katastrofalnem požaru pa bo nepredstavljiva.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Preberite še:

Komentarji: