Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kako Trumpova okužba vpliva na predvolilno kampanjo

Zaradi okužbe s koronavirusom se Donald Trump ne bo mogel udeležiti nekaterih zborovanj.
Ameriški predsednik Donald Trump med epidemijo zavrača nošenje zaščitne maske. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump med epidemijo zavrača nošenje zaščitne maske. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
Ka. M.
2. 10. 2020 | 09:40
2. 10. 2020 | 15:20
3:44
Potem ko so danes potrdili okužbo pri ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu in prvi dami Melanii Trump, so v mednarodni javnosti vznikla vprašanja o tem, kako se bosta nadaljevala njegova kampanja pred novembrskimi predsedniškimi volitvami in predsednikovanje, če se Trumpovo zdravstveno stanje (znatno) poslabša. 

Zdravnik ameriškega predsednika Sean P. Conley je zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času sporočil, da se predsedniški par za zdaj počuti v redu in da bosta karanteno predvidoma prestajala v Beli hiši. Pri zakoncih Trump so okužbo z novim koronavirusom potrdili po stiku z okuženo bližnjo svetovalko Hope Hicks. Predsednikova okužba je potrdila sume poznavalcev, ki so opozarjali, da kljub dnevnim testiranjem bližnjih sodelavcev ni bilo narejeno dovolj za preprečitev okužbe ameriškega predsednika, piše AP

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo, ki je danes v okviru krajše evropske turneje prispel na obisk na Hrvaško, je v Dubrovniku sporočil, da je bil negativen na testu. 

Če Trump resno zboli in predsedniške funkcije ne bo mogel opravljati, mora skladno s 25. amandmajem ameriške ustave o svoji nezmožnosti opravljanja funkcije obvestiti predsednika senata pro tempore republikanca Chucka Grassleya in predsedujočo predstavniškega doma Nancy Pelosi. Predsednikovanje bi v tem primeru, tako AP, do preklica prevzel podpredsednik Mike Pence. Ustavni amandma predvideva tudi postopek, če bi predsednika za nezmožnega opravljanja mandata razglasil podpredsednik skupaj s predstavniki drugih izvršnih in zakonodajnih organov. 


Odpovedana udeležba na zborovanjih


Medtem ko se je Trump v zadnjih tednih brez zaščitne maske udeleževal predvolilnih zborovanj – nazadnje v sredo v Minnesoti –, tega do nadaljnjega ne bo mogel več početi. V Beli hiši so že objavili posodobljen urnik Trumpovih predvolilnih aktivnosti, na katerem obisk Floride ni več predviden. Florida, enako kot Michigan, kamor bo danes odpotoval Trumpov tekmec Joe Biden, velja za zvezno državo, kjer je glasovanje volivcev nepredvidljivo (tako imenovana swing state), piše Reuters.  

Upoštevajoč starost predsednika Trumpa (74) in njegovo fizično kondicijo tuji mediji opozarjajo, da je verjetnost resnega poteka bolezni pri Trumpu precejšnja. Pred Trumpovo okužbo sta v javnosti odmevali tudi okužbi britanskega predsednika vlade Borisa Johnsona in brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, ki o resnosti pandemije novega koronavirusa dvomi še bolj kot Trump.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine