Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Jean-Claude Juncker sklical mini vrh o migracijah in azilu

Miro Cerar je potrdil udeležbo na vrhu, saj so »migracije tema, pomembna za Slovenijo«.
Vprašanje migracij evropskim voditeljem povzroča vse večje glavobole. FOTO: AFP
Vprašanje migracij evropskim voditeljem povzroča vse večje glavobole. FOTO: AFP
STA, T. V., A. I.
20. 6. 2018 | 13:29
20. 6. 2018 | 19:27
2:59
»Predsednik Jean-Claude Juncker sklicuje neformalno delovno srečanje o migracijah in azilnih vprašanjih, namenjeno delu s skupino voditeljev članic unije, ki jih zanima iskanje evropskih rešitev pred prihajajočim Evropskim svetom,« so sporočili iz komisije.

Po neuradnih informacijah je bil sprva predviden mini vrh, ki naj bi se ga udeležile Nemčija, Francija, Italija in Avstrija, a je nato Juncker z odprtim javnim vabilom povzročil precejšnjo zmedo. Tako nekaj časa ni bilo povsem jasno, kdo se bo srečanja udeležil.


Cerar se bo srečanja udeležil


Po prvotnih neuradnih informacijah med udeleženci ni bil predviden slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, vendar je Cerar kasneje srečanje potrdil. Kot je še dejal premier, so migracije tema, ki je za Slovenijo izredno pomembna, zato se je odločil, da bo sam aktivno sodeloval na tem sestanku. Napovedal je, da bo nato predvidoma v torek dopoldan vodje parlamentarnih strank obvestil o nedeljskem srečanju in širši problematiki ilegalnih migracij na območju Zahodnega Balkana. 

Juncker je nato na novinarski konferenci, ki jo je imel skupaj s francoskim premierjem Edouradom Philippom povedal, da so na srečanje povabljene vse članice, ki jih od blizu zanimajo vprašanja migracij in azila. Sprva je bil sicer po neuradnih informacijah zamišljeno, da bi se ga udeležil le ozek krog držav, med njimi Nemčija, Francija, Italija in Avstrija.

V BiH čakajo številni migranti, da bi se podali v EU.
V BiH čakajo številni migranti, da bi se podali v EU.


Juncker je tudi izpostavil, da bo v nedeljo pripravljalno srečanje, na katerem bodo izmenjali ideje pred velikim sestankom vseh članic, ki bo naslednji teden in na katerem bodo na dnevnem redu še druga pomembna vprašanja. Pripomnil je še, da ne mara voditi takšnega sestanka, a da nekdo to pač mora napraviti.

Iz tiskovne službe komisije so zatem sporočili, da je udeležbo na nedeljskem srečanju potrdilo deset držav, ki so še posebej vpletene v migracijska in azilna vprašanja, in sicer Francija, Nemčija, Grčija, Italija, Bolgarija, Španija, Avstrija, Malta, Nizozemska in Belgija. Pojasnili so še, da obstaja dogovor, da bo še eno širše srečanje ob robu vrha EU prihodnji teden.

Nedeljsko srečanje naj bi se začelo ob 15. uri. Predvidene so izjave pred začetkom, na koncu pa po navedbah komisije ne bo novinarske konference oziroma izjav. Udeleženci nedeljskega srečanja naj bi se zavezali h krepitvi prizadevanj za zajezitev nezakonitih migracij v EU, zlasti s krepitvijo zunanje meje, in za omejitev sekundarnih migracij, torej preprečitev nedovoljenih prehodov notranjih mej.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine