Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Italijanski predsednik predlaga predčasne volitve

Sergio Mattarella je danes izvedel nov krog posvetov z najmočnejšimi strankami v parlamentu, da bi našli izhod iz pat položaja.
Italijanski predsednik Sergio Mattarella FOTO: Andreas Solaro/AFP
Italijanski predsednik Sergio Mattarella FOTO: Andreas Solaro/AFP
Ma. F., STA
7. 5. 2018 | 19:39
7. 5. 2018 | 20:50
2:37
Ljubljana - Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes ocenil, da pogovori o oblikovanju vladne koalicije niso uspeli. Predlagal je nove parlamentarne volitve, ki bi jih izvedli decembra, državo pa bi do tedaj vodila »nevtralna« vlada, poročajo tuje tiskovne agencije.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes izvedel nov krog posvetov z najmočnejšimi strankami v parlamentu, da bi našli izhod iz pat položaja. Ta je nastal po parlamentarnih volitvah 4. marca, ko nobena politična opcija ni dosegla potrebne večine za oblikovanje vlade, dogovora o koalicijski vladi pa stranke niso mogle doseči.

Na volitvah je največ glasov podpore kot posamična stranka dobilo Gibanje pet zvezd, kot zavezništvo pa je slavil desnosredinski tabor, v katerem sta Liga pod vodstvom Mattea Salvinija in Naprej Italija bivšega premierja Silvia Berlusconija.

Tudi današnji pogovori Mattarelle s predstavniki v parlamentu najmočnejših strank niso obrodili sadov in predsednik je zdaj predlagal oblikovanje tehnične vlade, ki bi pripravila prihodnje predčasne volitve v decembru. Če bi se pa v vmesnem času stranke vendarle lahko dogovorile o oblikovanju vlade, bi ta tehnična vlada odstopila, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA predlagal Mattarella.

Alternativa tehnični vladi so tudi predčasne volitve že julija, vendar mu je, kot je dejal Mattarella, bolj všeč prva možnost. Italija namreč še nikoli ni imela volitev sredi poletja. Možne so tudi volitve jeseni. Vendar pa so s tem povezani tudi problemi glede sprejemanja proračuna, ki ga mora parlament sprejeti do konca leta, je razložil predsednik.

Menil je še, da Italija nujno potrebuje vlado s polnimi pooblastili, ki bi zastopala državo zlasti na evropskem parketu pri odločanju o perečih vprašanjih migracij in prihodnjih financ. Predsednik je tudi menil, da sedanja vlada pod vodstvom Paola Gentilonija ne more več dolgo opravljati tekočih poslov.

Odklonil je tudi možnost, da bi desnosredinska koalicija oblikovala manjšinsko vlado. To ne bi bila prava rešitev, je menil. Zdaj pa bo počakal na morebitne pobude strank, kako naprej. Predstavnike glavnih strank je tudi pozval k odgovornosti do države.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine