Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Evroskeptiki živijo na veliki nogi

Otepajo se očitkov, ker so z davkoplačevalskim denarjem plačevali menije za 400 evrov, penino, draga darila.
Poslanska skupina, ki ima le 34 članov, je za leto 2016 obračunala 234 steklenic penine (najdražje steklenice so stale 81 evrov). FOTO: Blaž Samec/Delo
Poslanska skupina, ki ima le 34 članov, je za leto 2016 obračunala 234 steklenic penine (najdražje steklenice so stale 81 evrov). FOTO: Blaž Samec/Delo
Z. R.
25. 5. 2018 | 11:34
25. 5. 2018 | 12:30
2:18
Populistični desničarski politiki radi kritizirajo zapravljanje denarja v EU, na drugi strani pa na stroške evropskih davkoplačevalcev živijo na veliki nogi.

Preiskava odbora evropskega parlamenta za proračunski nadzor je pokazala, da so si v poslanski skupini Evropa narodov in svobode, v kateri je med glavnimi francoska nacionalistka Marine Le Pen, leta 2016 privoščili visoke, po mnenju kritikov povsem neupravičene izdatke. V poročilu odbora, ki ga je pridobila agencija AFP, je menda skupina neupravičeno zapravila več kot 427.000 evrov. Vodstvu parlamenta so predlagali, naj zahteva vrnitev denarja.

Poslanska skupina, ki ima le 34 članov, je za leto 2016 obračunala 234 steklenic penine (najdražje steklenice so stale 81 evrov). Kot izdatke so šteli menije, ki so stali po 400 evrov na osebo. Za sodelavce skupine so kupili božična darila v vrednosti sto evrov. Predsednica nadzornega odbora, nemška krščanska demokratska Ingeborg Grässle, je pojasnila, da takšni izdatki niso sprejemljivi, razumni ali združljivi s solidnim finančnim menedžmentom.
 

Predpisov menda niso kršili namenoma


Poslanske skupine v evropskem parlamentu dobijo pavšal za plačilo stroškov osebja, prevajalce, pisarniške stvari, telekomunikacije, usposabljanje … Stroške pogostitve lahko dobijo povrnjene samo, če so povezani z njihovim političnim delom.

Nacionalisti večkrat niso izpolnili pogojev, kot so javni razpis ali preverjanje več ponudb. Za stroške v višini 39.000 evrov sploh niso imeli dokazil.

V skupini se izgovarjajo, da predpisov niso kršili namenoma. Težava naj bi bila v različni razlagi pravil za javne razpise. Če bodo neupravičeno porabljen denar morali vrniti, bodo v skupini morali zategniti pas. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine