Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Države skupaj v boju proti Airbnb

Avgusta letos bo ameriško podjetje Airbnb, ki popotnikom ponuja cenovno ugodnejšo alternativo hotelom, praznovalo svojo desetletnico obstoja.
Po svetu je v 81.000 mestih približno pet milijonov Airbnbjevih nastanitev. FOTO: Toshifumi Kitamura/AFP
Po svetu je v 81.000 mestih približno pet milijonov Airbnbjevih nastanitev. FOTO: Toshifumi Kitamura/AFP
M. S.
4. 7. 2018 | 16:00
3:10
Nekatera izmed najbolj obiskanih evropskih mest, kot so Pariz, Amsterdam, Berlin in Barcelona, zdaj poskušajo omejiti število namestitev, ki jih domačini turistom ponujajo v zameno za zaslužek.

Hotelska industrija je v številnih mestih po svetu dobila velikega rivala, ki spretno posega v hotelske zaslužke, kljub temu pa zanj ne veljajo enake pravne in davčne omejitve. Oblasti prav tako opozarjajo, da so v mestih zaradi prevelikega povpraševanja in premajhnega nadzora cene stanovanj v zadnjih letih strmo narasle. 

Airbnb se zdaj v Parizu, ki je s 60.000 nastanitvami njegov vodilni trg, skupaj s svojim rivalom Wimdujem srečuje s pravnimi izzivi, ki jim jih poskušajo vsiliti tamkajšnje oblasti. Te so postale strožje do lastnikov, ki ne spoštujejo pravnih zahtev, nekaterim pa so poslali tudi globe. Hotelska industrija v Parizu želi tožiti Airbnb in Wimdu, saj nočeta izbrisati profilov tistih ponudnikov nastanitev, ki niso pravilno registrirali svojih stanovanj.
 

Vse več nastanitev prek Airbnb 


Tudi španska mesta so pritisnila na zasebne ponudnike, in sicer omejiti jih želijo tako, da bi lahko nastanitve ponujali samo tisti, ki imajo stanovanja v spodnjih nadstropjih in s tem lasten vhod. Palma de Mallorca se trudi prepovedati delovanje Airbnbja v mestu zaradi skoraj 40 odstotkov porasta nastanitev v samo štirih letih. V Madridu, kjer je od 9000 stanovanj 2000 neregistriranih, želijo oblasti uvesti 95-odstotni davek na zakonite nastanitve. V Barceloni, ki med sezono skorajda plava v morju turistov, pa ljudje protestirajo zaradi vse glasnejših turistov, ki povzročajo škodo v objektih, kjer stanujejo tudi domačini. Predstavniki nekaterih evropskih mest so se pred kratkim sestali v upanju, da bi preučili fenomen Airbnbja in primerjali svoje politike omejevanja. Poskušali so opozoriti na dvoličnost podjetja, ki po eni strani pravi, da bo igral po njihovih pravilih, po drugi pa ves čas lobira v Bruslju.

Kljub pomanjkljivostim pa strokovnjaki priznavajo, da politika podjetja, ki sta ga leta 2008 v San Franciscu ustanovila Brian Chesky in Joe Gebbia, vendarle ni tako napačna, saj je zaradi zagotavljanja cenovno dostopnejših nastanitev omogočila potovanja predvsem tistim, ki si dragih hotelskih nastanitev prej niso mogli privoščiti.

Po desetih letih obstoja je Airbnbjevo premoženje ocenjeno na 31 milijard evrov, po svetu pa ima približno pet milijonov nastanitev v 81.000 mestih. Te statistike ga postavljajo ob bok najuspešnejših podjetniških zgodb, po besedah francoske urbanistične organizacije Apur pa ga krasi predvsem to, da so ob vse večjem turističnem povpraševanju popotniku znali ponuditi to, kar najbolj ceni – svobodo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine