Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Demokratska večina predstavniškega doma ZDA za preiskavo o Trumpovi rezrešitvi

Preiskava, ki je doslej potekala za zaprtimi vrati, bo odslej javna
Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Foto Joshua Roberts Reuters
Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Foto Joshua Roberts Reuters
31. 10. 2019 | 16:19
31. 10. 2019 | 16:53
2:24
New York – Odbori predstavniškega doma ZDA pod demokratskim vodstvom so preiskovali že doslej, zdaj pa je tudi spodnji dom kongresa kot celota glasoval za proces razreševanja republikanskega predsednika Donalda Trumpa. Resolucija 660 pa je bila sprejeta po strogi strankarski črti, saj so bili navzoči demokrati z le dvema izjemama za, vsi republikanci pa proti. Ameriški politični razkoli se bodo nadaljevali s polno paro.

»Ne vem, zakaj se republikanci bojijo resnice,« je v nagovoru pred glasovanjem spraševala demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Predsednik, ki izjavlja, da mu je dovoljeno vse, je po njenem prepričanju grožnja ustavi. Ta uzakonja delitev oblasti, saj so se ustanovni očetje ZDA odločili za demokracijo, je ocenila in si prislužila aplavz demokratskih kongresnikov, ki soglašajo, da predsednik ne bi smel ogrožati ameriške nacionalne varnosti in zunanje politike za svoje osebne cilje. Tako razumejo Trumpove prošnje ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu za preiskavo delovanja nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna in njegovega sina v tej državi.

Republikanski predsednik ZDA Donald Trump. Foto Joshua Roberts Reuters
Republikanski predsednik ZDA Donald Trump. Foto Joshua Roberts Reuters


Podpiram resolucijo, da bodo lahko Američani videli, kaj se dogaja,  je povedal predsednik odbora za zunanjo politiko Eliot Engel, republikanski kongresniki pa so eden za drugim odgovarjali, da gre za prevaro za zaprtimi vrati. »To so pravila Sovjetske zveze,« je republikanski kongresnik iz Lousiane Steve Scalise obsojal dejastvo, da predsednikov odvetnik ne sme prisostvovati zaslišanjem. Njegov kolega Kevin McCarthy pa je demokratske kolege pozval, naj se zavedajo odgovornosti zgodovinskega trenutka, a ti verjamejo, da se ga zavedajo  prav s postopkom proti republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu.

„Največji lov na čarovnice v zgodovini  ZDA!“ je republikanski prvak komentiral na Twitterju in dodal oceno, da razreševanje že prizadeva ameriške borze.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine