Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Čakajoč na novo vlado Dmitrija Medvedjeva

Novi stari predsednik Vladimir Putin je po inavguraciji v Kremlju že četrtič zaprisegel kot prvi človek Rusije.
Vladimir Putin v špalirju gostov prihaja na svojo že četrto predsedniško inavguracijo. FOTO: Reuters
Vladimir Putin v špalirju gostov prihaja na svojo že četrto predsedniško inavguracijo. FOTO: Reuters
Boris Čibej
8. 5. 2018 | 08:00
8. 5. 2018 | 22:43
4:31
Kot veleva zakonodaja, je po svečani zaprisegi »novega« predsednika države odstopila­ dosedanja ruska vlada. Vladimir Putin je za novega premiera predlagal dosedanjega, Dmitrija Medvedjeva, in hitro prekinil medijska ugibanja o morebitnem novem človeku.

»V tej podpori sta vera in upanje, da bo Rusija še naprej krepila moč, ljudje pa bodo boljše živeli. Takšna podpora je pomembna tako za zagovarjanje naših stališč v ­mednarodni areni kot pri odločilnih ukrepih za globoke pozitivne spremembe v državi,« se je Vladimir Putin na začetku govora, ki mu je v Kremlju prisostvovalo približno 3500 gostov, zahvalil volivcem, ki so mu 18. marca naklonili skoraj 77 odstotkov glasov. To je bila njegova že četrta zaprisega; Rusi so ga prvič izvolili za predsednika leta 2000, drugič 2004., predzadnjič pa pred šestimi leti.
 

Česa vse po Putinu zgodovina ne odpušča


Ruski komentatorji so ugotovili, da je bil njegov letošnji nastopni govor bolj od vseh prejšnjih posvečen mednarodnemu dogajanju. Putin je izjavil, da je »varnost države zagotovljena«, toda »pot naprej ne bo lahka«. »Zgodovina­ ne odpušča brezbrižnosti in nedoslednosti, opuščenosti in samozadovoljnosti. Zlasti danes, v prelomnih časih, v epohi burnih sprememb po svetu,« je dodal ruski predsednik. Po njegovih besedah je Rusija pripravljena na dialog in krepitev poslovnih, humanitarnih, kulturnih in znanstvenih stikov. »Čeprav se s svetom tudi mi spreminjamo, se ne smemo odtrgati od naših ­korenin. Vsa lepota in moč je v naši samobitnosti,« je poudaril Putin. Opozoril je, da časa ni na pretek, a Rusija, ki se je v zgodovini spoprijela s številnimi nemiri, se je vedno prerojena – »kot ptič feniks« – vrnila na prizorišče.

Državo čaka trdo delo, pri katerem bo morala sodelovati celotna ruska družba, za uspeh pa bo po njegovih besedah potrebna »svoboda v družbi«, ki bo odpravila dremajočo stagnacijo in birokratsko mrtvilo.
 

Medvedjevu ljudje ne zaupajo preveč


Po inavguraciji je Putin prekinil­ ugibanja, kdo bo novi premier, ki so v zadnjem času polnila ruske medije. V parlament je poslal predlog za kandidaturo dosedanjega premiera Dmitrija Medvedjeva, ki je bil predsednik države, ko je ­moral Putin po prvih dveh predsedniških mandatih štiri leta ­»počivati« kot predsednik vlade. V nasprotju z njim Medvedjev ni tako priljubljen med ljudstvom. Sicer se je tudi Putinu ­priljubljenost v zadnjem času nekoliko znižala, a mu kljub temu še vedno zaupa več kot 47 odstotkov Rusov.

Medvedjevu zaupa manj kot desetina ruskih prebivalcev, ne zaupa pa mu skoraj 25 odstotkov­ ljudi, ki so konec prejšnjega meseca sodelovali v raziskavi tudi po svetu uglednega centra Levada. Veliko ugibanj je tudi o tem, kakšno vlogo bo v vladi ali ­predsednikovem kabinetu igral nekdanji finančni minister Aleksej Kudrin.

V Rusiji so se razširile celo ­govorice, da Putin razmišlja, da bi ga postavil za podpredsednika države in mu podelil nalogo pogajalca za odpravo zahodnih sankcij proti Rusiji. Na tem položaju bi imel Kudrin večjo politično moč od predsednika vlade, zato ­nekateri v njem vidijo politika, ki bo leta 2024 nasledil Putina v Kremlju.
 

Negotova usoda ministra, ki bi izvažal svinjino v Iran


Tem domnevnim Putinovim načrtom menda ostro nasprotujejo v vojaškem vrhu, proti njemu da je tudi drugi najbolj priljubljeni politik v državi, obrambni minister Sergej Šojgu. Po »mehkejši« različici bo Kudrin postal zgolj predsednikov novi ekonomski svetovalec in na tem položaju zamenjal Andreja Belousova. Ta naj bi namreč postal novi podpredsednik vlade, saj da se hoče Igor Šuvalov, ki je bil doslej na tem položaju, na lastno željo umakniti.

V ruskih medijih so ugotovili, da je negotova usoda več dosedanjih ministrov, ki so se v preteklosti znašli sredi škandalov. Kar sedem naj bi bilo takšnih, eden izmed njih je kmetijski minister Aleksander Tkačov, ki se je osmešil pred Putinom z načrti, da bo izvažal rusko svinjino v Iran, drugi pa kulturni minister Vladimir Medinski, ki so ga obtožili, da je njegov doktorat plagiat.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine