Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Argentinci so Izraelu pokazali rdeč karton

Argentinska reprezentanca je odpovedala prijateljsko tekmo z Izraelom v Jeruzalemu.
Lionel Messi med današnjim treningom v Kataloniji. FOTO: AP
Lionel Messi med današnjim treningom v Kataloniji. FOTO: AP
6. 6. 2018 | 16:00
6. 6. 2018 | 16:21
7:20
Ko so v današnjih zgodnjih jutranjih urah iz Buenes Airesa prispele novice, da argentinska nogometna reprezentanca, za katero bi morala biti prijateljska tekma z Izraelom zadnja pred odhodom na svetovno prvenstvo v Rusijo, ne bo odpotovala v Jeruzalem, so Palestinci na okupiranem Zahodnem bregu in na območju Gaze začeli slaviti. Skupaj s številnimi aktivističnimi skupinami, ki so po odločitvi Izraelske nogometne zveze, da tekmo iz Haife prestavijo v čustveno in politično skrajno občutljivi Jeruzalem, sprožile kampanjo za odpoved tekme, s katero jim je uspelo zadati hud udarec izraelski javni podobi in globalnemu vplivu. Še posebej po nedavnem poboju neoboroženih palestinskih protestnikov na meji z območjem Gaze in odprtjem ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu.

»Vrednote, morala in šport so danes dosegli zmago in Izraelu z odpovedjo tekme pokazali rdeč karton,« je včeraj povedal Jibril Radžub, predsednik Palestinske nogometne zveze (PFA), ki je pred nekaj dnevi sicer javno – in skrajno vulgarno – pozival k zažiganju dresov argentinskega super zvezdnika Lionela Messija. »Ta tekma je postala politično orodje. Izraelska vlada ji je z vztrajanjem, da mora biti odigrana v Jeruzalemu, dala političen pomen,« je v včerajšnji izjavi dodal Radžub, ki je posebno pismo poslal tudi argentinski vladi in izrecno prosil, da na tekmi ne nastopi globalni zvezdnik Lionel Messi, ki ga na Bližnjem vzhodu vidijo tudi kot simbol miru.



Palestinska nogometna zveza je sicer v torek v uradni izjavi – tik pred odpovedjo tekme – zapisala, da bi z igranjem prijateljske tekme z Izraelom v okupiranem Jeruzalemu Argentinska nogometna zveza (AFA) ne bi zaslužila organizacije svetovnega prvenstva leta 2030, za katero kandidira. »Dejstvo, da bi se morala tekma odigrati točno v tem trenutku in točno na določenem mestu, bi ob mednarodni obsodbi in jezi v arabskem in muslimanskem svetu zaradi ameriškega priznanja Jeruzalema kot izraelske prestolnice, bi nedvomno pomenilo, da argentinski zvezdniki 'posojajo' legitimnost ilegalnosti okupacije, ki sistematično krši človekove pravice petih milijonov Palestincev,« so v Argentino sporočili vodilni možje palestinskega nogometa. Le nekaj ur kasneje je bila njihova zahteva uslišana. Argentinski mediji so ob tem nemudoma objavili informacije, da so bile pomemben razlog za odpoved tekme tudi grožnje ki so jih Messi in soigralci prejeli (ne le) iz Palestine. Toda ravno Messi, Javier Mascherano in Javier Higuain naj bi bili tisti, ki so najbolj nasprotovali poti v Izrael. Higuain je včeraj zjutraj celo izjavil, da »smo končno naredili pravo stvar.«
 

Izjemno močno politično sporočilo


Odločitev Argentincev, da ne potujejo v Izrael, ima močno politično sporočilo – nogomet je vendarle edini univerzalni jezik. In tega se aktivisti, ki so sprožili kampanjo (nikakor ne le BDS), zelo dobro zavedajo. Ena od organizacij, ki je pri zavzemanju za odpoved srečanja odigrala pomembno vlogo, je bila Palestinska kampanja za akademski in kulturni bojkot Izraela (PACBI). Včeraj so se argentinski reprezentanci zahvalili preko tviterja in dodali, da se »apartheid ne bo zabaval«. Pomebno aktivistično vlogo pri zahtevi za odpoved tekme je imelo tudi gibanje Avaaz, ki je po nedavnih pobojih neoboroženih palestinskih protestnikov na območju Gaze sprožilo globalno kampanjo za uvedbo sankcij proti Izraelu. »Več kot 800.000 ljudi, ki so se v zadnjih tednih pridružili pozivom k sankcijam, danes slavi pogumno in etično odločitev argentinske ekipe. To dokazuje, da Argentina razume, da v igranju prijateljske tekme v Jeruzalemu, le nekaj kilometrov stran od tam, kjer izraelski ostrostrelci pobijajo neoborožene civiliste, ni prav nič prijateljskega,« nam je sporočila direktorica Avaazove kampanje Alice Jay. Podobno meni tudi vodilni predstavnik Avaaza v Palestini Fadi Kuran, ki pravi, da je argentinska odločitev osrečila milijone Palestincev in jim, pozabljenim, povrnila kanček upanja. »Iz Palestine sporočamo – hvala Argentini za moralno stališče in opomin svetu, da štejejo tudi palestinska življenja,« je povedal Kuran.

Del uspešne politične kampanje je bil tudi palestinski nogometni reprezentant Mohamed Halil, ki so ga izraelski ostrostrelci med protesti pred dvema mesecema ustrelili naravnost v koleno in prekinili njegovo nogometno kariero. Halil je Messija osebno pozval, naj bojkotira tekmo. »Argentinsko ekipo in še posebej kapetana Lionela Messija, ki je izjemno popularen v Palestini, prav posebej pa na območju Gaze, pozivam, naj pokažejo solidarnost s Palestinci in bojkotirajo tekmo z Izraelom, ki okupira naše ozemlje,« je pred nekaj dnevi Halil poslal sporočilo v Buenes Aires.

Odziv izraelskih oblasti je bil pričakovan – jeza in razočaranje. Najbolj neposreden je bil, kot vedno, obrambni minister Avigdor Liberman. »Zelo slabo je, da vodilni možje argentinskega nogometa niso zdržali pritiska tistih, ki sovražijo Izrael; tistih, katerih edina cilja sta izničenje naše pravice do samoobrambe in uničenje Izraela. Pred krdelom antisemitskih podpornikov terorizma ne bomo pokleknili,« je Liberman zapisal na tviterju. Veliko bolj zmeren je bil izraelski predsednik Reuven Rivlin, ki je včerajšnje jutro označil za prav zares žalostnega za nogometne navijače, tudi za njegove vnuke. »A obstajajo vrednote, ki so večje celo od Messija,« je dodal predsednik. »Politizacija argentinske odločitve je razlog za veliko zaskrbljenost. Tudi v najtežjih časih, smo storili vse, da bi šlo le za športen dogodek. Škoda je, da tega niso storili tudi Argentinci,« je svojo izjavo, ki smo jo prejeli po elektronski pošti, zaključil izraelski predsednik.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine