Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Za vse ljudi brez zdravnika ne bo prostora

Odgovori na ključna vprašanja. Bodo vsi, ki nimajo osebnega zdravnika, dobili mesto v tovrstnih ambulantah?
V prvi ambulanti za neopredeljene na Rudniku (ZD Ljubljana) ob odprtju ni bilo gneče. Danes bodo odprli še eno. FOTO: Črt Piksi/DELO
V prvi ambulanti za neopredeljene na Rudniku (ZD Ljubljana) ob odprtju ni bilo gneče. Danes bodo odprli še eno. FOTO: Črt Piksi/DELO
16. 1. 2023 | 21:33
17. 1. 2023 | 10:59
3:12

V nadaljevanju preberite:

Danes so začele delovati prve ambulante za neopredeljene: zaživele so v Ljubljani, Celju, Mariboru in Velenju. Skupaj je predvidenih 94 ambulant v 56 zdravstvenih domovih, ki naj bi jih vzpostavili postopno. A vprašanje je, ali bo načrt izvedljiv glede na kadrovske stiske.

Večjega navala na ambulante za neopredeljene danes ni bilo. Verjetno zato, ker o tem dogodku niso množično obveščali javnosti. Večje zanimanje je zato pričakovati v prihodnjih dneh, pri čemer so v Ljubljani zapisali, da bo opredeljevanje pacientov potekalo sprotno ob njihovi obravnavi zaradi zdravstvenih težav.

V Kopru nameravajo ambulanto vzpostaviti v drugi polovici meseca, za sodelovanje se je odločilo pet od 20 zdravnikov. »Ambulanto nameravamo odpreti takoj, ko nam bo uspelo organizirati osebje in bodo vse nejasnosti glede ambulante razjasnjene,« je povedal Boštjan Plešec, direktor ZD Ilirska Bistrica.

V Novi Gorici, Tolminu in Postojni takih ambulant še ne bodo odprli, saj pri njih zdravniki še vedno sprejemajo nove paciente.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob obisku celjske bolnišnice ponovil, da so ambulante za neopredeljene kratkoročna rešitev za pomanjkanje družinskih zdravnikov. Število ambulant bodo še prilagajali in dopolnili navodila za njihovo delovanje, je dodal in poudaril, da so nekateri prvi odzivi zelo pozitivni. Spomnimo, da v pravilniku še vedno ni urejeno, da se v delo ambulant lahko vključujejo tudi upokojeni zdravniki, a naj bi se to kmalu spremenilo.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine