Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Študija: cepljenje s Pfizerjem po prvem odmerku AstraZenece varno

V članku povzemamo relevantne informacije ob obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
STA, A. V.
18. 5. 2021 | 08:50
18. 5. 2021 | 18:20
9:40


17.47 Španska študija: Cepljenje z drugim odmerkom Pfizerja po cepljenju z AstraZeneco varno in učinkovito

Španski raziskovalci so ugotovili, da je cepljenje tistih, ki so prejeli prvi odmerek AstraZenecinega cepiva proti covidu-19, z odmerkom Pfizerjevega cepiva zelo varno in učinkovito. V študiji španskega zdravstvenega raziskovalnega inštituta Carlos III. je sodelovalo okoli 660 prostovoljcev, starih med 18 in 59 let, ki so že prejeli prvi odmerek AstraZenecinega cepiva. Okoli 440 so jih v okviru študije cepili s Pfizerjevim cepivom. Kontrolna skupina drugega odmerka ni prejela.

Pri cepljenih z drugim odmerkom Pfizerjevega cepiva so v krvi ugotovili od 30- do 40-krat več protiteles kot pri tistih iz kontrolne skupine, kažejo preliminarni rezultati študije, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters. Po cepljenju z odmerkom Pfizerjevega cepiva se je raven protiteles povečala za sedemkrat, medtem ko se po cepljenju z drugim odmerkom cepiva AstraZenece zgolj podvoji.

Zgolj 1,7 odstotka sodelujočih je poročalo o hudih stranskih učinkih cepljenja, predvsem o glavobolih, bolečinah v mišicah in splošnem slabem počutju, je povedala ena od vodij študije Magdalena Campins. »To niso simptomi, ki bi jih lahko obravnavali kot resne,« je povedala. V Španiji so se za to študijo odločili, da bi ugotovili, kako najbolje nadaljevati cepljenje, potem ko so uporabo cepiva AstraZenece zaradi pojava krvnih strdkov pri mlajših omejili na starejše od 60 let. »Današnji rezultati podpirajo možnost cepljenja bolnikov, ki so prejeli prvi odmerek AstraZenece, vendar pa odločitev ni odvisna od avtorjev te študije,« je povedal klinični direktor inštituta Jesus Antonio Frias.

14.21 Avtobusi in vlaki lahko vozijo polno zasedeni

Odprtje srednjih šol in fakultet je nekaj sprememb prineslo tudi v javni potniški promet. Kot so sporočili iz infrastrukturnega ministrstva, v času veljave modela B šolskega pouka pri vožnji z vlakom in avtobusom velja polna zasedenost vseh sedišč. Še naprej pa ostajajo v veljavi higienska priporočila in obvezna uporaba zaščitnih mask.

Slovenija je ta teden prešla v rumeno epidemiološko fazo, v skladu s čimer so se odprle vse srednje šole in fakultete. Pouk v srednjih šolah poteka po modelu B, kar pomeni, da se vsi dijaki izobražujejo v šoli oziroma v vzgojno-izobraževalnem zavodu, prav tako lahko dijaki ves čas bivajo v dijaških domovih, so pojasnili na ministrstvu.

Ob tem so izpostavili, da je potrebno upoštevati omejitve, ki so določene s priporočili oziroma se nanašajo na vzdrževanje higienskega režima ter izvajanje preventivnih ukrepov. Tudi na fakultetah in višjih strokovnih šolah je v celoti omogočena izvedba predavanj v živo.

13.43 AFP: V EU razdeljenih 200 milijonov odmerkov cepiv

V državah članicah Evropske unije so do danes zjutraj razdelili že vsaj 200 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, kažejo uradni podatki zdravstvenih organov posameznih držav, ki jih spremlja in sešteva francoska tiskovna agencija AFP. Po vsem svetu so medtem razdelili 1,5 milijarde odmerkov teh cepiv.

13.30 Epidemija vplivala na izboljšanje zraka v Ljubljani

Nevladni organizaciji Focus in Inštitut za zdravje in okolje sta februarja v Ljubljani izvedli meritve koncentracij dušikovega dioksida v zraku. Raziskava, ki so jo predstavili danes, je pokazala, da je zmanjšanje prometa zaradi epidemije covida-19 ugodno vplivalo na kakovost zraka, še vedno pa je plin ponekod prisoten v previsokih koncentracijah. Merilna kampanja Pozor: tukaj je dihanje nevarno! je potekala med 1. in 22. februarjem 2021. Kot je na današnji spletni predstavitvi rezultatov pojasnila Marjeta Benčina iz društva za sonaravni razvoj Focus, je bila izvedena po metodi ljubiteljske znanosti oziroma citizen science. Na podlagi predlogov občanov in občank so prostovoljci na 156 lokacijah po Mestni občini Ljubljana namestili 185 tako imenovanih difuzivnih vzorčevalnikov.

Povprečna vrednost meritev je znašala 31,4 mikrograma na kubični meter. Na desetih lokacijah so bile povprečne vrednosti višje od 40 mikrogramov na kubični meter. Na rezultate meritev so vplivali predvsem razmeroma ugodne vremenske razmere in prometne značilnosti Ljubljane zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Glede zadnjih je Benčina dejala, da je povprečni dnevni promet znašal okoli 80 odstotkov povprečnega dnevnega prometa iz februarja 2020. Kot je povedala, so podobne meritve opravljali že leta 2019, ko so na kar 22 od 51 točk vrednosti presegale 40 mikrogramov na kubični meter.

Promet onesnažuje zrak v Ljubljani. FOTO: Jure Eržen/Delo
Promet onesnažuje zrak v Ljubljani. FOTO: Jure Eržen/Delo


12.44 V Sloveniji umrlo še šest bolnikov

V bolnišnicah zdravijo 383 covidnih bolnikov, 113 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je šest bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 52 oseb. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb ostaja na 444.

11.41 Italija skrajšuje nočno prepoved gibanja, rahlja omejitve v gostinstvu

Italijanska vlada je v ponedeljek potrdila nov niz sproščanja omejitvenih ukrepov, v sklopu katerega se bo nočna prepoved gibanja v državi začenjala uro pozneje kot doslej, 21. junija pa naj bi jo v celoti odpravili. V skladu z novimi pravili bo od 1. junija mogoča strežba v notranjosti lokalov.

10.12 V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 497 primerov okužb

V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 497 primerov okužb s koronavirusom, opravili so 4232 PCR-testov, poroča sledilnik za covid-19. Opravili so tudi 43.281 hitrih testov. Hospitaliziranih je 407 ljudi, od tega 122 na intenzivni negi.

9.50 Avstrija bo obvezno karanteno za prišleke nadomestila z dokazilom o PCT

Avstrija bo od srede obvezno karanteno za prišleke iz nekaterih držav nadomestila z dokazilom o prebolelosti covida-19, cepljenju proti covidu-19 ali negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom (PCT). Na seznamu držav brez karantene je tudi Slovenija, a je za vstop v državo potrebno ustrezno dokazilo v angleškem ali nemškem jeziku.

9.45 Prvi odmerek cepiva prejelo 560.106 oseb

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19, ki pomeni delni zaščito, je prejelo več kot 560.000 prebivalcev, kar je 26,7 odstotka vseh, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Drug odmerek, ki pomeni celovito zaščito, je prejelo 294.282 oseb ali 14 odstotkov vseh. Najhitrejše občine pri prvem odmerku so Osilnica, Kostel in Bohinj. Pri drugem odmerku so najhitrejše občine Log - Dragomer, Osilnica, Bohinj. J. T.

Italija bo vstop v državo brez karantene dovolila tudi tistim, ki bodo imeli v zelenem potrdilu zabeležen samo prvi odmerek cepiva proti covidu-19. FOTO: Jure Makovec/AFP
Italija bo vstop v državo brez karantene dovolila tudi tistim, ki bodo imeli v zelenem potrdilu zabeležen samo prvi odmerek cepiva proti covidu-19. FOTO: Jure Makovec/AFP


8.45 Italija ob prestopu meje za priznavanje že prvega odmerka cepiva

Italija bo vstop v državo brez karantene dovolila tudi tistim, ki bodo imeli v zelenem potrdilu zabeležen tudi samo prvi odmerek cepiva proti covidu-19, je napovedal predsednik italijanskega parlamenta Roberto Fico. Njegov avstrijski kolega Wolfgang Sobotka je omenil, da bi lahko Avstrija obvezno karanteno za prišleke odpravila še ta mesec.

7.51 River Plate zaradi covida-19 ostal tudi brez vratarja

V najvišjem kakovostnem rangu južnoameriškega klubskega nogometa, pokalu libertadores, se soočajo z novimi primeri okuženih s covidom-19. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, ima argentinska zasedba River Plate šest novih primerov koronskih okužb poleg že 15 obstoječih, zato je ostala brez vratarjev. Število okuženih prinaša težave strokovnemu vodstvu argentinskega kluba, ki za sredino tekmo cope libertadores proti kolumbijski zasedbi Independiente Santa Fe ne bo imel na voljo dovolj igralcev.

7.25 ZDA povečale pomoč tujini v cepivih proti koronavirusu za 20 milijonov doz

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek naznanil, da bodo ZDA tujim državam do konca junija namenile še 20 milijonov doz cepiva proti covidu-19, in sicer poleg 60 milijonov, kolikor jih je bilo odobrenih že doslej. ZDA, kjer se pandemija koronavirusa z uspešnim cepljenjem umirja, so doslej poslale 4,5 milijona doz Kanadi in Mehiki.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine