Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Vladni manever rešuje pravosodnega ministra

Vlada v Luksemburg pošilja imeni kandidatov za evropska delegirana tožilca, da Sloveniji ne bi nastala velika škoda.
Interpelacijo, ki niti ni o mojem manj kot stodnevmem ministrovanju, v celoti zavračam, pravi minister za pravosodje Marjan Dikaučič. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Interpelacijo, ki niti ni o mojem manj kot stodnevmem ministrovanju, v celoti zavračam, pravi minister za pravosodje Marjan Dikaučič. FOTO: Voranc Vogel/Delo
18. 11. 2021 | 20:14
19. 11. 2021 | 06:37
4:49

V nadaljevanju preberite:

Med desetimi interpelacijami, ki jih je o delu ministrov vložila opozicija v mandatu sedanje tretje vlade Janeza Janše, je tudi interpelacija zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča. V interpelaciji mu očitajo odgovornost za drugi javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev. Ta očitek je že v celoti padel.

Vlada se je danes odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga oba kandidata, ki sta vložila kandidaturi, to sta Tanja Frank Eler in Matej Oštir. Predlog je glede na sklep vlade začasen, dokler ne bo »uspešno končan nacionalni del postopka imenovanja kandidatov«.

Začasni mandat evropskih delegiranih tožilcev pa sploh ne obstaja. Poleg tega vlada po zakonu nima pristojnosti, da bi predlagala kandidata za evropsko javno tožilstvo, ampak se s predlogom samo seznani in ga posreduje v Luksemburg. »To je pravna telovadba, manever vlade, da se izogne sankcijam Bruslja. Pričakujem, da bosta kolega dobila petletni mandat,« komentira Mirjam Kline, nekdanja predsednica tožilskega društva.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine