Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vesel se je sestal z Ursulo von der Leyen, podrobnosti še niso znane

Prav tako še ni znano, vodenje katerega resorja bi lahko prevzel nekdanji predsednik slovenskega računskega sodišča.
Bi Slovenija, če bi Vesela zamenjala z žensko kandidatko za evropsko komisarko, dobila boljši resor?  FOTO: Uroš Hočevar
Bi Slovenija, če bi Vesela zamenjala z žensko kandidatko za evropsko komisarko, dobila boljši resor?  FOTO: Uroš Hočevar
STA
28. 8. 2024 | 07:32
28. 8. 2024 | 13:18
2:29

Kandidat za evropskega komisarja iz Slovenije Tomaž Vesel se je danes v Bruslju sestal s predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki sestavlja novo komisarsko ekipo. Podrobnosti pogovora niso znane, naj bi pa v kratkem znova govorila.

Predsednica evropske komisije je, kot je napovedala po vnovični izvolitvi na čelo te evropske institucije, pogovore s komisarskimi kandidati začela sredi meseca. Najprej jih je opravila s sedanjimi evropskimi komisarji, ki so jih države članice vnovič predlagale za člane komisije, v tem tednu pa načrtuje pogovore tudi z novinci.

Podrobnosti srečanj s kandidati, z Veselom ga bo opravila danes dopoldne, predsednica ne razkriva javnosti, tako da o poteku sestavljanja nove komisije ni prav veliko znanega.

image_alt
Premalo žensk za Ursulo von der Leyen

Tako tudi še ni znano, vodenje katerega resorja bi lahko prevzel nekdanji predsednik slovenskega računskega sodišča, ki je doslej med preferencami glede resorjev izpostavljal področja proračuna, administracije in širitve EU. Vesel bo v komisiji nasledil Janeza Lenarčiča. Ta je pristojen za krizno upravljanje.

Pričakovati je sicer, da bo predsednica komisije s kandidati in kandidatkami opravila še več krogov pogovorov. Tako naj bi se v kratkem znova pogovorila tudi z Veselom. Prav tako je v stikih z voditelji držav članic

Predlog sestave nove komisije z razdelitvijo resorjev bo Ursula von der Leyen predstavila sredi septembra, oktobra pa nato kandidate čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori evropskega parlamenta. Sledilo bo še potrjevanje celotne komisije na plenarnem zasedanju parlamenta, kar bi se lahko zgodilo v drugi polovici oktobra ali novembra.

Doslej so znana imena 21 komisarskih kandidatov, med njimi je 16 moških. To nemški političarki otežuje uresničitev cilja, da bi bila prihodnja evropska komisija spolno uravnotežena.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo za samo 9,99€ mesečno.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine