Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Upravna enota Ljubljana: stavke morda ne bo

Na ministrstvu za javno upravo so danes potekali pogovori o stanju na Upravni enoti Ljubljana.
Upravna enota Ljubljana. FOTO: Leon Vidic/Delo
Upravna enota Ljubljana. FOTO: Leon Vidic/Delo
2. 10. 2019 | 16:10
2. 10. 2019 | 19:03
3:38
Ljubljana – »Dogovorili smo se za ukrepe, ki bi lahko pripeljali do preklica napovedane stavke zaposlenih v Tobačni. Če jih bomo do petka uskladili in bo podpisan poseben protokol, bo za ponedeljek napovedana stavka preklicana.« To je po pogovorih s sindikatom zaposlenih v Tobačni za Delo povedal Bojan Babič, novi načelnik UE Ljubljana.

Zaposleni v sektorju za upravne notranje zadeve v Tobačni so stavko napovedali za prihodnji ponedeljek, zaradi neupoštevanja delovnega časa. Zaradi velikega števila strank namreč zaposleni delo končajo več ur po koncu uradnih ur. Tako je, denimo, zadnji septembrski ponedeljek ob devetih zjutraj na oddelku za tujce v Tobačni čakalo kar 500 ljudi. To nam je potrdil tudi novi načelnik ljubljanske upravne enote Bojan Babič. Med čakajočimi je bilo največ tujcev iz tretjih držav, ki urejajo različna dovoljenja za delo ali bivanje, nekaj pa je bilo tudi tujih študentov. Ker je menda enemu izmed čakajočih prekipelo, je prišlo do precej hude krvi, a se je po posredovanju zaposlenih napetost kmalu polegla.

Predstavniki sindikata in novi načelnik ljubljanske upravne enote Babič so se zaradi napovedane stavke včeraj sestali še z ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom. »Govorili smo o kratkoročnih ukrepih, ki bi odpravili preobremenjenost zaposlenih v Tobačni. Med dolgoročnimi ukrepi, ki se jih bomo lotili sistemsko, so med drugim predlagana preureditev prostorov v Tobačni, povečanje števila okenc za stranke in tudi širitev nabora ljudi, ki bodo delali pri okencih,« je pojasnil Babič. Na vprašanje, ali so se pogovarjali tudi o morebitnih novih zaposlitvah, pa je odgovoril: »Dodatno zaposlovanje poteka že zdaj, vendar so ti postopki dolgotrajni, trenutno pa potekajo postopki za dodatnih 12 zaposlitev. Bistveno je, da se bomo pogovarjali tudi o premičnem delovnem času, ker je to precej togo urejeno.« To pomeni, da bi tisti, ki delajo popoldne, lahko prišli kasneje v službo in nato v rednem delovnem času obravnavali zadnje stranke. A o tem se še morajo uskladiti s sindikatom.

Bojan Babič je vodenje ljubljanske upravne enote prevzel ta teden. FOTO: Bojan Rajšek
Bojan Babič je vodenje ljubljanske upravne enote prevzel ta teden. FOTO: Bojan Rajšek

 

Medved: UE Ljubljana je v drugačnem položaju


V Tobačni je sicer 68 zaposlenih, in ker je Babič med dolgoročnimi ukrepi navedel kadrovsko konsolidacijo sektorja, nas je zanimalo, za kaj konkretno gre. »To niso le nove zaposlitve, ampak tudi organizacijska zamenjava in prostorska širitev, ki pa se ne more zgoditi čez noč,« je dodal Babič. Pri tem je pojasnil še, da se je v zadnjih petih letih število strank v Tobačni povečalo za polovico. »Že dlje časa smo se pogovarjali o znanih zadevah, ki smo jih v zadnjem letu bolj ali manj uspešno reševali. Našli pa smo tudi nekaj novih rešitev,« je dejal minister Medved. Po njegovih besedah je ljubljanska upravna enota v primerjavi z drugimi v drugačnem položaju, saj v prestolnici dobijo v reševanje bistveno več zadev, predvsem pa je delo nepredvidljivo. »Na eni strani so interesi strank, na drugi pa interesi zaposlenih glede upoštevanja delovnopravne zakonodaje. Poiskati moramo kompromis,« pa je dejal Dragan Stanković, predsednik sindikata zaposlenih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine