Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Umrla je Andreana Družina - Olga

Zadnja narodna herojinja je včeraj umrla v domu starejših občanov v Logatcu.
Andreana Družina - Olga ob praznovanju 99. rojstnega dne v Logatcu predlanskim. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Andreana Družina - Olga ob praznovanju 99. rojstnega dne v Logatcu predlanskim. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
V. U:
8. 3. 2021 | 12:00
8. 3. 2021 | 12:12
2:11
V visoki starosti 101 leta je umrla Andreana Družina s paritzanskim imenom Olga, ki je veljala za zadnjo še živečo narodno herojinjo druge svetovne vojne. Njeno življenje se je izteklo včeraj, so potrdili v domu starejših občanov v Logatcu, v katerem je živela.

Rojena je bila 26. januarja leta 1920 v Zabrežcu v Italiji. Oče je kot protifašist leta 1929 emigriral v Jugoslavijo, naslednje leto mu je sledila žena s štirimi otroki. Najprej so živeli v Ljubljani, kjer je končala štiriletno osnovno šolo, dva razreda meščanske in en razred poklicne šole. Nato se je pri očetu izučila za šiviljo. Leta 1936 se je z družino najprej preselila na Sušak in konec leta v Zagreb.
 

Udeležila se je vrste bojev in bila večkrat ranjena


Ob izbruhu vojne in okupacije je zbežala v Ljubljano. Konec leta 1941 se je vključila v Osvobodilno fronto in sodelovala s člani VOS; junija 1942 je odšla v partizane in se kasneje priključila borcem Šercerjeve brigade. Njenega očeta so ustaši leta 1944 v Zagrebu ubili.

Udeležila se je vrste bojev in bila večkrat ranjena, leta 1943 je bila sprejeta v Komunistično partijo Slovenije. Leta 1944 je bila imenovana za politično komisarko Postojanke Planina (Slovenske centralne vojne partizanske bolnišnice), bila nato obveščevalka v 15. diviziji in pomočnica poveljnika obveščevalnega centra VII. korpusa.

Od aprila 1945 je delala v Ozni in Službi državne varnosti (SDV). Odlikovanje narodne herojinje Jugoslavije je prejela leta 1953 in bila ena od 91 žensk, ki so dobile to odlikovanje. Upokojila se je leta 1964.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine