Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pripravljenost za cepljenje med osebjem niha

Nad dvome nezaupljivih zdravstvenih delavcev o cepivu proti covidu je treba le z jasno strategijo in nenehno razlago, meni direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
6. 1. 2021 | 06:00
7:11
Ljubljana – Zadnja pošiljka, v kateri je 16.575 odmerkov cepiva proti covidu-19, je namenjena zaposlenim v zdravstvu. Preverili smo, kakšno je zanimanje za cepljenje med osebjem, ki je najbolj izpostavljeno morebitnim okužbam. Kot se je izkazalo, to od bolnišnice do bolnišnice precej niha, ponekod, kot v SB Brežice, pa cepiva niti do danes še niso prejeli in tudi ne vedo, kdaj prispe.

Natančnih podatkov o pripravljenosti zdravstvenega osebja na cepljenje proti covidu-19 tudi na ministrstvu za zdravje nimajo, a kot pravijo, se zanimanje povečuje.

»Trenutno je na listi več ljudi za cepljenje, kot pa dobivamo odmerkov cepiva,« je za Delo stanje v UKC Maribor opisal njegov direktor dr. Vojko Flis.

Vojko Flis, direktor UKC Maribor. FOTO: Delo
Vojko Flis, direktor UKC Maribor. FOTO: Delo


Strokovni direktor dr. Matjaž Vogrin pa je že v ponedeljek zaposlene pozval k čimprejšnjemu in čim bolj množičnemu cepljenju. Po prvih 145 cepljenjih so včeraj pričeli drugo fazo in cepili dodatnih 800 uslužbencev; v tej pošiljki je tudi Vogrinov odmerek.

Strokovni direktor UKC Maribor, izr. prof. dr. Matjaž Vogrin. FOTO: Tadej Regent/Delo
Strokovni direktor UKC Maribor, izr. prof. dr. Matjaž Vogrin. FOTO: Tadej Regent/Delo


Ocenjujejo, da je okrog 800 delavcev covid-19 že prebolelo. Flis sicer priznava da je bilo v začetku zanimanje za cepljenje »razmeroma majhno, zdaj pa smo lahko zadovoljni, saj se je od 3500 zaposlenih za cepljenje prijavilo več kot 1500 delavcev«.

 


Na Golniku je za cepljenje šest desetin zaposlenih


Na univerzitetni kliniki za pljučne boleznih in alergijo na Golniku, kjer so osebje proti covidu-19 začeli cepiti 29. decembra, se je doslej za cepljenje prijavilo 311 zaposlenih, kar je okrog 60 odstotkov vseh; prijave še prihajajo.

Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik, se trudi za pozitivne informacije o cepljenju proti covidu, toda ... FOTO: Jure Eržen/Delo
Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik, se trudi za pozitivne informacije o cepljenju proti covidu, toda ... FOTO: Jure Eržen/Delo


Direktor dr. Aleš Rozman je zaposlene prek webexa nagovoril s strokovno argumentiranimi in razumljivimi informacijami o cepivu ter odgovoril na vprašanja zaposlenih, izčrpno so jih obvestili tudi o cepivu in cepljenju ter objavili filme s pričevanji zaposlenih. A nekaj dvomljivcev vztraja.


Slabše v Posavju in na Dolenjskem


Nekoliko manjše zanimanje za cepljenje je v brežiški bolnišnici, kjer po navedbah direktorice Anice Hribar do danes še niso prejeli cepiva. »In tudi ne informacije, kdaj ga bomo,« dodaja.

Direktorica SB Brežice Anica Hribar se sprašuje, kdaj do njih prispe prvo cepivo proti covidu za osebje. FOTO: Simona Fajfar/Delo
Direktorica SB Brežice Anica Hribar se sprašuje, kdaj do njih prispe prvo cepivo proti covidu za osebje. FOTO: Simona Fajfar/Delo


Trenutno je za cepljenje prijavljenih 97 zaposlenih ali dobrih 26 odstotkov. Ankete o razlogih za tako majhno zanimanje niso izvedli, a Hribarjeva meni, da se bo po prvotnem zadržku še marsikdo odločil za cepljenje, ko se bo začelo, sicer pa bodo še naprej ozaveščali osebje. Covid-19 je že prebolelo 90 uslužbencev ali četrtina vseh.
 
Po podatkih iz novomeške bolnišnice, kjer je od dobrih 1100 zaposlenih covid-19 že prebolel 301 zaposleni, so doslej cepili 70 delavcev. Prve odmerke so namenili osebju, ki dela z najtežjimi bolniki s covidom-19. »Vsi, ki so bili cepljeni, se za zdaj počutijo dobro in nimajo nobenih stranskih učinkov, zagotavlja direktorica dr. Milena Kramar Zupan.
 

Cepljenje zanima tudi prebolevnike

 
V Splošni bolnišnici v Murski Soboti se za cepljenje zanima okrog 66 odstotkov zaposlenih. Že s prvim odmerkom so v zadnjih treh dneh leta 2020 cepili 190 delavcev. Danes in jutri cepljenje nadaljujejo. Tisti, ki se nočejo cepiti, kot razloge navajajo predvsem dvom o učinkovitosti in varnosti cepiva proti covidu-19 zaradi hitrega razvoja cepiva; nekateri navajajo tudi strah pred morebitnimi neželenimi učinki … A v zadnjih dneh se je nekaj zaposlenih vendarle premislilo. Po zagotovilih vodstva bolnišnice se trudijo z ozaveščanjem o cepljenju, pomembne pa se jim zdijo tudi pozitivne izkušnje pri že cepljenem osebju. Covid-19 je prebolelo 350 njihovih delavcev, ki se zavedajo kratkotrajne imunosti – do treh mesecev, zato tudi ti že poizvedujejo, kdaj bodo lahko na vrsti za cepljenje.


Individualna izbira


Tudi cepljenje proti gripi, ne le proti covidu, pozna močne nasprotnike. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Tudi cepljenje proti gripi, ne le proti covidu, pozna močne nasprotnike. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 
V tem tednu bodo 324 svojih zaposlenih cepili tudi v SB Izola; dvajset so jih že v prvi fazi. Ocenjujejo, da bo delež cepljenih okrog 60-odstoten. Na vprašanje, kako bodo preostalih 40 odstotkov delavcev prepričali, da bi se vendar cepili, odgovarjajo, da je »izbira za cepljenje individualna«.


Aktivna promocija cepljenja

 
Med manjšimi zdravstvenimi zavodi, ki cepiva še niso prejeli, je tudi ZD Trbovlje, kjer je nekaj več kot dvajset zaposlenih covid-19 že prebolelo. Po podatkih dr. Denisa Tomšeta, direktorja, je interes za cepljenje izrazilo 60 delavcev ali približno 40 odstotkov vseh. A to še ni končna številka, je prepričan, zato bodo aktivno promocijo cepljenja nadaljevali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine