Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V petek 355 novih okužb, manj kot desetina testiranih

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
S prvim odmerkom je bilo v Sloveniji cepljenih nekaj več kot 30 odstotkov prebivalstva. FOTO: Leon Vidic/Delo
S prvim odmerkom je bilo v Sloveniji cepljenih nekaj več kot 30 odstotkov prebivalstva. FOTO: Leon Vidic/Delo
S. B., L. Z., STA
29. 5. 2021 | 08:00
29. 5. 2021 | 17:00
5:22


17.00 V Nemčiji preiskujejo sumljivo obračunavanje hitrih testov

Nemški tožilci so danes potrdili, da v več zveznih deželah preiskujejo sumljive vzorce obračunavanja hitrih testov v brezplačnih centrih za testiranje na novi koronavirus, potem ko so se pojavila poročila, da ponekod napihujejo številke z namenom, da bi od države dobili več denarja.

V Nemčiji se je povečalo število centrov za opravljanje hitrih testov, ki jih financira država. Prebivalcem tako ni treba plačati za test, da bi dokazali, da so negativni na koronavirus, s čimer bi lahko obiskali restavracijo ali muzej.

Toda nedavna raziskava nemških televizij NDR in WDR ter časnika Süddeutsche Zeitung je pokazala, da bi bil sistem lahko poln zlorab, kar je tožilce spodbudilo k uvedbi preiskave.

Tako so denimo v Kölnu ugotovili, da je eden od centrov opravil 70 testov, nato pa na računu, ki ga je izdal pristojnim zdravstvenim oblastem za povračilo denarja, navedel, da so jih opravili 977. Nadzor v centrih v Essnu in Münstru kot tudi drugod je razkril podobne nepravilnosti.

10.50 Umrla še dva bolnika s covidom-19

V slovenskih bolnišnicah je 233 bolnikov z novokoronavirusno boleznijo, od tega 75 na intenzivni negi. Včeraj sta umrla še dva bolnika s covidom-19. Sedemdnevno povprečje okužb se še znižuje in znaša 278, kažejo vladni podatki.



10.05 Nizozemska skrajšala popolno zaprtje

Nizozemska vlada je naznanila končanje popolnega zaprtja javnega življenja. Spričo hitro padajočega števila primerov okužbs covidom-19 bodo lahko od 5. junija znova odprli skoraj vse sektorje, vendar pod jasnimi pogoji, je napovedal premier Mark Rutte. Do rahljanja strogih ukrepov prihaja štiri dni prej kot načrtovano, saj število okužb upada, število cepljenih pa raste.

Od 5. junija bodo vrata znova odprli muzeji, gledališča in kinematografi, ki bodo smeli sprejeti vsaj omejeno število obiskovalcev.
Restavracije bodo smele pod določenimi pogoji sprejeti goste tudi v notranjosti, odpiralni čas pa bo podaljšan do 22. ure. Vendar pa v pubih ne bodo smeli prikazovati tekem evropskega nogometnega prvenstva na velikih zaslonih, je ob tem dejal Rutte.
Državljani bodo smeli doma sprejeti štiri obiskovalce namesto dosedanjih dveh. Občutno rahljanje ukrepov se obeta tudi v športu.

Število novih okužb in sprejem v bolnišnice v zadnjih treh tednih upada. Sedemdnevno povprečje znaša 129 okužb na 100.000 prebivalcev, navaja dpa.

9.50 Včeraj 3700 testov in 355 novih okužb

V petek so po podatkih Sledilnika za covid-19 v Sloveniji opravili 3699 PCR-testov, katerih delež okuženih je znašal 9,6 odstotka. Pozitivnih testov je bilo tako 355. Trenutno je v državi aktivnih manj kot 4500 primerov okužb z novim koronavirusom.



8.20 S prvim odmerkom cepljenih 657.235 prebivalcev
 
S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo cepljenih 657.235 prebivalcev oziroma 31,3 odstotka vseh, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Oba odmerka, ki pomenita skoraj polno zaščito, je prejelo 395.592 prebivalcev oziroma 18,8 odstotka vseh. Med regijami je najhitrejša Zasavska, kjer je bilo s prvim odmerkom cepljenih 35,4 odstotka vseh prebivalcev. J. T.

8.00 Izjeme za napotitve v karanteno po stiku z okuženim

Veljati je začel vladni odlok, po katerem osebi, ki je bila v visokotveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom, ni treba iti v karanteno na domu, če je že prebolela covid-19, je polno cepljenja proti covidu-19 oziroma je bil prebolevnik koronavirusne bolezni enkrat cepljen. Vlada je odlok sprejela na včerajšnji dopisni seji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine