Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Posel s parcelami na Obali je bil čist

Prodaja zemljišča ministru Alešu Hojsu in družini Popovič brez nepravilnosti.
Informacijo, da naj bi Aleš Hojs s pomočjo političnih zaveznikov pridobil čudovito parcelo z razgledom na morje po nenavadno nizki ceni, so pod drobnogled vzeli tako na NPU kot v KPK. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Informacijo, da naj bi Aleš Hojs s pomočjo političnih zaveznikov pridobil čudovito parcelo z razgledom na morje po nenavadno nizki ceni, so pod drobnogled vzeli tako na NPU kot v KPK. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
16. 3. 2021 | 10:00
16. 3. 2021 | 15:13
2:52
Pri nakupu gradbene parcele v Kolombanu nad Ankaranom, ki sta jo od tujega državljana kupila notranji minister Aleš Hojs in nekdanji koprski župan Boris Popovič oziroma njegova žena, ni šlo za sporni posel.

Po objavi v medijih, da naj bi minister Aleš Hojs s pomočjo političnih zaveznikov pridobil čudovito parcelo z razgledom na slovensko morje po nenavadno nizki ceni, so posel pod drobnogled vzeli tako na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) kot v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).
 

Ni znakov kaznivega dejanja


Na policiji so zaradi varstva osebnih podatkov skopi z informacijami, so pa na naše vprašanje, ali NPU še vedno preiskuje nakup gradbene parcele na Obali, ki jo je nekaj slovenskih fizičnih oseb kupilo od ruskega državljana, odgovorili: »V predmetni zadevi NPU ni ugotovil razlogov za sum storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. O ugotovitvah je NPU decembra lani obvestil specializirano državno tožilstvo.« Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah se odgovor nanaša prav na omenjeni »politični nakup«.

Kot smo pred časom že poročali, je gradbeno parcelo v Kolombanu koprska občina še v času županovanja Borisa Popoviča najprej po ugodni ceni prodala Rusu Maratu Idrisovu, ta je nato parcelo razdelil na več manjših delov in jih prodal Popovičevi ženi, Radivoju Anđelkoviću, ki je za časa Popoviča sodeloval s koprsko občino, in Alešu Hojsu.
 

Izdali le priporočilo


Hojs je za 882 kvadratnim metrov veliko zazidljivo parcelo odštel 75.910 evrov, primerljiv znesek so odšteli tudi Popovičevi. Po naših podatkih je to sicer znesek brez davka. Tednik Mladina je razkril še, da je koprska občina ravno v času, ko je parcelo kupil Idrisov, sklenila, da bo točno tam uredila komunalno infrastrukturo, torej cesto do vseh prodanih parcel, skupaj s kanalizacijo.
Mešetarjenja z zemljišči na slovenski obali je preverila KPK, a so včeraj sporočili, da so postopek ustavili.

Komisija je postopek začela na podlagi lani prejete prijave zaradi suma nepravilnosti. Po preučitvi pojasnil in dokumentacije pa so ugotovili, da »v obravnavani zadevi ni mogoče potrditi obstoja kršitev iz pristojnosti, ki jo imajo, in so postopek ustavili«. Kljub temu so koprski občini priporočili, da od izvajalcev, pri katerih naroči izdelavo cenitve nepremičnine za prodajo na javni dražbi, zahteva, da v cenitveno poročilo jasno zapišejo, ali s cenitvijo ugotovljena cena vsebuje davek (DDV) ali ne.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine