Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Petra Grah Lazar na čelu Nacionalnega preiskovalnega urada

Kot se je pričakovalo, je vodenje NPU prevzela favoritka vladajoče stranke SDS.
V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič je na mesto vršilke dolžnosti direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada imenoval dr. Petro Grah Lazar. FOTO: Policija 
V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič je na mesto vršilke dolžnosti direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada imenoval dr. Petro Grah Lazar. FOTO: Policija 
12. 10. 2020 | 08:40
12. 10. 2020 | 11:57
3:21
Ljubljana – Ključe pisarne Nacionalnega preiskovalnega urada je danes zjutraj od dozdajšnjega v. d. direktorja Uroša Lepoše po pričakovanjih prevzela Petra Grah Lazar.

Poročali smo že, da si vodstvo policije na vsak način želi skoz stranska vrata za vodjo NPU pripeljati Petro Grah Lazar, menda tudi prvo izbiro vladajoče SDS. To jim je danes tudi uspelo, ko je prejšnji teden Lepoša prosil za razrešitev z mesta vršilca dolžnosti direktorja. Uradno iz osebnih razlogov, a sodu je menda izbilo dno prav vsakodnevno vmešavanje vodstva policije v vodenje postopkov. Tistih, za katere je politika še posebej zainteresirana.


Preprečili podpis ovadbe


Po naših zanesljivih informacijah Lepoša kot nadrejeni ni smel več niti podpisati kazenske ovadbe zaradi »afere Knovs« proti Žanu Mahniču, svetovalcu predsednika vlade za nacionalno varnost, in Mateju Toninu, obrambnemu ministru. To je zdaj že v pristojnosti Grah Lazarjeve.

Spomnimo, da sta se preiskovalca, ki sta med drugim obravnavala ravno omenjeni primer domnevnih nepravilnosti pri delovanju Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), znašla v nemilosti vodstva policije, osebno pa so ju izpostavili tudi nekateri politiki in z njimi povezani mediji. Kljub temu da sta specializirana za gospodarski kriminal in korupcijo, so ju prepoznali kot idealna kandidata za novoustanovljeno posebno vladno delovno skupino za izboljšanje nadzora na državni meji.

image_alt
Uroš Lepoša predlagal svojo razrešitev

 

Začetek konca NPU


Skupina, ki je delo že začela, nima iz policijskih vrst niti enega strokovnjaka za nadzor državne meje, ampak šesterico tako imenovanih kaznjencev, ki niso pogodu niti politiki in posledično niti vodstvu policije.

V luči zadnjih dogajanj, predvsem pa z zadnjo kadrovsko potezo, mnogi v policiji to označujejo za začetek konca NPU.

Vse od razrešitve Darka Muženiča z mesta direktorja NPU nimajo sreče pri kadrovanju. Prvega v. d. Igorja Lambergerja je položaja stala preiskava zaradi zaščitne medicinske opreme pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku. Čeprav se je Lamberger prijavil na razpis za direktorja, ga niso izbrali. Prav tako ne drugega kandidata Boštjana Lindava, nekdanjega vodjo uprave kriminalistične policije. Ta je zdaj »časti član« prej omenjene skupine za nadzor migracij.

Muženič je razrešitev izpodbijal na upravnem sodišču, ki naj bi odločitev že sprejelo, a ta še ni znana.

Kot zamenjava za Lambergerja je prišel Lepoša, ki je prav hitro spoznal namere vodstva, saj je po naših podatkih na lastni koži hitro občutil poskus vmešavanja v postopke. Zelo aktiven je bil menda šef kriminalistov Vojko Urbas, menda tesni prijatelj brata premiera Janeza Janše. Ker Lepoša takšnih pritiskov ni več zdržal, je predlagal svojo razrešitev.

Na generalni policijski upravi so sicer že minuli teden zanikali vsakršno politično vmešavanje vodstva v delo preiskovalcev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine