Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Petkovi protestniki se podajajo v predvolilno kampanjo

Ne napovedujejo nove stranke ali »novih obrazov«, pač pa bodo v času kampanje odpirali vprašanja, ki jih ocenjujejo za relevantna.
FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo
V. U.
12. 11. 2021 | 16:45
12. 11. 2021 | 20:06
4:03

»Danes bomo uradno začeli predvolilno kampanjo ljudstva, ki bo od spodaj navzgor oblikovala politično agendo za našo skupno prihodnost,« je Upor Si zapisal v uvodu tokratne napovedi petkovega protesta. 82. po vrsti.

Ni potekal na ustaljenem Trgu republike, pač pa na Prešernovem trgu, kjer so ob Prešernov spomenik postavili serijo panojev z izpisanimi zahtevami. Ena njih je, denimo, da bi v ustavo dodali tudi možnost odpoklica sestave Državnega zbora z referendumom.

image_alt
Policija je ustavila protestnike in jih popisala

Protesta se je po oceni policije udeležilo okoli tisoč protestnikov, uraden začetek predvolilne kampanje pa je potekal pod geslom Čas je, da se sliši glas ljudstva.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Napovedujejo delovanje v obliki akcij civilne iniciative, ki bo politične stranke pred prihajajočimi volitvami predvsem naslavljala z zahtevami za izboljšanje družbene, politične, ekonomske in okoljske situacije v državi.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Jaša Jenull je predstavitev programa po kolesarsko označil kar za »ciljno ravnino«, zatem je Jani Kovačič zapel O bella ciao in še kaj, sledili pa so Gaja Brecelj iz Umanotere, pesnica Svetlana Makarovič, novinar Branko Soban, literat, igralec in prevajalec Andrej Rozman Roza, aktivistka Tea Jarc, raper Zlatko in še kdo.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

»Do sedaj smo združili že več kot 70 različnih organizacij civilne družbe, ki so strokovne na svojih področjih in so nam pomagale osvetliti najbolj pereče problematike v naši družbi s konkretnimi predlogi in zahtevami. Prav tako smo v protestniškem gibanju do sedaj izvedli dve ljudski skupščini, na katerih je sodelovalo več tisoč ljudi, izvedli pa smo več tedenskih posvetovanj z metodami direktne demokracije,« je Upor Si navedel pred protestom.

Svetlana Makarovič Foto Črt Piksi/delo
Svetlana Makarovič Foto Črt Piksi/delo

Predstavitev programa in deklica z metlo

Kot so dodali, se njihove zahteve nanašajo na demokracijo in reformo političnega sistema, vladavino prava in človekovih pravic, pravični podnebni prehod, ohranjeno naravo in trajnostno oskrbo s hrano, dostojno delo in socialne pravice, kulturo in svobodo medijev, dostopno javno zdravstvo, razvoj izobraževanja in znanosti, trajnostno gospodarstvo in javne finance, dostopna stanovanja in zeleno infrastrukturo. Kot zadnjo točko so navedli še zunanjo politiko.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Glas ljudstva zahteva možnost za preklic parlamenta in do leta 2030 opustitev premoga ter 100-odstoten prehod k obnovljivim virom energije. Opozorili so, da Slovenci potrebujejo dvig minimalnih plač in pokojnin ter 30.000 neprofitnih stanovanj do leta 2030.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Prepričani so tudi, da je potrebno v Sloveniji pravično obdavčiti kapital, okrepiti nadzorne funkcije in ukiniti dodatno zdravstveno zavarovanje. Prepovedati je treba tudi kandidiranje in opravljanje javne funkcije politikom in drugim nosilcem političnih funkcij, ki so pravnomočno kazensko obsojeni.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Do konca leta nameravajo širiti mrežo sodelujočih, izvajati posvetovanja, razprave, zbirati predloge idr., v predvolilno kampanjo pa se ne nameravajo podati kot stranka, pač pa kot nekaj, čemur pravijo »združeno ljudstvo«. 

Branko Soban. FOTO: Črt Piksi/Delo
Branko Soban. FOTO: Črt Piksi/Delo

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine