Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Obrambni minister potrdil: vlada je ustavila nakup osemkolesnikov

Razlog za ustavitev nakupa ni korupcija, pač pa dokumentacija ni bila pripravljena tako, da bi lahko nadaljevali postopek.
Karl Erjavec je ustavil nakup osemkolesnikov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Karl Erjavec je ustavil nakup osemkolesnikov. FOTO: Leon Vidic/Delo
A. I.
21. 2. 2019 | 12:28
21. 2. 2019 | 14:53
3:58
Minister za obrambo Karl Erjavec je danes pojasnil, zakaj se je ustavil proces nakupa osemkolesnih oklepnikov. Kot je povedal takoj na začetku, razlog za to nikakor ni korupcija, pač pa zastarela študija iz leta 2005, ki za potrebe Slovenske vojske (SV) danes ni več aktualna. Drugega kot odstopiti od pogodbe z organizacijo OCCAR vladi tako ni preostalo.

»Vsa investicijska dokumentacija za nabavo kolesnikov 8 x 8 temelji na študiji iz leta 2005. To ni ustrezna podlaga za nakup, ker so postopki za nabavo novih osemkolesnikov začeli teči leta 2017. Ocena tako ni primerna, saj vključuje le oklepno vozilo osemkolesnik, za srednjo bataljonsko bojno skupino pa potrebujemo študijo, ki celovito opredeljuje, kakšna ta skupina je oziroma bo v prihodnosti.«

Študija mora ponuditi celovit pristop zgraditve srednje bataljonske bojne skupine. Generalštab Slovenske vojske je lani začel izdelavo takšne študije. Poleg tega, kakšna bodo vozila, je treba ugotoviti tudi, kje bodo ta nameščena ter kako bo z njihovim servisom in vzdrževanjem. Kako bo poskrbljeno za kadre, je bil jasen Erjavec. Na vprašanje, ali je nakup novih vozil za SV nujen, Erjavec kot politik ne sme in ne more odgovoriti. Naj bi pa na to odgovorila študija, ki je v pripravi. 

Boxer 8 x 8. Novih k nam za zdaj še ne bo. FOTO: Arhiv proizvajalca (KMW)
Boxer 8 x 8. Novih k nam za zdaj še ne bo. FOTO: Arhiv proizvajalca (KMW)


Pomemben tudi kader, ne le vozila


Če bi pogodbo podpisali že danes, bi s tem kršili tudi finančne okvirje, saj bi se k nakupu zavezali za več let, proračun pa nam dovoljuje zavezo le za dve leti. Tudi sama dobava osemkolesnikov je dolga; če bi jih naročili danes, jih ne bi dobili v treh letih. Prvi korak je izpopolnitev SV, investicije (vedeti moramo, kje bodo vozila nameščena), Erjavec pa pričakuje tudi odgovor na vprašanje, kaj sploh potrebujemo, da bo SV imela srednjo bataljonsko bojno skupino.

Študija mora biti izdelana čim prej, Erjavec računa, da bi morali dobiti osnutek v enem mesecu in takrat odpreti razpravo znotraj Slovenske vojske. Srednja bojna bataljonska skupina ni le nakup osemkolesnikov. Imeti moramo tudi druge zmogljivost, na kar bo odgovorila taktična študija, in vojake, je opozoril minister.


Do leta 2022 osemkolesnikov zagotovo ne bo


Veliko pozornost bodo tako namenili pridobivanju kadra – brez vojakov in vojakinj nam draga oprema pač ne bo prav zelo pomagala. Kako je lahko šla tako pomanjkljiva študija skozi vse roke in oči, tudi vrha SV, Erjavec ni natančno pojasnil. »Določena različna mnenja znotraj SV so bila, tudi na ministrstvu za obrambo. SV mora zdaj izdelati taktično študijo, ki je vojaški nasvet in da se nato zadeve naprej peljejo po tej poti,« je še dodal.

pri tem je spomnil, da se je Slovenija Natu zavezala, da bo prvo srednjo bojno bataljonsko skupino oblikovala do leta 2022 in drugo do 2025. Tako je že jasno, do do leta 2022 Slovenija ne bo imela vseh potrebnih osemkolesnikov. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine