Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

»Ni absolutnega zmagovalca, pa tudi ne poraženca«

Premier Janez Janša vidi rešitev o pogojevanju s pravno državo kot tipičen evropski kompromis. Po oceni Ursule von der Leyen se ne bo izgubil niti en primer.
Premier Janez Janša ob prihodu na vrh EU, ki je trajal celo noč do dopoldanskih ur. FOTO: Yves Herman/AFP
Premier Janez Janša ob prihodu na vrh EU, ki je trajal celo noč do dopoldanskih ur. FOTO: Yves Herman/AFP
11. 12. 2020 | 15:01
11. 12. 2020 | 16:25
3:07
Bruselj – »Najdena je bila tipična evropska rešitev v takšnih situacijah, ko sta zadovoljni obe strani in ni nekega absolutnega zmagovalca, pa tudi ne nobenega poraženca,« je po vrhu EU glede mehanizma pogojevanja izplačil evropskih sredstev s pravno državo povedal premier Janez Janša.

Vrh se je zavlekel čez noč do dopoldanskih ur, saj dolgo ni bilo soglasja o zvišanju podnebnih ciljev. Temelj za kompromis glede mehanizma pravne države je nemško predsedstvo svetu EU postavilo že v prejšnjih dneh. Novost v sklepih vrha je, da bo evropska komisija v primeru tožbe glede mehanizma na sodišču EU počakala s pripravo smernic za izvajanje režima in bo vanje vključila elemente razsodbe. Šele nato naj bi sprožila postopke proti kršiteljicam za odvzem evropskih sredstev.  

image_alt
Veto, plan B in 1800 milijard evrov


Premier Janša je opozoril, da je po julijskem vrhu (v pogajanjih med svetom EU in evropskim parlamentom) nastal mehanizem, ki je puščal številna vprašanja odprta. Razčistila so se sinoči s potrditvijo sklepov, je pojasnil. V njegovih očeh je zmagovalka EU, saj bodo dostopna sredstva iz proračuna EU in načrta za okrevanje.   

Namesto mehanizma, »ki je bil precej ohlapen in deloma arbitraren«, je po Janševih besedah nastal mehanizem, ki si zasluži takšno ime. »Gre za pristop, ki izključuje arbitrarnost, gre za pristop, ki omogoča uveljavljanje enakih vatlov za vse države članice,« je prepričan Janša. Ker bo podvržen presoji sodišča EU, po njegovem mnenju ne bo grenkega priokusa politične samovolje. Evropska komisija ima težko nalogo, da oba različna akta »spravi v takšen medsebojen odnos, da bo mehanizem deloval«.

 

Bruselj: Režim ne bo šibkejši


Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je jasno povedala, da klavzula o pravni državi s kompromisom z Madžarsko in Poljsko ni bila oslabljena. »Niti en primer ne bo izgubljen,« je napovedala. Sodišče EU je po njenih besedah kraj, kjer se lahko razjasnijo različni pogled na pravne tekste. Če bodo postopki v EU končani, bo klavzula začela veljati 1. januarja. V primeru kršitev pravne države bo primer sprejet, evropska komisija bo pripravila smernice in obdelan bo po razsodbi.   

Tudi po Janševem mnenju časovne zamude v postopkih sploh ne bo, »saj vemo, kako poteka črpanje evropskih sredstev«. Preden pride do izplačil, bo minilo več časa, kot ga potrebuje sodišče za preverjanje, je povedal premier. Poleg tega ga mora ena država članica izpodbijati, da bo sploh obravnavan na Sodišču EU. To nima smisla, dokler evropska komisija ne pripravi izvedbenega akta, na podlagi katerega bo možno oceniti, kako bodo tekli postopki, je še ocenil Janša.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine